Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Οι δυσάρεστες παρενέργειες των ευεργετικών τροφίμων

Οι δυσάρεστες παρενέργειες των ευεργετικών τροφίμων

Oρισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι πολύ νόστιμα και ευεργετικά για την υγεία αλλά κρύβουν και ορισμένες δυσάρεστες παρενέργειες για όσους τα καταναλώνουν. Μάθετε ποιες είναι:

★ Ντομάτες


Οι ντομάτες είναι το ιδανικό φρούτο για χρήση σχεδόν στα πάντα – από σαλάτες μέχρι διάφορες γευστικές σάλτσες – ενώ είναι ένα ζωτικής σημασίας συστατικό σε αρκετές χώρες του κόσμου, όπως η Ιταλία. Είναι, επίσης, γνωστό ότι οι ντομάτες είναι ιδιαίτερα αντιοξειδωτικές κι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο – μία χρωστική ουσία, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Αυτό, ωστόσο, που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι μεγάλες ποσότητες λυκοπενίου μπορούν να οδηγήσουν σε «βαθύ πορτοκαλί αποχρωματισμό» του δέρματος.

★ Σπαράγγια
Τα σπαράγγια, αυτά τα τραγανά πράσινα κοτσάνια, τα οποία γίνονται υπέροχα ειδικά όταν μαγειρεύονται στη σχάρα, συνδέονται με την αλλαγή στην οσμή των ούρων. Στην πραγματικότητα, ο ένοχος είναι μία ένωση που ονομάζεται μεθανοθειόλη – ένα άχρωμο, εύφλεκτο αέριο με χαρακτηριστική εξαιρετικά έντονη και δυσάρεστη οσμή που βρίσκεται, μεταξύ άλλων, στο αίμα, στον εγκέφαλο και σε άλλους ζωικούς και φυτικούς ιστούς. Η μεθανοθειόλη περιέχει θείο και όταν το ανθρώπινο σώμα την αφομοιώσει, απελευθερώνει μια αποκρουστική μυρωδιά δυσωδία κατά τη διάρκεια της ούρησης.
Παρόλα αυτά, η αλλαγή στην οσμή των ούρων μετά την κατανάλωση των συγκεκριμένων λαχανικών δεν παρατηρείται σε όλους τους ανθρώπους, καθώς, όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό εξαρτάται καθαρά από γενετικούς παράγοντες.

★ Σόγια
Αν η σόγια ήταν εργαλείο, θα μπορούσαμε κάλλιστα να πούμε ότι θα ήταν … ελβετικός σουγιάς! Από το γάλα μέχρι υποκατάστατο του κρέατος και συστατικό δημιουργίας κηρομπογιών, η σόγια είναι ένα από τα ελάχιστα τρόφιμα που μπορεί να έχει τόσες πολλές χρήσεις.
Ωστόσο, τα νέα δεν είναι και τόσο καλά για τους οπαδούς της, καθώς, το 2008, μία μελέτη που δημοσίευσε το Χάρβαρντ, αποκάλυψε ότι η διατροφή με βάση τη σόγια συνδέεται με μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων – συγκεκριμένα, κατά 41 εκατομμύρια σπερματοζωάρια / ml!

★ Ραβέντι
Αν έχετε δοκιμάσει ποτέ ραβέντι (ένα παράξενο ποώδες φυτό που μοιάζει πολύ με πλατύφυλλο ραδίκι), τότε θα γνωρίζετε ότι συνδυάζεται φανταστικά με φράουλες. Η υπερβολική του κατανάλωση, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση ανθοκυανίνης. Η ανθοκυανίνη είναι μία χρωστική ουσία, η οποία μπορεί να δώσει στα ούρα μία κόκκινη ή ροζ απόχρωση. Μερικά από τα πιο γνωστά τρόφιμα που αλλάζουν επίσης το χρώμα των ούρων περιλαμβάνουν τη φάβα, τα παντζάρια και τα βατόμουρα.

★ Μοσχοκάρυδο
Παρόλο που η κατανάλωση μοσχοκάρυδου σε μικρές δόσεις είναι απολύτως ασφαλής, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αυτού του γευστικότατου μπαχαρικού μπορεί να έχει ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως πονοκεφάλους και παραισθήσεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις