Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Της γυναίκας η καρδιά

πηγή: περιοδικό    " ε ί ν α ι "   Οκτώβρος 1999
άρθρο από ΣΟΦΙΑ  ΒΟΥΛΤΕΨΗ

Της   γυναίκας   η  καρδιά 

Η καρδιά είναι ... γένους θηλυκού και οι γυναίκες διατηρούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανδρών : η καρδιά τους είναι περισσότερο προστατευμένη. Γι΄αυτό και κατά μέσο όρο ζούν επτά χρόνια περισσότερο από τους άνδρες. Χάρη στα οιστρογόνα.

ΥΓΕΙΑ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ  

Γενετικοί παράγοντες και εξωτερικά ερεθίσματα μπορούν, όμως, να λυγίσουν ακόμη και την ... ατσάλινη γυναικεία καρδιά.
Ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων προκαλεί και μείωση των μηχανισμών προστασίας από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υιοθετώντας ένα σωστό τρόπο ζωής από τα νεανικά τους χρόνια, οι γυναίκες μπορούν να προστατέψουν την καρδιά τους και σε προχωρημένη ηλικία.
Οι καρδιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα μέτρα πρόληψης για την προστασία της καρδιάς πρέπει να ξεκινούν από τα παιδικά μας χρόνια.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις συνδέονται με την γήρανση, γι αυτό και όσο περισσότερο ενισχυμένος φτάνει ο οργανισμός στην προχωρημένη ηλικία, τόσο λιγότερο ευάλωτος είναι. 
Η αρτηριοσκλήρωση, δηλαδή η συστολή των αγγείων που φέρνουν το αίμα στην καρδιά, δεν εκδηλώνεται από τη μια μέρα στην άλλη.
Πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία διαρκεί ολόκληρη τη ζωή και μπορεί να αρχίσει πολύ πρόωρα. Μια έρευνα, που έγινε πριν μερικά χρόνια στις ΗΠΑ, κατέδειξε ότι παιδιά δέκα ετών είχαν στις αρτηρίες τους συσσωρεύσεις λίπους, οι οποίες το δίχως άλλο θα τους προκαλούσαν αργότερα καρδιαγγειακά προβλήματα. Μάλιστα, έχει αποδειχτεί πως όταν αυτή η διαδικασία ξεκινά από τόσο μικρή ηλικία, το νόσημα μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μεταξύ των δεκαπέντε και τριανταπέντε χρόνων.

Υπάρχουν πάντως , κάποιοι παράγοντες οι οποίοι πρέπει αμέσως να λαμβάνονται υπ΄όψη και να αντιμετωπίζονται: 

Υψηλή χοληστερίνη 
Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της χοληστερίνης στο αίμα, τόσοι μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι για την καρδιά.

Η πίεση του αίματος 
Όσο πιο υψηλή είναι η αρτηριακή πίεση τόσο αυξάνουν οι κίνδυνοι εμφράγματος και άλλων σοβαρότατων καρδιακών νοσημάτων.

Το κάπνισμα 
Οι καπνιστές κινδυνεύουν τρείς φορές περισσότερο από τους μή καπνιστές να αρρωστήσουν από την καρδιά τους ή να υποστούν κάποιο έμφραγμα. Το καλό είναι ότι οι κίνδυνοι μειώνονται ταχύτατα αμέσως μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ανεξάρτητα από τον καθημερινό αριθμό των τσιγάρων και το διάστημα που καπνίζαμε.

Η καθιστική ζωή
Θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Έρευνα του πανεπιστημίου της βόρειας Καρολίνας έχει αποδείξει ότι οι γυναίκες που δεν κινούνται κινδυνεύουν τρείς φορές περισσότερο να υποστούν έμφραγμα, σε σχέση με τις γυναίκες που κινούνται.

Η κληρονομικότητα  
Ένας άνθρωπος στους 500 κινδυνεύει να κληρονομήσει μια καρδιαγγειακή ασθένεια. Άν υπάρχει επιβαρημένο ιατρικό ιστορικό στην οικογένεια, καλό είναι να λάβετε επιπλέον μέτρα πρόληψης.

Η παχυσαρκία
Άν ζυγίζουμε κατά 30% περισσότερο από το φυσιολογικό, τότε αυξάνουμε τον κίνδυνο να προσβληθούμε από καρδιαγγειακό νόσημα, ακόμη κι αν απουσιάζουν όλοι οι άλλοι παράγοντες που το προκαλούν. Οι γυναίκες στις οποίες το λίπος συσσωρεύεται στην κοιλιά κινδυνεύουν περισσότερο από εκείνες που συσσωρεύεται στα οπίσθια. Περισσότερο από 40% των γυναικείων καρδιαγγειακών προβλημάτων θα αποφεύγονταν , αν οι ασθενείς είχαν φυσιολογικό βάρος.

Ο διαβήτης
Οι γυναίκες που υποφέρουν από διαβήτη παρουσιάζουν τις ίδιες προοπτικές με τους άντρες όσον αφορά την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Και αυτό γιατί τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καταστρέφουν το περίβλημα των αρτηριών.

Υπολογίστε το ιδανικό βάρος
Συχνά ακούμε να ομιλούν για ιδανικό βάρος αλλά σπάνια είμαστε σε θέση να πούμε με βεβαιότητα ποιό είναι αυτό. Η μέθοδος Λόρεντς είναι η πλέον ενδεδειγμένη για τις γυναίκες άνω των 25 ετών.

                                                                                  (ύψος - 150)
Ο τρόπος υπολογισμού είναι ο εξής : Ύψος (εκ.) - 100 -  ____________
                                                                                         2,5
    

Επομένως αν μια γυναίκα έχει ύψος 1,60 μ. έχουμε : 160 - 100 = 60

60 - (160 - 150) : 2,5 = 60 - 10 : 2,5 = 60 - 4 = 56

Το ιδανικό βάρος μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ ενός -5% και ενός +10% του βάρους που προκύπτει από τον παραπάνω υπολογισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις