Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ

  • Παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη του Torgeir Wethal, αγαπημένου δάσκαλου και ηθοποιού του θεάτρου ODIN (Δανία) και του Πρίαμου Ξυδάκη, αγαπημένου φίλου και συνάδελφου που τόσο άδικα μας έφυγε..........


    ΘΕΑΤΡΟ ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ

    ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΥ:


    "ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ"


    "Η Επανάσταση του Ερωτα"
    "Τι είναι εκείνο που κάνει έναν άνθρωπο να αντισταθεί στη βία της εξουσίας;"
    Αυτό το ερώτημα μου γεννήθηκε όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό το δύσκολο θεατρικό εγχείρημα, δηλαδή τη σκηνική αναπαράσταση ενός επικού κλασικού ποιήματος.Το αμέσως επόμενο ερώτημα ήταν: "Είναι παγκόσμιος ο "Ερωτόκριτος; Μπορεί δηλ. η ιδιαιτερότητα της γλώσσας του κειμένου αλλά και της κουλτούρας που μεταφέρει να αφορά και άλλους διαφορετικούς πολιτισμούς εκτός της Κρήτης;"
    Μελετώντας το κείμενο έδωσα βάρος στην έννοια της μετανάστευσης μιας και ο Ερωτόκριτος εξορίζετε βίαια απο τον Ρήγα, επειδή η καταγωγή του δε συμβαδίζει με την καταγωγή της αγαπημένης του Αρετούσας..Το γεγονός αυτό με έκανε να δώ την ιστορία με μία σύγχρονη ματιά.Κοιτώντας το σήμερα είδα ότι οι σημερινές "ανεπτυγμένες κοινωνίες" πάσχουν από το σύνδρομο της "καθαρότητας του πολιτισμού η της αναζήτησης της ρίζας ",αγνοώντας ότι η ιστορία της ανθρωπότητας βασίζετε στις μετακινήσεις αλλά και στις προσμίξεις πολιτισμών. Ο όρος "μετανάστευση" δημιουργήθηκε για να περιγράψει ένα φυσικό φαινόμενο, που βασίζετε στο δικαίωμα του ανθρώπου να ταξιδεύει και να αυτοπροσδιορίζετε πολιτισμικά.Οταν όμως ο άνθρωπος , αναγκάζετε βίαια λόγω οικονομικών συμφερόντων να ξεριζωθεί τότε μιλάμε για Εξορία.Αν κοιτάξουμε σήμερα γύρω μας ,- μια εποχή έντονων οικονομικών προβλημάτων, λόγω της ασυδοσίας του καταναλωτικού τρόπου ζωής,-θα δούμε οχι μετανάστες αλλά εξορισμένους ανθρώπους, που προσπαθούν να επιβιώσουν ,χωρίς την δυνατότητα να αλλάξουν δραστικά τη μοίρα τους..Δεν είναι τυχαίο που ο "ανεπτυγμένος μας πολιτισμός" αναφέρεται σε αυτούς όχι ως ανθρώπους αλλά ως "μετανάστες" όρος που αντικατέστησε την ύπαρξη.Είναι δύσκολο να καταλάβουμε το πόσο ρατσιστές γινόμαστε σιγά-σιγά . Γινόμαστε μια κοινωνία ,που ταυτίζετε με τον "φρόνιμο και ξετελιωμένο Ρήγα, άξο σε πάσα τρόπο ", που δε διστάζει να εξορίσει έναν άνθρωπο επειδή απλά .."αγάπησε"....
    Στη δική μας λοιπόν παράσταση, μια χούφτα τέτοιων εξορισμένων μεταναστών, επιχειρούν σε μία τυχαία συνάντησή τους σε μια αυλή , να επικοινωνήσουν μεταξύ τους,μέσα από το δικό του , ο καθένας, πολιτισμό. .Μέσα σε αυτή την αυλή, μπλέκετε η προσωπική ιστορία των μεταναστών με την περιπέτεια του "Ερωτόκριτου" ...Τραγουδούν , ονειρεύονται, νοσταλγούν το τόπο τους, ενώ αναβιώνουν την ιστορία του ποιήματος. Προσπαθούν να καταλάβουν τι έκανε αυτό τον νέο να αντισταθεί με πείσμα,στη βία της εξουσίας και κέρδισε την αγάπη και την ελευθερία του.. Τι άραγε κάνει έναν άνθρωπο, να δίνει έναν μοναχικό αγώνα με μόνο του όπλο τη πίστη του στην ανθρωπιά , για να σώσει αυτό που αγαπά αλλά και να σωθεί ο ίδιος, κόντρα στα εμπόδια που του βάζει η εξουσία;
    Ο "Ερωτόκριτος" θα τους μάθει την αξία της επανάστασης και της αντίστασης ,μέσα από τον έρωτα για την ίδια τη ζωή..
    Η παράσταση παρουσιάζετε μέσα απο το τρόπο και τη ματιά του Ανθρωπολογικού Θεάτρου,δηλαδή της σκηνικής συνύπαρξης διαφορετικών σκηνικών μορφών παραδοσιακού θεάτρου.

    Αντώνης Διαμαντής
    Σκηνοθέτης

    Παραστάσεις:
    -18/8 :Θέατρο των Αγρών, 9 μ.μ (Κυπαρίσση-Ηράκλειο)
    -24/8 :"Κύρβεια" Ιεράπετρα, 9μ.μ. (Παραλιακό Συγκρότημα)
    -28/8:Ηράκλειο-Καλοκαίρι 2012,Κηποθέτρο "Μάνος Χατζιδάκις",9 μ.μ
    -29/8: Φορτέτσα, "Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου. 9 μ.μ

    Τη παράσταση στο Ηράκλειο ( 28/8/2012 ,Πύλη Βηθλεέμ ) θα προλογίσει ο
    Ν.Γ.Κοπιδάκης ,Διευθυντής του Εκπαιδευτηρίου " ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ".

    Συντελεστές της παράστασης :
    Δραματουργία -Σκηνοθεσία: Αντώνης Διαμαντής
    Διασκευή: Γιώργος Καλογεράκης
    Χωρο-γραφία/Κουστούμια/Φωτισμοί : Αντώνης Διαμαντής
    Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Στρατάκη
    Ζωγραφική Σκηνικού: Αθηνά και Μαρία Κρανιωτάκη
    Παραγωγή: Θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ
     
    Παίζουν:
    Ρωτόκριτος-(μετανάστης από τ ην Αργεντινή) : Πάνος Ιωαννίδης
    Αρετούσα (μετανάστρια από την Ισπανία) : Ροδάνθη Κρανιωτάκη
    Ρήγισσα/Μάνα Ερωτόκριτου (μετανάστρια από την Ρουμανία) :Ειρήνη Κουτσάκη
    Πολύδωρος/ Ρήγας /Σπιδόλιοντας (μετανάστης από το Πακιστάν ) : Ηλίας Σταρράς
    Φροσύνη ( Νένα ) / Κυπρίδημος (μετανάστρια από την Αρμενία) : Ελένη Στρατάκη
    Σολντάδος/Χαρίδημος/ Μάγισσα (μετανάστρια από την Σερβία) : :Μίρα Ποπτέσιν
    Στο ρόλο του Ποιητή :Ολος ο θίασος

    Το θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ευχαριστεί ιδιαιτέρως:
    -Την Αθηναική Ζυθοποιία.
    -Το Κο Ν.Γ. Κοπιδάκη ,Διευθυντή του Εκπαιδευτηρίου "ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ" για την αποδοχή του να προλογίσει τη παράστασή μας στο Ηράκλειο, κ να καταθέσει τη πολύτιμη μαρτυρία του, για την Εταιρεία Θεάτρου Κρήτης ( Ε.ΘΕ.Κ).
    - Το Μάριο Λώλο Φωτογράφο και Πρόεδρο της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, που μας διέθεσε τις φωτογραφίες του , με θέμα τους μετανάστες, για το πρόγραμμα και την αφίσσα της παράστασης.
    -Το Στέλιο Πετράκη για την άδεια που μας έδωσε να ερμηνεύσουμε τα τραγούδια του μέσα από τον δίσκο του : "Ωρίων".
    -Την Mariana Sadovska,(Ουκρανή τραγουδίστρια), για τήν άδεια και τους στίχους που μας έδωσε , για να ερμηνεύσουμε στην παράσταση , το τραγούδι της με τίτλο: " Lisie,Lisie" .
    - Το Βρεφονηπιακό Σταθμό της "Ροδομηλιάς" και ιδιαιτέρως, την Ολγα Ανδρεδάκη και τον Γιώργο Μαδαριωτάκη που μας διέθεσαν το ανοικτό θέατρο του σταθμού τους "Σοφία Γιαλουράκη " , για τις προετοιμασία της παράστασης.
    - Το Λευτέρη Τσιτουρή που βοήθησε στην εκμάθηση του τραγουδιού " La Prima Vez " στο ακκορντεόν.
    -Την Κα Αθηνά και τη Μαρία Κρανιωτάκη για τη ζωγραφική στο σκηνικό.
    σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις