Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Βάσω Ψαράκη


vasso-psaraki-1 Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε στο Ελεύθερο Σπουδαστήριο Καλών Τεχνών Βακαλό και  ασχολήθηκε με τις γραφικές τέχνες, την  Μικρογλυπτική και με την συγγραφή και εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Το διάστημα 1966-1974, εργάστηκε σε μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες επιχειρήσεις σοκολάτας στην Ελλάδα, σχεδιάζοντας εκατοντάδες συσκευασίες προϊόντων. Μία από αυτές τις συσκευασίες κυκλοφορεί ακόμα και σήμερα, από το 1973. Από το 1978, εικονογραφεί παιδικά βιβλία. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην  Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Φιλανδία, στην Λευκορωσία και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Τσεχοσλοβακία, Γιουγκοσλαβία, Ιαπωνία, Ιράν, Πορτογαλία, Αγγλία, Ελβετία, Βέλγιο), καθώς και σε Διεθνείς Εκθέσεις Εικονογράφησης. Το 1986 ήταν υποψήφια για το βραβείο Άντερσεν. Το 1988, βραβεύτηκε για την εικονογράφησή της  στο βιβλίο Ο Γιάννης το δρακάκι, από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 1989, τιμήθηκε με την Πανευρωπαϊκή Διάκριση Pier Paolo-Vergerio- Padova,  για την  εικονογράφησή της στο βιβλίο Η φύλλινη πολυκατοικία. Το 1990, φιλοτέχνησε την αφίσα της «Διεθνούς Ημέρας Παιδικού βιβλίου 1991» της ΙΒΒΥ, που κυκλοφόρησε σ' όλο τον κόσμο, και το 1995 κάρτες της UNICEF. Το 1993, πήρε το δεύτερο βραβείο στη Διεθνή Έκθεση Εικονογράφησης της Τεχεράνης, για το εξώφυλλό της στο βιβλίο της Μάρως Λοΐζου Ήταν και δεν ήταν. Το 1993 και 1995, η Unicef κυκλοφόρησε κάρτες για την Ευρώπη με σχέδιά της. Το 1994 η αφίσα της με θέμα Μ' ένα βιβλίο πετάω, βραβεύτηκε και τυπώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού. Το 1997, δημιούργησε κουστούμια, σκηνικά και κατασκευές για 14 τηλεοπτικά επεισόδια παραγωγής ΕΚΕΒΙ, για την προώθηση της ανάγνωσης. Το 1998, της απονεμήθηκε  το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο Ο Επισκέπτης της Νύχτας, της Μελίνας Καρακώστα. Το 2003, βραβεύτηκε για το βιβλίο της Ξέρω τραγούδια να σας πω 2, από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 2006, βραβεύτηκε με τον Έπαινο «ΕΒΓΕ» για την εικονογράφηση και το σχεδιασμό του βιβλίου  Φεύγει ο γάτος...,  ενώ την ίδια χρονιά ήταν υποψήφια, για δεύτερη φορά –η πρώτη το 1986-, για το Βραβείο Άντερσεν στην εικονογράφηση. Το 2008,  αναγράφτηκε στον Τιμητικό Πίνακα της IBBY,  για το βιβλίο της Το Σοφό Βιβλίο της Σουμουτού. Το 2009 είναι υποψήφια για το ASTRID LINDGREN MEMORIAL AWARD.
Έχει εικονογραφήσει 53 βιβλία, ενώ σε μερικά από αυτά έχει γράψει και τα κείμενα. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

1.                 Στο κάστρο της Σουμουτού η Τουρουπίτα μαγειρεύει μαζί με τα παιδιά
 
2.                 Μια ωραία πεταλούδα.
 
3.                 Το σχολικό ημερολόγιο των βιβλιοφάγων
 
4.                 Στον κήπο με τα παραμύθια
 
5.                 Το σοφό βιβλίο της Σουμουτού.
 
6.                 Ένα δάσος για δεκατρείς.
 
7.                 Μικρό λεύκωμα της φύσης.
 
8.                 Ξέρω τραγούδια να σας πω [CD 1]
 
9.                 Ξέρω τραγούδια να σας πω [τ.2]
 
10.             Ξέρω τραγούδια να σας πω [CD 2].
 
11.             Ξέρω τραγούδια να σας πω [τ.1].
 
12.             Πώς η Σουμουτού πήρε πίσω το σοφό βιβλίο της.
 
13.             Η φύλλινη πολυκατοικία.
 
14.             Ο μάγος Αλμπραντρά και το σοφό βιβλίο της Σουμουτού
 
15.             Χρωματιστά Χριστούγεννα
 
16.             Η μάγισσα η Σουμουτού και οι δράκοντες.
 
17.             Η ροδιά των Χριστουγέννων
 
18.             Ο Μι και ο Φα κάνουν νούμερα.
 
19.             Το βατραχάκι με την κίτρινη γραμμή
 
20.             Βρες αν μπορείς για τη Β’ και Γ’ δημοτικού
 
21.             Χειροτεχνικές συνθέσεις [για την Β Δημοτικού
 
22.             Χειροτεχνικές συνθέσεις [για την Α Δημοτικού].
 
23.             Βρες αν μπορείς για τη Δ’ και Ε’ δημοτικού
 
24.             Βρες αν μπορείς για τη ΣΤ’ δημοτικού
 
25.             Βρες αν μπορείς προσχολική ηλικία και Α’ δημοτικού


http://familylife.gr/el/interviews/290-%CE%A3%CF%85%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%AC%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%92%CE%AC%CF%83%CF


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις