Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Διεθνής Ημέρα Μουσείων

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_18/05/2012_482580
Μουσεία και παγκόσμιες αλλαγές

Τριήμερο με πλήρες πρόγραμμα ποιοτικών και δωρεάν εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα έως αργά το βράδυ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. «Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει» είναι το θέμα της φετινής γιορτής του πολιτισμού και για ένα τριήμερο τα μουσεία ολόκληρης της χώρας θα επιχειρήσουν να μας αποδείξουν ότι η προσαρμογή είναι δυνατή ακόμα και σε δύσκολες εποχές σαν τη δική μας. Για τον σκοπό αυτό έχουν ετοιμάσει ένα πλήρες πρόγραμμα ποιοτικών και δωρεάν εκδηλώσεων, που προσφέρεται ως διέξοδος από το άγχος και τις αδιέξοδες πολιτικές συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων.
Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά ελληνικά μουσεία, τα περισσότερα εκ των οποίων συμμετέχουν και στην αυριανή Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, παραμένοντας ανοιχτά ώς αργά το βράδυ και φιλοξενώντας συναυλίες, παραστάσεις και προβολές. Η γιορτή συνεχίζεται και την Κυριακή, κυρίως με εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις. Τιμώμενο μουσείο για το 2012 είναι το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, όπου απόψε πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού, ενώ για την Κυριακή προγραμματίζονται δράσεις για παιδιά, συναυλίες των συνόλων του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης και μία παράσταση για την επιστήμη της οικολογίας. Αξιόλογο είναι το πρόγραμμα του τριημέρου σε όλα τα μεγάλα μουσεία της Αθήνας, μεταξύ των οποίων το Μουσείο της Ακρόπολης (συναυλίες), το Εθνικό Αρχαιολογικό (εγκαίνια έκθεσης της Μαριάννας Στραπατσάκη), το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (ξεναγήσεις, διαλέξεις και Pecha Kucha με θέμα «Μουσεία»), το Μουσείο Μπενάκη (συναυλία κ.ά.), το Βυζαντινό (ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα) και το Νομισματικό Μουσείο (προβολές κ.ά.).
Τα 17 μέλη του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας προσκαλούν τους επισκέπτες να περιηγηθούν δωρεάν στις αίθουσες και να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, που τους παρέχει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε συζήτηση με εκπροσώπους των φορέων την επόμενη Κυριακή. Ακόμα, στο Μουσείο Ηρακλειδών οι μαθηματικοί Αποστόλης Παπανικολάου και Αρης Μαυρομμάτης αναδεικνύουν τη σχέση της τέχνης με τα μαθηματικά και στη Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» προβάλλεται η παραγωγή «Ταξίδι στην Αρχαία Πριήνη». Εκτός Αθηνών, εκδηλώσεις πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, στα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης και Ηγουμενίτσας, τα Ιστορικά Μουσεία Κρήτης και Μεσολογγίου και το Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης. Τέλος, καθώς η Ημέρα Μουσείων συμπίπτει με την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας στο Λονδίνο, μαθητές της Ολυμπίας θα συγκεντρωθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο για να συμμετάσχουν σε μία διεθνή προσπάθεια κατάρριψης του ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη ομαδική χορογραφία.
Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στις ιστοσελίδες των μουσείων.


                                               ---------------------------------------------

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2180259




  • Διεθνής Ημέρα Μουσείων σε έναν κόσμο που αλλάζει
NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012 10:46
Τελευταία Ενημέρωση : 18/05/2012 10:53


Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums - ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, κατά την οποία η είσοδος σε όλα τα Μουσεία είναι ελεύθερη.


Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».


Το ICOM, στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στο παραπάνω μήνυμα, επέλεξε - για τον φετινό εορτασμό του- το θέμα «Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις». Με την επιλογή αυτού του θέματος το Συμβούλιο επιθυμεί να καταδείξει τον ρόλο των Μουσείων σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται σήμερα πιο γρήγορα από ποτέ. Οι ταχύτατες αλλαγές στο επίπεδο της κοινωνίας, της οικονομίας, της τεχνολογίας επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο και το φυσικό περιβάλλον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το σύγχρονο Μουσείο πρέπει να γίνει περισσότερο ενεργό και δραστήριο. Το θέμα του φετινού εορτασμού αποτελεί μια επισήμανση της ανάγκης των Μουσείων για μεγαλύτερη ενεργοποίηση, αξιοποίηση της τεχνολογίας και καλλιέργεια των νέων μέσων. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί μια υπενθύμιση της υποχρέωσης των Μουσείων μέσα σε ένα ασταθές και ρευστό φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον να δράσουν, έτσι ώστε να ακουστεί η φωνή τους, αλλά και να φανεί η πολυδιάστατη συμβολή τους στην κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό.
Τιμώμενο Ίδρυμα
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Κέντρο Γαία (Λεβίδου 13 & Όθωνος 100, Κηφισιά), είναι φέτος το τιμώμενο Ίδρυμα. Εκεί θα λάβει χώρα απόψε στις 7 η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού, της οποίας Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση του Κέντρου. Οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφτούν μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις. Την Κυριακή 20 Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα να χαρούν μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε επιστημονικά εργαστήρια, ενώ οι μικρότεροι (ανά μισάωρο από τις 11 πμ. έως τις 2.30 μμ.) θα μπορούν να εξερευνήσουν τη φύση παίζοντας.

Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις
Μουσείο Ακρόπολης
Ατμοσφαιρικές μουσικές εκδηλώσεις στον εξώστη του δευτέρου ορόφου με θέα την Αίθουσα των Αρχαϊκών Αγαλμάτων θα παρουσιαστούν σήμερα και αύριο (Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων). Ειδικότερα, σήμερα, στις 11 π.μ., ο Μάριος Στρόφαλης θα δώσει ρεσιτάλ πιάνου αφιερωμένο στους Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, ενώ στις 7 το απόγευμα το κουαρτέτο του Μάριου Στρόφαλη θα παρουσιάσει μουσική της Ευρώπης της Μεσογείου. Αύριο, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 π.μ. έως τα μεσάνυχτα, ενώ στις 9:30 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα ερμηνεύσει τις τελευταίες συμφωνίες των Μότσαρτ και Χάιντ.
Ίδρυμα Β.& Μ. Θεοχαράκη
Στο πλαίσιο του εορτασμού, η τρέχουσα έκθεση του Ιδρύματος, «Χρίστος Καράς: Σύνοψη 1959 - 2012», θα είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τον επιμελητή της έκθεσης, ενώ στο Art Shop του Ιδρύματος θα παρέχονται εκπτώσεις έως και 70 % σε επιλεγμένα είδη. Αύριο, Σάββατο 19 Μαΐου, το Ίδρυμα ανοίγει τις πόρτες του, προσκαλώντας το ευρύ κοινό, με ελεύθερη είσοδο από τις 6 το απόγευμα έως και τις 3 μετά τα μεσάνυχτα. Στις 6.30μ.μ. θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Ο κώδικας του κοντού δράκου», ενώ στη συνέχεια, o Λόλεκ, ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της νέας ελληνικής σκηνής, θα παρουσιάσει στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος ένα ιδιαίτερο ακουστικό σετ με τραγούδια. Τέλος, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή μεταμεσονύχτια προβολή της ταινίας «2001: A Space Odyssey» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.
Μουσείο Μπενάκη
Εκδήλωση αφιερωμένη στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, με στόχο την διάδοση και αναγνώριση της πνευματικής προσφοράς της, παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη. Η Βιβλιοθήκη της Βέροιας, επί σειρά ετών, αποτελεί χώρο παροχής πληροφοριών και εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες και πρότυπο για ανάπτυξη καινοτόμων συνεργατικών δράσεων στον ελληνικό χώρο. Η είσοδος σήμερα στις μόνιμες συλλογές του Κεντρικού Κτιρίου και του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης θα είναι δωρεάν, ενώ ειδικές προσφορές θα ισχύουν στα πωλητήρια. Με συναυλία των Ιmam Baildi αύριο στις 10.30μ.μ. -στο κτίριο της οδού Πειραιώς- θα γιορταστεί η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων» (είσοδος: 2 ευρώ).
Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ξεχωριστή βραδιά, με ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου (Κυκλαδική, Αρχαία Ελληνική και Αρχαία Κυπριακή Τέχνη), καθώς και στην περιοδική έκθεση του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη Γιάννη Κουνέλλη.
Οι επισκέπτες που θα πάνε σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα έχουν την δυνατότητα να φωτογραφίσουν τα αγαπημένα τους σημεία, εκθέματα αλλά και χώρους και να ανεβάσουν τις φωτογραφίες στο twitter, δημιουργώντας ένα μοναδικό άλμπουμ.
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Με ξεναγήσεις, περφόρμανς και συναντήσεις των καλλιτεχνών με το κοινό, συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις σήμερα και αύριο το ΕΜΣΤ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στην έκθεση «Sonic Time/ λόγος/ ήχος/σιωπή», με πενήντα έργα που θέτουν στο δημιουργικό τους κέντρο τη γλώσσα, τον ήχο, τη μουσική, καθώς και τη σιωπή, ως κοινή τους μήτρα. Οι ξεναγήσεις, ξεκινούν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, και συνεχίζονται στις 6.30μ.μ., ενώ μια ώρα αργότερα, η καλλιτέχνις ’ρτεμις Βασιλοπούλου θα πραγματοποιήσει σαραντάλεπτη περφόρμανς με τίτλο «Αναγνώσεις» του έργου του Γιώργου Χειμωνά «Ο Γάμος» και συνοδευόμενη από τη μουσική του Tάσου Τσαλαπάτη. Τέλος, στις 8.30 απόψε, η ’ννα Τσουλούφη-Λάγιου, θα μιλήσει με τους επισκέπτες του Μουσείου, για την εικαστική της έρευνα με αφορμή το νέο της έργο, «Μορφές της ζωής, Σκευή επιβίωσης στη μητρόπολη».
«Τεχνόπολις»
Ανοιχτή στο κοινό από τις 9.30 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, η «Τεχνόπολις» αφιερώνει έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς της χώρους, την αίθουσα των «Φούρνων», για να αναδείξει τον μουσειακό χαρακτήρα της μέσα από μια σειρά δράσεων όπως: οι δωρεάν ξεναγήσεις (κατόπιν συνεννόησης), η διεξαγωγή εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά Δημοτικού και η προβολή φωτογραφιών και ταινίας με θέμα το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου. Στις 9 το βράδυ, στην κεντρική αυλή του χώρου της (Πειραιώς 100), θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, υπό την διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου.
«Ελληνικός Κόσμος»
Με τη νέα και τεχνολογικά πιο προηγμένη προβολή της «Θόλου», με τίτλο «Ταξίδι στην Αρχαία Πριήνη», συμμετέχει στις εκδηλώσεις ο «Ελληνικός Κόσμος». Η παραγωγή θα προβληθεί σήμερα με ελεύθερη είσοδο , στις 3μ.μ. και στις 4μ.μ..


Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Από τις 5.30 σήμερα το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, σε όλες τις οθόνες του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβάλλονται δεκάδες ερασιτεχνικά βίντεο της τελευταίας διετίας τα οποία παρουσιάστηκαν και στο διαδίκτυο, και χρησιμοποιούν την κινηματογραφική γλώσσα για να αποτυπώσουν την αγωνία της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κοινωνίας μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η γενικευμένη οικονομική και πολιτική κρίση.
Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου (Γουναροπούλου 6, ’νω Ιλίσια) Ομιλία από την Ιστορικό της Τέχνης Διονυσία Γιακουμή, με τίτλο «Οι απαρχές της μοντέρνας τέχνης στην Ελλάδα μέσα από τη ζωγραφική του Κωνσταντίνου Παρθένη και του Κώστα Μαλέα», θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 π.μ.. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο σπίτι και εργαστήριο του Γιώργου Γουναρόπουλου (1889-1977), καθώς και παρουσίαση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, από τις 12 το μεσημέρι έως τη 1μ.μ..
Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Κυδαθηναίων 17, Πλάκα) Σε συνεργασία με το θεραπευτικό πρόγραμμα «ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση» θα εγκαινιαστεί - τα μεσάνυχτα- έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο: «Παλαιά Αθήνα» , στο Λουτρό των Αέρηδων (Κυρρήστου 8, Πλάκα). Θέμα της έκθεσης, όπως δηλώνει και ο τίτλος, είναι η Παλαιά Αθήνα και συγκεκριμένα το ιστορικό κέντρο.
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ [OTEr.AT] Σχετικά άρθρα (Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά) Εικαστικό εργαστήρι, με θέμα «τηλεφωνικοί θάλαμοι του OTE», θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα, ενώ αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι θα παρουσιαστεί η πρωτότυπη θεατρική παράσταση με τίτλο «η Φάρμα του Διαδικτύου». Το Μουσείο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως τις 7.30 το απόγευμα.
                                      ---------------------------------------------------------

Εκατοντάδες επισκέπτες στο Μουσείο της Ακρόπολης παρά το βροχερό καιρό

  Με φόντο τη φωταγωγημένη Ακρόπολη και παρά το βροχερό καιρό και το κρύο, εκατοντάδες επισκέπτες βρέθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης που γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με διαλέξεις, μουσική, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες και είσοδο ελεύθερη για όλους.

Από νωρίς το πρωί, σχολεία από πολλά μέρη της χώρας, Έλληνες που άδραξαν την ευκαιρία της δωρεάν εισόδου και πολλοί ξένοι τουρίστες προσήλθαν για να θαυμάσουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.


Με θέα τα αρχαϊκά αγάλματα, το κοινό απόλαυσε μελωδίες Μάνου Χατζηδάκι και Μίκη Θεωδοράκη από τον πιανίστα Μάριο Στρόφαλη. Ανάμεσα στους επισκέπτες και η πριγκίπισσα Άννα, που βρέθηκε στη χώρα μας για την τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, θαύμασε τα αυθεντικά γλυπτά της ζωφόρου δίπλα στα αντίγραφα.


Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, σε συνεργασία με το Εθνικό Νομισματοκοπείο, το Μουσείο της Ακρόπολης καθιέρωσε την κοπή αναμνηστικού κέρματος με παραστάσεις μικρών αλλά αγαπητών εκθεμάτων του. Το πρώτο αναμνηστικό μετάλλιο έχει στην κύρια όψη του την παράσταση της κεφαλής της Αθηνάς από τα νομίσματα που βρέθηκαν στο λάκκο με τα αγάλματα των αρχαϊκών κορών, βορειοδυτικά του Ερέχθειου. Τα νομίσματα διατίθενται στα πωλητήρια του Μουσείου.


Αύριο, Σάββατο 19 Μαΐου, η Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα ερμηνεύσει στον προαύλιο χώρο της Ακρόπολης έργα Μότσαρτ και Χάιντν, ενώ το μουσείο θα παραμείνει ανοικτό από το πρωί στις 8 έως τα μεσάνυχτα.


Πέρσι, 18 χιλιάδες επισκέπτες πέρασαν από το Μουσείο. Ενώ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τους δικούς του φανατικούς επισκέπτες δείχνει να δημιουργεί το Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς ένα ποσοστό 23% το επισκέφθηκε μέχρι στιγμής τρεις ή και περισσότερες φορές.


Η έρευνα, πραγματοποιήθηκε για επτά εβδομάδες στις αρχές του καλοκαιριού του 2011, με δείγμα 188 επισκεπτών. Μεγάλη ανταπόκριση είχε στις ηλικίες από 18 ως 24 ετών, οι οποίοι απάντησαν με προθυμία σε πολλαπλές ερωτήσεις.


Παράλληλα, τα γιορτινά τους φόρεσαν περισσότερα από τριάντα χιλιάδες μουσεία σε τουλάχιστον 100 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, για να υποδεχθούν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που από το 1977 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου. Φέτος, τιμώμενο μουσείο είναι το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας που εστιάζει στα προβλήματα του περιβάλλοντος.


Κάθε χρόνο, η μέρα αυτή περιστρέφεται γύρω από μια κεντρική ιδέα. Φέτος, η 35η επέτειος θέσπισης της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει ως θέμα «Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις».


Το διεθνώς αναγνωρισμένο Μουσείο Γουλανδρή, που ίδρυσαν το 1964 ο Άγγελος και η Νίκη Γουλανδρή, είναι το πρώτο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και το πρώτο που έθεσε τα θεμέλια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.


Κάθε χρόνο, 75.000 παιδιά, ανάλογα με την ηλικία και το πρόγραμμα που θα διαλέξουν, μαθαίνουν για τα ζώα και τα φυτά, τους κινδύνους που τα απειλούν, το ρόλο του ανθρώπου στη φύση, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ίδιος μέσα σ' αυτή: της τροφής, της ενέργειας, των μεταφορών, των φυσικών πόρων και του νερού. Προκλήσεις που εδώ και χρόνια πραγματεύεται το Μουσείο.


Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται μέχρι την Κυριακή το βράδυ.
   


Πηγή: ΑΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις