Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ο καφές βοηθάει τους ανθρώπους...

Ο καφές βοηθάει τους ανθρώπους να σκέφτονται θετικά

Ο καφές βοηθάει τους ανθρώπους να σκέφτονται θετικά και τους κάνει χαρούμενους , υποστηρίζουν Γερμανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι αναγνωρίζουν γρηγορότερα και ταχύτερα θετικές λέξεις όπως «χαρά», απ’ ότι τις αρνητικές όπως «κακός» και το ίδιο ισχύει για τις εικόνες και τους ήχους. Η συναισθηματική αυτή τάση είναι περίεργη, δεδομένου ότι οι άνθρωποι είναι εξίσου καλοί στο να θυμούνται αρνητικές και θετικές λεπτομέρειες ενός γεγονότος.

«Τι προκαλεί λοιπόν αυτή τη διαφοροποίηση;» αναρωτιέται ο Δρ Λαρς Καλτσινγκ πειραματικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο «Ruhr» της Γερμανίας.Για να εντοπίσει τον παράγοντα που προκαλεί το θετικό πλεονέκτημα, ο ερευνητής αποφάσισε να πειραματιστεί με την καφεΐνη. Η καφεΐνη βοηθά τον οργανισμό να έχει ταχύτερες αντιδράσεις και λιγότερα λάθη σε απλές πνευματικές δοκιμασίες και θα πίστευε κανείς ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές λέξεις.Ζήτησε λοιπόν από 66 εθελοντές να αποφασίσουν γρήγορα και με ακρίβεια κατά πόσο οι αλληλουχίες γραμμάτων που έβλεπαν στην οθόνη του υπολογιστή ήταν πραγματικές λέξεις ή όχι. Οι μισοί εθελοντές είχαν πάρει ένα δισκίο λακτόζης που δεν επηρέασε τα αποτελέσματα, ενώ οι υπόλοιποι είχαν πάρει δισκία καφεΐνης (200 mg) 30 λεπτά πριν το τεστ.

Τα δισκία περιείχαν ποσότητα καφεΐνης ίση με δύο-τρία φλιτζάνια καφέ.Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι οι εθελοντές που είχαν πάρει δισκία καφεΐνης ήταν πιο ακριβείς κατά 7% ως προς την αναγνώριση των θετικών λέξεων έναντι των άλλων. Καμιά επίδραση δεν καταγράφηκε ως προς τις συναισθηματικά ουδέτερες ή αρνητικές λέξεις.Αυτό δείχνει ότι αν και η καφεΐνη βελτιώνει τις πνευματικές δεξιότητες «η μελέτη αποδεικνύει ότι αυτό μπορεί να αφορά μόνο συγκεκριμένους τύπους διεγερτών, όπως μόνο τις θετικές λέξεις», σύμφωνα με τον Δρ Καλτσινγκ.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η καφεΐνη πιθανόν να διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα αυξάνοντας την δραστηριότητα της ντοπαμίνης, η οποία σχετίζεται με την ανταμοιβή, τη δημιουργικότητα, την παρόρμηση και την εξάρτηση. Δεδομένου ότι η καφεΐνη φάνηκε να ενισχύει την αισιοδοξία/θετικότητα, η μελέτη εμμέσως υποστηρίζει ότι η πηγή της θετικότητας βρίσκεται στην ντοπαμίνη. Επόμενες έρευνες θα εστιάσουν με τη βοήθεια εγκεφαλικών απεικονίσεων στην σχέση της ντοπαμίνης με την θετική σκέψη και στο κατά πόσο η καφεΐνη βοηθά τον άνθρωπο να αναγνωρίσει αισιόδοξες φυσιογνωμίες ή εικόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις