Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

Χρόνια πολλά στη Μαρίνα και στο Μαρίνο 


Σταχυολογώντας πληροφορίες για την Αγία από τον Μέγα Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, από το Μηναίο Ιουλίου, από τον Συναξαριστή του αγίου Νικόδημου του Αγιορείτου και από το Μηνολόγιο του Βασιλείου που ξεκινά με την φράση «Ή του Χριστού μάρτυς Μαρίνα», μπορούμε να συνοψίσουμε τον βίο της ως ακολούθως:

Η ένδοξη αγία μεγαλομάρτυς Μαρίνα γεννήθηκε λίγο μετά τα μέσα του 3ου μ.Χ. αιώνα, στα σκοτεινά χρόνια των διωγμών, στην Αντιόχεια της Πισιδίας. Και μαρτύρησε επί Αυγούστου Κλαυδίου Β' του Γοτθικού (268-270) το έτος 270 μ.Χ, 17 Ιουλίου.   

                                     ---------------------------------------

Η Αγία Μαρίνα βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της Κρήτης μόλις 9 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων. Πήρε το όνομά της από την εκκλησία επάνω στον μικρό λόφο του παλιού χωριού. Οι απέραντες αμμώδεις παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά της την κάνουν ιδανικό προορισμό για όλες τις ηλικίες. Η ψιλή χρυσαφένια άμμος σε συνδυασμό με τα δέντρα κατά μήκος της ακτής δημιουργούν ένα εξωτικό περιβάλλον.
 




Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε κανονικό μέγεθος.
Βόρεια της παραλίας σε απόσταση 400 μέτρων μπορεί κανείς να θαυμάσει το νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, ιερός φρουρός της περιοχής. Ο μύθος λέει ότι στα αρχαία χρόνια ήταν ένα μεγάλο τέρας προερχόμενο από τη θάλασσα, με το στόμα του ορθάνοιχτο, έτοιμο να καταπιεί το κοντινό χωριό της Αγίας Μαρίνας. Ο Ποσειδώνας όμως μεταμόρφωσε το τέρας σε βράχο και έσωσε το χωριό. Σύμφωνα με τον ίδιο μύθο, το χρυσό χρώμα της άμμου προήλθε από τις φλόγες του τρομερού τέρατος.


Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε κανονικό μέγεθος.
Η Αγία Μαρίνα, όπως και όλη η Κρήτη, έχει πλούσια ιστορία και παράδοση. Μια κουβέντα με τους φιλικούς και φιλόξενους κατοίκους θα σας γοητεύσει ακούγοντας τις ιστορίες του χωριού και του νησιού γενικότερα. Πολλοί από τους 50000 επισκέπτες ανά σεζόν είναι τακτικοί και έχουν αποκτήσει φιλικές σχέσεις με τους ντόπιους.


                                      --------------------------------------------------------------

  Δήμος Βέλου Κορινθίας

   Μεγαλύτερη κι ωραιότερη εκκλησία της κοινότητας είναι η Αγία Μαρίνα. Στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο μητροπολιτικός ναός υπήρχε μικρός ναΐσκος και το νεκροταφείο του χωριού. Πιθανολογείται ότι η εκκλησία αυτή πρέπει να έχει χτιστεί με την απελευθέρωση της χώρας από τους Τούρκους ,δεν απορρίπτεται όμως η πιθανότητα ο ναΐσκος να υπήρχε από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Η σχεδίαση του ναού ανατέθηκε στον Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ. Ο Τσίλλερ έκανε τα σχέδια κ το 1884 άρχισε η εκσκαφή των θεμελίων στην οποία βρέθηκαν πολλοί τάφοι. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν το 1888 αλλά βέβαια ο ναός είχε πολλές ελλείψεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός της Αγίας Μαρίνας είναι ο πρώτος που σχεδίασε ο Τσίλλερ στην Ελλάδα και γι’ αυτό δεν είναι πολύ επηρεασμένος από δυτικά πρότυπα. Η αγιογράφηση έγινε από τον κ. Κανελλόπουλο και όλες οι αγιογραφίες επιχρυσώθηκαν με φύλλα καθαρού χρυσού. Η αγιογράφηση του τέμπλου έγινε από τον κ. Σαντοριναιό και η κόσμηση από τον κ. Αντωνιάδη. Ο ναός εορτάζει στις 17 Ιουλίου οπότε και πανηγυρίζει το χωριό.
                                              ------------------------------------------------

Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας Λέρου


Η Αγία Μαρίνα, είναι κωμόπολη και πρωτεύουσα της νήσου Λέρου των Δωδεκανήσων. Έχει 2.672 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού. Βρίσκεται περίπου στο μέσο της ανατολικής ακτής του νησιού και είναι πρωτεύουσα και του δήμου Λέρου. Έχει πολλά παραδοσιακά σπίτια και επιβλητικά αρχοντικά που δημιουργούν στενά σοκάκια ενώ στο λιμάνι της βρίσκεται το φρούριο Μπρούζι ή Μπούρτζι, το οποίο είναι ρωμαϊκής εποχής. Πάνω από την Αγία Μαρίνα δεσπόζει και το περίφημο Κάστρο της Παναγίας, το οποίο είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου Απιτύκι και έχει πανοραμική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους.

Πρόσοψη του ναού

Ο ναός της Αγίας Μαρίνας οικοδομήθηκε το 1933 στη θέση παλαιότερης ομώνυμης εκκλησίας. Ο ναός είναι λιθόκτιστος και η πρόσοψη του ναού είναι επενδυμένη με σκαλιστές μαύρες πέτρες από το νησί Λέβιθα και με κόκκινες ψηφιδωτές προερχόμενες από τον όρμο του νησιού, Κρυφό. Ο ρυθμός είναι σταυροειδής βυζαντινή με τρούλο. Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου Καλύμνου και Αστυπαλαίας.
Ο ναός εορτάζει στις 17 Ιουλίου, μνήμη της Αγίας Μαρίνας.

                          -------------------------------------------------

 http://www.hellenica.de/Griechenland/Zypern/GR/AgiaMarinaKelokedaron.html

            -------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.sarantaporo.gr/node/84 

Σαραντάπορο 

Αγία Μαρίνα-Πλατεία

Η πρώτη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας θεμελιώθηκε το 1872 στην πλατεία του χωριού..
Το 1943 πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς και το 1951-52 κατασκευάσθηκε εκ νέου από το 103ο Τάγμα Πεζικού με Διοικητή τον Συνταγματάρχη Νικόλαο Κοροβέση, το οποίο είχε κατασκηνώσει στο Σαραντάπορο.
Ο Διοικητής Κοροβέσης σκέφτηκε να χτίσει την εκκλησία την οποία είχαν σκεπάσει προσωρινά με τέντες. Συστάθηκε τότε μια επιτροπή από τον Διοικητή Κοροβέση, τον πρόεδρο του χωριού Ιωάννη Γκουτζουρέλα και το δάσκαλο Ηλία Κωσταρίγκα, οι οποίοι επισκέφτηκαν τον τότε Μητροπολίτη Καλλίνικο και του ζήτησαν βοήθεια για να ξαναχτιστεί η καμμένη εκκλησία.
Η Υπηρεσία Ανοικοδόμησης πρόσφερε όλα τα υλικά και σε 2-3 μήνες η εκκλησία ήταν έτοιμη.
Η εκκλησία αυτή κατεδαφίστηκε στις 7 Ιουνίου 1995, λόγω παλαιότητας και ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό της Αιανής, για να χτιστεί η σημερινή εκκλησία στην ίδια ακριβώς θέση.
Σε μικρό χρονικό διάστημα και με την οικονομική συμβολή όλων των Σαρανταποριτών αποπερατώθηκε και έγιναν τα Θυρανοίξια του νέου Ναού στις 23 Αυγούστου 1998, από το Μητροπολίτη Ελασσόνας Σεβαστιανό.
Η νέα εκκλησία της Αγίας Μαρίνας αποτελεί ένα στολίδι που κοσμεί την πλατεία του χωριού, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι το τέμπλο και ο εσωτερικός διάκοσμος.
Η πλατεία αποτελεί το σημείο συνάντησης των χωριανών και το χώρο κάθε κοινωνικής εκδήλωσής τους, Στο πάνω μέρος της δεσπόζει ο πλάτανος, που μαζί με τα υπόλοιπα δέντρα και φυτά και τον πέτρινο διάκοσμο προσδίδουν ένα ιδιαίτερο χρώμα. Εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς το καφεδάκι του, ενώ τα παιδιά μπορούν να παίξουν, τόσο στο χώρο της πλατείας, όσο και στη διπλανή παιδική χαρά.

                               ----------------------------------------------------------------------------------

 http://fos-kastoria.blogspot.gr/2011/07/17-2011.html




Ο ναός της Αγίας Μαρίνας στο οχυρό της Φλατσάτας

Ο ναός της Αγίας Μαρίνας στη Φλατσάτα Οινόης.  

Ένα απ’ τα ενδοξότερα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας (υψόμ. 1081) είναι η Φλατσάτα, που βρίσκεται στην περιοχή των Ελληνοαλβανικών συνόρων, ανάμεσα στα χωριά Οινόη και Ιεροπηγή Καστοριάς. Το εν λόγω όρος με τις απότομες πλαγιές και τις βαθιές χαράδρες είναι γνωστό και φημισμένο σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, διότι κατά τη φοβερή χρονική περίοδο 1946-49, αποτέλεσε σημαντικότατο οχυρό του ένδοξου Εθνικού μας Στρατού.

 

Η οδοσήμανση προς το ναό της Αγίας Μαρίνας
στο χωριό Ιεροπηγή Καστοριάς
  
                                          

Την Άνοιξη του 1949, ο Διοικητής και οι γενναίοι άνδρες του 4ου Λόχου του 565 Τ.ΠΖ. που υπεράσπιζαν τη Φλατσάτα, οικοδόμησαν στην κορυφή της ένα εκκλησάκι επ’ ονόματι και προς τιμήν της Υπερμάχου Στρατηγού μας, της Παναγίας. Αυτός ο αρχικός ναός της Παναγίας ερειπώθηκε περί το έτος 1970, ανοικοδομήθηκε όμως τάχιστα, αυτή τη φορά προς τιμήν της αγίας Μαρίνας, απ’ τον τότε Διοικητή και τον Υποδιοικητή της XV Μεραρχίας ΠΖ. Το εκκλησάκι αυτό πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου, εορτή της αγίας Μαρίνας, και δέχεται πληθώρα επισκεπτών – προσκυνητών απ’ όλη                                                          την περιοχή της Καστοριάς.

Το πολυβολείο που βρίσκεται μπροστά στο ναό

                             ----------------------------------------------------------------------


                                        -------------------------------------------------------------
 http://www.google.gr/imgres?num=10&hl=el&biw=1144&bih=693&tbm=isch&tbnid=tArrOXFNADQvSM:&imgrefurl=http://www.golden-greece.gr/politismos/moni_ag_marinas.html&docid=Gs9yhimLddw1HM&itg=1&imgurl=http://www.golden-greece.gr/politismos/m_ag_marinas/11.jpg&w=600&h=450&ei=w0gFUO6GDILdmAWooOlC&zoom=1&iact=hc&vpx=632&vpy=77&dur=1074&hovh=194&hovw=259&tx=145&ty=87&sig=111593723066916768887&page=3&tbnh=152&tbnw=231&start=31&ndsp=19&ved=1t:429,r:17,s:31,i:226


http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2012/06/blog-post_7551.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις