Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Τρείς αδερφές


Στη Δρυοπίδα της Κύθνου είναι πολύ διαδεδομένη η παράδοση για τις τρεις Παναγιές του νησιού ( Κανάλα, Στρατολάτισσα, Φλαμπουριανή) που ,κατά το μύθο, ήταν τρεις αδερφάδες .Οι τρεις εκκλησιές είναι χτισμένες στην ίδια περίπου διάταξη .Στο κέντρο, πάνω στο ύψωμα βρίσκεται η Στατολάτισσα .Από κει φαίνεται ,ανατολικά του νησιού η Κανάλα ,και δυτικά του νησιού η Παναγιά η Φλαμπουριανη. Λόγω της θέσης των τριών εκκλησιών πλάστηκε η ακόλουθη αιτιολογική παράδοση:
Έχουμε ακούσει απ’ τους παλαιούς ότι οι Παναγιές αυτές ήταν τρεις αδερφάδες. Κι ήταν τόσο πολύ αγαπημένες και μονιασμένες που δε θέλανε να χωρίσουνε η μία από την άλλη .Γι ΄ αυτό ,επειδή δεν κάνανε τη χωρεσιά των (δεν μπορούσαν να ζήσουν χωριστά ) ,η μία , η Στρατολάτισσα ,πήε και χτίστηκε ψηλά για να ξανοίει (κοιτάζει, θωρεί ,αγναντεύει) τσ’ άλλες δυό, την Κανάλα και τη Φλαμπουριανή, που χτιστήκανε κοντά στη θάλασσα. Έτσι ,κι από μακριά μπορέι να θωρεί η μία την άλλη, και να βρίσκονται αντάμα για πάντα .
Μπορεί βέβαια η παραπάνω αιτιολογική παράδοση να φαίνεται ,όσον αφορά το περιεχόμενο της , αστεία ή παιδαριώδης , αφού μία είναι η Παναγία και όχι τρεις ,ωστόσο δείχνει την πίστη και την ευλάβεια των ανθρώπων του παλιού καιρού ,που δημιουργούσαν λαϊκό πολιτισμό ,αντλώντας συχνά υλικό από το περιεχόμενο της Ορθόδοξης Πίστης .
Πάντως ο θρύλος αυτός συγκίνησε τόσο τον μεγάλο ποιητή Κωστή Παλαμά ,ώστε έγραψε ποίημα για τις τρεις αφερφάδες.


ΤΡΕΙΣ ΑΔΕΡΦΕΣ
Η Παναγιά η Φλαμουριανή κ' η Παναγιά η Κανάλα
κ' η Στρατηλάτισσα η Κυρά,
τρεις αδερφές και ζούσανε με τη μεγάλη αγάπη,
τρεις αδελφές και μια καρδιά.
Μα ο χωρισμός είναι κακός και το έχε γεια φαρμάκι
και για να ζουν πάντα μαζί,
τις εκκλησιές τις χτίσανε τρεις αδερφές. Και κείνες,
κοντά κοντά, καρσί καρσί.
(Η Παναγιά η Φλαμουριά κ' Παναγιά η Κανάλα
και η Στρατηλάτισσα η Κυρά
τρεις αδερφές και μια καρδιά).


Πηγή: Παναγία Κανάλα
Ιερέως Κων .Γονίδη.





σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω 

2 σχόλια:

  1. Ο απλός κόσμος, ο αγνός θέλει την Παναγιά, μάνα και αδελφή και γύρω της πλάθει θρύλους και παραδόσεις...
    Μαρία Χρόνια σου πολλά, χαρούμενα και ευτυχισμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ Ελένη για τις ωραίες ευχές σου. Να είσαι καλά να χαίρεσαι την οικογένειά σου και η Παναγιά μας να είναι δύναμη για τους αδύνατους που την επικαλούνται Και του Χρόνου !

      Διαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις