Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Στολίστε χριστουγεννιάτικα στεφάνια με κεριά advent


 
 Στολίστε χριστουγεννιάτικα στεφάνια με κεριά advent

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν όλο και περισσότερο και σκοπός μας είναι να σας βοηθήσουμε να ομορφύνετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας και να απομακρύνουμε κάθε βαριά σκέψη για αυτές τις γιορτινές μέρες τουλάχιστον.

Σήμερα λοιπόν, θα δούμε ένα έθιμο που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας, αλλά δεν λέμε ποτέ όχι σε επιπλέον ιδέες διακόσμησης που θα κάνουν το σπίτι μας να ξεχωρίσει.

Πρόκειται για τα Advent candles που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνουν τα κεριά της έλευσης. Τα advent candles, είναι στην ουσία ένα στεφάνι με τέσσερα κεριά, ενώ ορισμένες σύγχρονες παραλλαγές περιλαμβάνουν κι ένα πέμπτο κερί.

Από την πρώτη Κυριακή του Δεκέμβρη, ξεκινάμε να ανάβουμε τα κεριά. Ένα την πρώτη Κυριακή, δύο τη δεύτερη κ.ο.κ. Με αυτό τον τρόπο, φτάνουμε στην εβδομάδα των Χριστουγέννων, έχοντας αναμμένα και τα τέσσερα κεριά στο στεφάνι μας. Εφόσον υπάρχει και πέμπτο κερί, το ανάβουμε ανήμερα των Χριστουγέννων.

Για την ιστορία του Advent Candles, να πούμε πως προϋπήρχε του Χριστιανισμού. Ο κύκλος που έχει το στεφάνι, συμβόλιζε των αιώνιο κύκλο των εποχών, ενώ τα φύλλα των δέντρων που το στόλιζαν και τα αναμμένα κεριά, σήμαιναν τη διατήρηση της ζωής στη μέση του χειμώνα. Στη σύγχρονη εποχή, λένε πως ο Γερμανός πάστορας Johann Hinrich Wichern, (ο οποίος δίδασκε σε σχολείο) κατασκεύασε κατά το 1839 ένα ξύλινο στεφάνι από τη ρόδα ενός κάρου στην οποία τοποθέτησε 19 κόκκινα κεριά και ανάμεσά τους 4 λευκά, ώστε να διευκολύνει τους μαθητές του να γνωρίζουν πόσες μέρες απομένουν μέχρι τα Χριστούγεννα, αφού τον ρωτούσαν με ανυπομονησία.

Το έθιμο έγινε μόδα στη Γερμανία και ακολούθησε η Αμερική τη δεκαετία του 1930. Ανεξάρτητα από την εθιμοτυπική του λειτουργία το advent candles, αποτελεί και ένα όμορφο στολίδι για το σπίτι, που θα μας θυμίζει πόσο κοντά βρισκόμαστε στα Χριστούγεννα.
homeguide.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις