Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Χέρμαν Μέλβιλ και Μόμπι Ντικ στο doodle της Google

πηγή http://www.madata.gr

Χέρμαν Μέλβιλ και Μόμπι Ντικ στο doodle της Google

Η Google σήμερα Πέμπτη 18 Οκτωβρίου τιμά με ένα θαλασσινό doodle τον συγγραφέα του Moby Dick, Χέρμαν Μέλβιλ .
Ο Μόμπι Ντικ είναι μια θαλασσινή περιπέτεια, γεμάτη συμβολισμούς και ένα από τα μεγάλα  κλασικά έργα της αμερικανικής λογοτεχνίας.

Το αφιέρωμα αυτό της μηχανής αναζήτησης στο πιο γνωστό έργο του Μέλβιλ συμπίπτει με την 161η επέτειο της πρώτης έκδοσης του μυθιστορήματος στη Βρετανία το 1851. Το doodle απεικονίζει μια σκηνή από το βιβλίο στο οποίο καπετάνιος Αχαάβ σε μια βάρκα ετοιμάζεται να χτυπήσει την τεράστια λευκή φάλαινα.

Το αφιέρωμα συμπίπτει επίσης με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την καταγραφή όλων των 135 κεφάλαιων  του μυθιστορήματος πάνω από 135 ημέρες, με αναγνώσεις από διάσημους οπαδούς συμπεριλαμβανομένων Ντέιβιντ Κάμερον, Tilda Swinton, Stephen Fry και Simon Callow εκπομπή καθημερινά σε απευθείας σύνδεση.

Με αφηγητή τον ναύτη Ισμαήλ, παρακολουθούμε το ταξίδι ενός σαλεμένου καπετάνιου, ονόματι Αχαάβ, που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει και να σκοτώσει μια θηριώδη λευκή φάλαινα με το όνομα Μόμπυ Ντικ, η οποία σε ένα προηγούμενο ταξίδι τού είχε κόψει το πόδι σε μια μονομαχία τους στη θάλασσα. Ο Μέλβιλ, που είχε δουλέψει χρόνια ως ναυτικός, εστιάζεται σ' έναν «άνθρωπο που δε φοβάται Θεό, που μοιάζει με Θεό, είναι υπέροχος άνθρωπος ο Καπετάν Αχαάβ»

Το πολυσέλιδο μυθιστόρημα περιγράφει την επικών διαστάσεων σύγκρουση Αχαάβ και Μόμπι Ντικ, που είναι, κατ' επέκταση, μια αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις της Φύσης και τον Άνθρωπο. Συν τοις άλλοις, είναι ένα εγκυκλοπαιδικό μυθιστόρημα, που δίνει στον αναγνώστη πληθώρα πληροφοριών για τη ζωή στη θάλασσα και τη φαλαινοθηρία.
Μέσα από το ταξίδι και  τους κύριους χαρακτήρες, γίνεται αναφορά στις κοινωνικές τάξης και την μάχη τους, την μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, και την ύπαρξη του Θεού.
Οι κριτικοί βιβλίων δέχονται ότι το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ στέκεται στο ίδιο δημιουργικό ύψος με τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και τα έργα του Σαίξπηρ

Σήμερα αναγνωρίζεται πλέον ως ένας από τους πιο διάσημους Αμερικανούς συγγραφείς και το βιβλίο του "Μόμπυ Ντικ" θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις