Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Αφράτα στρογγυλά ψωμάκια

Αφράτα στρογγυλά ψωμάκια


Ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο με αυτή τη συνταγή; Πως δεν θα σου κοστίσει απολύτως τίποτα, ενώ το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Τα δοκίμασα πρώτη φορά στο σπίτι ενός φίλου και εντυπωσιάστηκα με το αποτέλεσμα. Το μυστικό της επιτυχίας εδώ κρύβεται στην λεπτομέρεια. Μην τα αφήσεις λεπτό περισσότερο να ψηθούν (μην περιμένεις να πάρουν έντονο χρώμα) και φυσικά, έχε υπομονή.
Η μαγιά πρέπει να πάρει το χρόνο της για να κάνει τα μαγικά της...


• 500 γρ. αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί)
• 350 ml χλιαρό νερό
• 1 φακελάκι (8 γραμ.) ξηρή μαγιά
• 1 πρέζα ζάχαρη
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1½ κ.γλ. αλάτι
• Σουσάμι
• Ελάχιστο γάλα


Βάλε το νερό με τη μαγιά, το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα ευρύχωρο μπολ. Σκέπασε με μια πετσέτα και άφησε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει 10 λεπτά

Αφού γίνει η μαγιά σου πρόσθεσε τη σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το αλεύρι και ανακάτεψε να πάρεις μια λεία και ομοιόμορφη ζύμη. Ζύμωσε καλά σε αλευρωμένη επιφάνεια

Γύρισε πάλι την ζύμη στο μπολ και σκέπασε με την πετσέτα. Άφησε 1 1/2 ώρα να πάρει όγκο σε ζεστό περιβάλλον


Πάρε το ζυμάρι και ξαναζύμωσέ το καλά σε αλευρωμένη επιφάνεια. Λάδωσε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί και πλάσε γύρω στα 20 μπαλάκια

Στρώσε στο ταψί κυκλικά, ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω. Πέρασε την επιφάνεια με λίγο γάλα και πασπάλισε με το σουσάμι. Άφησε τα ψωμάκια άλλα 20 λεπτά να φουσκώσουν

Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά να πάρουν πολύ ελαφρύ χρώμα

Βγάλε από το φούρνο και άφησε να κρυώσουν ελαφρά. Σκέπασε με μια βαμβακερή πετσέτα και αποθήκευσε

tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις