Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας

Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Μαΐου 2012, 01:09
Η Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαίου, επειδή την ημερομηνία αυτή του 1875 υπογράφτηκε από αντιπροσώπους 17 κρατών η Συνθήκη του Μέτρου. Η συνθήκη αυτή θέτει το πλαίσιο για την παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της μετρολογίας και των εφαρμογών της στη βιομηχανία, το εμπόριο και την καθημερινή ζωή.

Η Μετρολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις μετρήσεις, τα όργανα μέτρησης, την αξιοπιστία των οργάνων και των μετρήσεων, τις μονάδες μέτρησης και γενικότερα με ότι αφορά στον ακριβή και αποδεκτό προσδιορισμό των τιμών των μεγεθών που προσδιορίζουν τις ιδιότητες των σωμάτων ή των συστημάτων. Ο βασικός σκοπός της συνθήκης είναι η εξασφάλιση της ομοιομορφίας των μετρήσεων παγκοσμίως.


Η Ελλάδα προσχώρησε στη Συνθήκη του Μέτρου μόλις το 2001 και αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή της είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.


Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου
Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 20 Μαΐου 2012, 01:12                                                 http://www.zougla.gr/kosmos/article/pagosmia-imera-metrologias

                                 -----------------------------------------------



Στα δέκα και πλέον χρόνια λειτουργίας του το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (ΕΙΜ) έχει πετύχει να αναδειχθεί και να κερδίσει καταξίωση στο χώρο του, ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μετρολογίας, στις 20 Μαΐου, η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ διοργάνωσε εσπερίδα παρουσίασης του Ινστιτούτου, το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, και στεγάζεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις.
 
«Αν και είναι κοινή σε όλους μας η πεποίθηση ότι η επιστήμη είναι επαναστατική, θα έλεγα ότι η Μετρολογία είναι επιπλέον  επαναστατική, διότι είναι γέννημα - θρέμμα της Γαλλικής Επανάστασης. Με τη θέσπιση πρότυπων μέτρων και σταθμών διασφαλίζεται η αξιοπιστία των συναλλαγών και εξασφαλίζεται η ανάπτυξη της επιστήμης σε στέρεες και γενικά αποδεκτές βάσεις. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά, που μου δίνεται η ευκαιρία να κηρύξω την έναρξη αυτής της εκδήλωσης, η οποία ευελπιστώ να οδηγήσει σύντομα σε πλήρη και αγαστή συνεργασία τα Τμήματα του Α.Π.Θ. με το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας, προς εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος», ανέφερε στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, καθηγητής κ. Ν. Ι. Μάργαρης.

 «Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (ΕΙΜ) είναι η εθνική υποδομή που ως ομπρέλα διασφαλίζει την αξιόπιστη λειτουργία του Μετρολογικού Συστήματος προς όφελος της ποιότητας, της ανταγωνιστικότητας, της ασφάλειας και της προστασίας τού πολίτη και του καταναλωτή. Αποτελεί τη μοναδική τεχνική υποδομή τού Συστήματος Ποιότητας της χώρας που υποστηρίζει τη διαπίστευση, την πιστοποίηση και τις δοκιμές. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας στα 10 και πλέον χρόνια λειτουργίας του έχει πετύχει την αναγνώριση του ρόλου του, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο εξωτερικό», ανέφερε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, κ. Κωνσταντίνος Αθανασιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας «δεν αποτελεί άλλη μια εργαστηριακή υποδομή ανάμεσα στις εκατοντάδες των εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου ή των ερευνητικών εργαστηρίων της χώρας, αλλά αποτελεί εκείνη την εργαστηριακή υποδομή, η οποία υλοποιεί και διαχέει τις μονάδες μέτρησης προς τις υπόλοιπες εργαστηριακές μονάδες». 
Συνεργασία με το Πολυτεχνείο
Το ΕΙΜ και η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ συνεργάζονται εδώ και χρόνια σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, εκφράστηκε η θέληση για συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας σε πεδία όπως η πρακτική άσκηση των τελειόφοιτων της σχολής στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας, η εκπόνηση πτυχιακών εργασιών φοιτητών από κοινού με το ΕΙΜ, οι διακριβώσεις μετρητικών συσκευών και οργάνων της Πολυτεχνικής σχολής από το ΕΙΜ, η εκπόνηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, τόσο εθνικών, όσο και ευρωπαϊκών, καθώς και η κοινή συνεργασία με φορείς χωρών Ν.Α. Ευρώπης.

Λίγα λόγια για το ΕΙΜ

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου  (ΝΠΙΔ) εποπτευόμενο από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας τού Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Το ΕΙΜ ιδρύθηκε με το νόμο 2231 του 1994. Οι σύγχρονες κτιριακές του εγκαταστάσεις περατώθηκαν το 2001 και από τότε βρίσκεται στο κέντρο της Βιομηχανικής περιοχής Θεσσαλονίκης στη Σίνδο.
Το ΕΙΜ είναι ο Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα μετρήσεων και μετρολογίας με σκοπούς, σύμφωνα με το Ν.2231/94, οι οποίοι περιλαμβάνουν:
  • Την τήρηση των εθνικών προτύπων μέτρησης της χώρας
  • Τη λειτουργία εργαστηρίων και τη χορήγηση πιστοποιητικών διακρίβωσης
  • Την υποστήριξη της λειτουργίας του Μετρολογικού Συστήματος.
  • Τη διάδοση και διάχυση της μετρολογικής γνώσης.
  • Την εκπροσώπηση της χώρας στους Διεθνείς Οργανισμούς Μετρολογίας

Στo πλαίσιο των σκοπών του, το ΕΙΜ:
  •  Λειτουργεί 16 εθνικά εργαστήρια, στα πεδία των μηχανικών, φυσικών και ηλεκτρικών μετρήσεων για την τήρηση των αντίστοιχων εθνικών προτύπων μέτρησης και επιπλέον δύο εθνικά περιφερειακά εργαστήρια, στα πεδία χημικών και πυρηνικών μετρήσεων, σε συνεργασία, αντίστοιχα, με το Γενικό Χημείο του Κράτους και την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.
  • Παράγει επιστημονικό έργο και τεχνογνωσία στο πεδίο των μετρήσεων και της μετρολογίας (μέθοδοι και τεχνικές μέτρησης και αξιολόγησης αξιοπιστίας μετρήσεων)
  • Χορηγεί εξειδικευμένες υπηρεσίες διακρίβωσης, μεταφοράς τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης για την υποστήριξη του μετρολογικού συστήματος και της διαπίστευσης.
  • Διοργανώνει συνέδρια, ημερίδες και συναντήσεις, πραγματοποιεί δημοσιεύσεις και εκδόσεις.
  • Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μετρολογίας (EURAMET), εκπροσωπεί τη χώρα στο Διεθνές Γραφείο Μέτρων & Σταθμών (BIPM) και στη Διαδικασία Αμοιβαίας Αναγνώρισης (MRA).
  • Αναπτύσσει διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή.
  • Αναπτύσσει συνέργιες και συνεργασίες με τους φορείς ποιότητας της χώρας.
  • Χορηγεί εξειδικευμένες υπηρεσίες και συμβουλές ως Σύμβουλος της Πολιτείας.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το ΕΙΜ υλοποιεί νέα έργα υπηρεσιών στο εγχώριο, αλλά και στο διεθνές περιβάλλον (Κύπρος, Γεωργία και Βαλκανικές χώρες). Επίσης, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μετρολογικής Έρευνας (EMRP – European Metrology Research Program), στο οποίο συμμετέχουν όλα τα Εθνικά Ινστιτούτα Μετρολογίας της Ευρώπης στα πλαίσια της EURAMET.

Project

Το ΕΙΜ αναπτύσσει σημαντικές δραστηριότητες και έργα στα πλαίσια του ρόλου του με σημαντικά πολλαπλασιαστικά και  μακροοικονομικά και κοινωνικά οφέλη, όπως ενδεικτικά:
  • Έχει προτείνει μεθοδολογία για τον έλεγχο εισροών–εκροών καυσίμων στα πρατήρια καυσίμων. 
  • Έχει προτείνει συνεργασία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την οργάνωση συστήματος υπολογισμού των εκπομπών CO2 από τη βιομηχανία στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.
  • Έχει προχωρήσει και επεκτείνει συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις για την ανάληψη όλων των υπηρεσιών διακρίβωσης του μετρητικού εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων, η ανάθεση των οποίων έως πρόσφατα γινόταν στις ΗΠΑ.
  • Συνεχίζει έργα διάδοσης της μετρολογίας και της τεχνογνωσίας που κατέχει με τη διοργάνωση προγραμμάτων μεταφοράς τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης. Το ΕΙΜ, από το 2000 έως σήμερα, έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 400 στελέχη στην Ελλάδα και άλλα περίπου 100 στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις