Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Μιχάλης Λασιθιωτάκης

http://www.cretalive.gr/new/98827/synergates/M.Detoraki_Efuge_enas_spoudaios_kritikos

Μ.Δετοράκη: Έφυγε ένας σπουδαίος κρητικός...

Μιχάλης Λασιθιωτάκης 1955-2012- Michel Lassithiotakis 1955-2012

Ενημερώθηκε: 04.07.2012 // 16:10

Μ.Δετοράκη: Έφυγε ένας σπουδαίος κρητικός...

της Μαρίνας Δετοράκη


Η φιλολογική κοινότητα πενθεί. Ο Μιχάλης Λασιθιωτάκης έφυγε από τη ζωή, 
αιφνιδίως, στο Παρίσι, σε ηλικία μόλις 57 ετών.  

Διακεκριμένος νεοελληνιστής, καθηγητής και διευθυντής του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της  Σορβόννης στο Παρίσι (από το 2010), και καθηγητής των Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης (από το 2001), ο Μιχάλης Λασιθιωτάκης αφήνει ένα πλούσιο ερευνητικό έργο, επιστημονικές δημοσιεύσεις, πολύτιμη διδασκαλία των Ελληνικών στην Ευρώπη. 

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα  αφορούσαν κυρίως τη λεγόμενη Πρώιμη Νεοελληνική και Μεταβυζαντινή λογοτεχνία (12ο έως τον 17ο αι.), αλλά εκτείνονταν και στη λογοτεχνία του 20ου αι. Το έργο του και ο φιλολογικός στοχασμός του περιελάμβανε θέματα ιστορίας της ελληνικής γλώσσα, ευρωπαϊκής συγκριτικής φιλολογίας, ιστορίας του έντυπου βιβλίου, και έκδοσης  κειμένων.  Η τελευταία έκδοση  του Απόκοπου του Μπεργαδή, την οποία μόλις είχε ολοκληρώσει μετά από προσπάθεια χρόνων, δεν πρόλαβε ακόμη να δει το φως της δημοσίευσης.

Ενδεικτικοί τίτλοι από το δημοσιευμένο έργο του είναι Καζαντζάκης και Bergson [Kazantzakis et Bergson (1907-1927): éléments pour une lecture bergsonienne d’Ascèse, Paris : Presses de la Sorbonne Nouvelle, 1980], Έρευνα πάνω στη ζωή και το έργο του Φραγκίσκου Σκούφου [Recherches sur la Vie et l’œuvre de François Skoufos, Paris Sorbonne, 1985], Λογοτεχνία και Παιδεία της Ενετικής Κρήτης [Littérature et Culture de la Crète vénitienne, Paris-Athènes, 2010].

Ο Μιχάλης Λασιθιωτάκης είχε δύο πατρίδες, και ως προς την καταγωγή και ως προς την παιδεία: τη Γαλλία και την Κρήτη. Και τις δύο τις αγαπούσε με πάθος. Γεννημένος στη Γαλλία, με ρίζες από τη Χερσόνησο Κρήτης εκ πατρός και από την Auvergne της Γαλλίας εκ μητρός, εξελίχθηκε σε τέλειο δίγλωσσο και βαθύ γνώστη του ελληνικού και του γαλλικού πολιτισμού.  Στα κρητικά καλοκαίρια του αναβάπτιζε τις φιλίες του με φιλολογικές συζητήσεις, με αναζητήσεις του νοήματος και της ιστορίας κρητικών λέξεων, με αναγνώσεις του αγαπημένου του Bonnefoy. Ήπιος και μειλίχιος άνθρωπος, με λεπτό πνεύμα και έμφυτη ευγένεια, λάτρης της ποίησης,  ήταν αληθινός φίλος και πολύτιμος συνομιλητής για πολλούς φιλολόγους συναδέλφους του, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.  Ο αδόκητος θάνατός του προκάλεσε τεράστια θλίψη σε φίλους και μαθητές του, Έλληνες και Γάλλους.
  
Pour que son souvenir demeure.

Η Μαρίνα Δετοράκη-Flusin είναι Επίκουρη καθηγήτρια
Πανεπιστήμιο Κρήτης - Τμήμα Φιλολογίας


σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις