Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Διεθνής Ημέρα ...

 http://www.neolaia.gr/2012/05/15/15-maiou-diethnis-imera-oikogeneias/#ixzz1ux5JMvKd

Έχει καθιερωθεί από το 1993 από τον ΟΗΕ να γιορτάζεται η 15η Μαΐου ως Διεθνής Ημέρα Οικογένειας.
Η μέρα είναι για να θυμόμαστε τη σημασία του θεσμού της οικογένειας, ως πυρήνα γύρω από τους υπόλοιπους δεσμούς γύρω μας, αλλά και τη ζωή μας γενικότερα. Στο φετινό εορτασμό τονίζεται η σημασία της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και οικογένειας, με στόχο την επαγγελματική, αλλά και προσωπική ευτυχία, χωρίς να παραμερίζεται κάποια από τις δυο.
                                       

                                   ------------------------------------


Ζωτικής σημασίας η ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογενειακής ζωής προς όφελος των οικογενειών και της κοινωνίας γενικότερα, τονίζει σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, ο ΓΓ του ΟΗΕ.
                                                                
«Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους να συνεισφέρουν τόσο οικονομικά όσο και συναισθηματικά στις οικογένειές τους, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των κοινωνιών τους» αναγέρει στο μήνημά του ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και συνεχίζει «οι σημερινές τάσεις υπογραμμίζουν την αυξανόμενη σημασία των πολιτικών εργασίας-οικογένειας. Αυτές περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, την αυξανόμενη αστικοποίηση και την κινητικότητα στην αναζήτηση θέσεων εργασίας. Καθώς οι οικογένειες γίνονται μικρότερες και οι διαφορετικές γενιές ζουν χωριστά, υπάρχουν λιγότερο διαθέσιμοι συγγενείς για να προσφέρουν φροντίδα, ενώ οι γονείς που εργάζονται αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερα εμπόδια».

«Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στερούνται αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και κοινωνικής υποστήριξης για την φροντίδα των οικογενειών τους. Η οικονομικά προσιτή και ποιοτική φροντίδα των παιδιών είναι σπανίως διαθέσιμη στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου πολλοί γονείς αναγκάζονται να αφήνουν τα προσχολικής ηλικίας παιδιά τους μόνα στο σπίτι. Πολλά μικρά παιδιά, επίσης, αφήνονται στη φροντίδα των μεγαλύτερων αδελφών τους, που με τη σειρά τους, εγκαταλείπουν το σχολείο. Ορισμένες χώρες διαθέτουν γενναιόδωρες πρόνοιες σχετικά με τις μητρικές και πατρικές άδειες. Πολλές περισσότερες, ωστόσο, προσφέρουν λίγα ευεργετήματα σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα. Οι πρόνοιες για την άδεια πατρότητας εξακολουθούν να είναι σπάνιες στην πλειοψηφία των αναπτυσσόμενων χωρών» προσθέτει ο Μπαν Κι Μουν και υπογραμμίζει ότι πρέπει να ανταποκριθούμε στις συνεχώς μεταβαλλόμενες πολυπλοκότητες της εργασιακής και οικογενειακής ζωής.


Τέλος, ο γγ του ΟΗΕ χαιρετίζει τη δημιουργία φιλικών προς την οικογένεια χώρων εργασίας μέσω της παροχής γονικής άδειας, των ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας και της καλύτερης φροντίδας των παιδιών.
ΦΩΤΟ: feelgooder.com
                               -----------------------------------------


              
Η 15η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το 1985 ως η Μέρα Αντιρρησιών Συνείδησης.
Αντιρρησίες συνείδησης είναι όσοι αρνούνται να στρατευτούν, επικαλούμενοι θρησκευτικούς, φιλοσοφικούς, ηθικούς λόγους. Στην Ελλάδα, έχουν τις επιλογές να υπηρετήσουν άοπλη στρατιωτική θητεία, ή να πραγματοποιήσουν διπλάσια κοινωνική υπρεσία. Μάλιστα, το δεύτερο δεν αρέσει πολύ στο εξωτερικό, μιας και φαίνεται σαν παραδειγματική εναλλακτική επιλογή της στρατιωτικής θητείας.
Η Διεθνής Αμνηστία με τη σειρά της, είναι απογοητευμένη από τις συνεχείς δίκες των αντιρησσιών συνείδησης και τον προβληματικό νόμο που υπάρχει στη χώρα μας.
                                  
                           --------------------------------------------

Αντιρρησίας συνείδησης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Μνημείο για τους συνειδησιακούς αντιρρησίες της στρατιωτικής υπηρεσίας, οι οποίοι «καθιέρωσαν και υποστηρίζουν το δικαίωμα στην άρνηση του φόνου». Tavistock Square, Λονδίνο.
Αντιρρησίας συνείδησης είναι το άτομο που αρνείται να υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις λόγω της συνείδησής του με βάση τις θρησκευτικές, ηθικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις του.
Σε ορισμένες από τις χώρες όπου η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική, δίνεται η δυνατότητα στους αντιρρησίες συνείδησης να επιλέξουν να υπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο σύμφωνα με τη συνείδησή τους μέσω εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας.
Για το ιστορικό και την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με τους αντιρρησίες συνείδησης στην Ελλάδα βλέπε το άρθρο Αντιρρησίες συνείδησης στην Ελλάδα.
                                                     

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις