Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ της Μαίρης Κουλούρη *

πηγή: http://www.onestory.gr/post/27791238297

ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

της Μαίρης Κουλούρη *
.
Ακόμη στα μάτια μου είναι ζωντανή η χαρωπή σου εικόνα.
Το πρόσωπο των 24 ετών, το γέλιο της διασκέδασης , η χαρά της παρέας, η συνέχεια του εθίμου. Ήσουν λυγερόκορμη, ευκίνητη, είσαι πάντα άξια, σε όλα ευέλικτη. Το χαρήκαμε, όσο καμιά άλλη χρονιά. Οι φλόγες ήταν ψηλές, δε δίστασες να τις περάσεις με ηχηρό το γέλιο σου ν’ απλώνεται στο δρόμο, έξω απ’ το αγκωνάρι μας, μπροστά στην αφοδειά* μας , κάτω απ’ τη σκαμνιά**. Η κοιλιά σου ξεχώριζε, όχι μεγάλη. Η μπλε φούστα σου είχε διαμορφωθεί με περιθώριο ν’ ανοίγει όσο ο χρόνος προχωρούσε.
Σε θυμάμαι με τη μπλε φούστα, όλη την εγκυμοσύνη, έντονα.
Δε δίστασες να τιμήσεις το έθιμο. Η λαμπατίνα*** μεγάλη, σάλταρες θυμάμαι πολλές φορές. Ίσως για το καλό , ίσως για τη διασκέδαση, μάλλον για την παρέα. Η μάνα ήταν εκεί, πάντα χαιρόταν τη παρέα. Παρά τις δυσκολίες της ζωής της με την παρέα ήταν κεφάτη. Είχαμε κάνει μερικές καλές παρ’ ότι στη ζωή συνήθως είχαμε μεγάλη σοβαρότητα…
Δυο μέρες μετά καταφέρατε να ζήσετε.
Από βραδίς είχα χύσει το λάδι στο πάτωμα… κακό σημάδι είπατε…
Ξημερώματα κινδυνέψατε. Το σημάδι πάντα θα θυμίζει την επείγουσα καισαρική τομή αλλά και την ενεργοποίηση της νυχτιάς. Η μάνα έτρεξε, Άνθρωποι βρέθηκαν κι ο Θεός ήθελε να ζήσετε. Τα καταφέρατε.
Ο πρόωρος αδελφός μου σήμερα είναι Λεβέντης.
Αύριο είναι πάλι τ’ Αγιαννιού, του Λαμπατάρη. Υπάρχει μια ανησυχία για τη διατήρηση του εθίμου. Εθιμοτυπικά πια κι όχι αυθόρμητα καίνε λαμπατίνες σε οργανωμένες εκδηλώσεις.
Στην προώθηση του εθίμου η αλήθεια είναι ότι δεν ενεργοποιούμαι.
Στην καρδιά μου όμως θα είναι πάντα χαραγμένες η 23η & 26η Ιουνίου του 1971.
Σε φιλώ
.
*Αφοδειά : η αυλή | **Σκαμνιά: η μουριά | ***Λαμπατίνα: δυνατή φωτιά
.
Η Μαίρη Κουλούρη γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1964. Σπούδασε Μαιευτική στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και είναι φοιτήτρια Πληροφορικής στο ΕΑΠ. Κατοικεί στο Ηράκλειο Κρήτης κι εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση. Έχει υλοποιήσει αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα καινοτόμων δράσεων κι έχει δημοσιεύσει άρθρα στον τοπικό τύπο. Είναι έγγαμη, μητέρα δύο παιδιών.
[ facebook ] [ twitter ] [ e-mail ]

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις