Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Από σιμιγδάλι ξέρεις;


 Από σιμιγδάλι ξέρεις;




Αλήθεια για πες μου, από σιμιγδάλι ξέρεις; Λένε ότι στην αρχαία Ελλάδα το έλεγαν σεμίδαλις. Σε κάποιες αραβικές χώρες το έχουν ως βάση για κουσκους, το οποίο κουσκούς είναι βασικό πιάτο για το επίσημο γεύμα της Παρασκευής. 
Το σιμιγδάλι συναντάμε σε περισσότερα από αυτά που νομίζεις όπως στα μακαρόνια..στα μελομακάρονα..στο ψωμάκι.. στο ρεβανί.. στο γαλακτομπούρεκο.. σε φιλέτο από ψάρι γλώσσα.. σε σούπες μαροκινές.. σε κεικς..σε τηγανίτες.. αλλά και σε χαλβά Πολίτικο. Από χαλβά γνωρίζεις; Έχεις φτιάξει κανέναν μέχρι στιγμής; Για δες και φτιάξε έναν…


• 400γρ σιμιγδάλι χοντρό η ψιλό -σχεδόν 2 κούπες-


• 200 ml ελαφρύ ελαιόλαδο


• 300γρ ζάχαρη


• 400γρ φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού


• ξύσμα από 1 πορτοκάλι


• ξύσμα από 1 λεμόνι


• σουσάμι για πασπάλισμα


Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το λάδι μέχρι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το σιμιγδάλι μαζί με το ξύσμα λεμονιού & πορτοκαλιού για να το καβουρδίσουμε.


Έχουμε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς με μία ξύλινη ή από σιλικόνη σπάτουλα για να ψηθεί ομοιόμορφα και να σωθούν όλα τα υγρά.


Κατεβάζουμε κι άλλο τη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς για να διατηρηθεί το ξανθό χρώμα του χαλβά και να πάρει μια απαλή γεύση & υφή. Το αφήνουμε στην άκρη συνεχίζοντας να το ανακατεύουμε τακτικά.


Παίρνουμε μια μικρή κατσαρόλα και ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη ζάχαρη. Λίγο πριν βράσει το μείγμα, το ρίχνουμε στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι, αυξάνοντας ελαφρώς τη φωτιά


Ανακατεύουμε το μείγμα έως ότου σωθούν τα υγρά και έχουμε ένα πολύ σφιχτό μείγμα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εκτός ψυγείου.


Το χωρίζουμε σε 18 κομμάτια και το πλάθουμε σε οβάλ σχήματα ρολάροντας τα μέσα στο σουσάμι.


Tip1: Σύμφωνα με τις δικές μου προτιμήσεις τα 100ml λαδιού μου φάνηκαν πολλά, αλλά ίσως να έφταιγε το ότι έριξα ελαιόλαδο και όχι σπορέλαιο/ηλιέλαιο που προτιμάμε να βάζουμε στα γλυκά. Γι’ αυτό το λόγο αν θέλεις κι εσύ να ρίξεις ελαιόλαδο, βάλε κοντά σε 70ml.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις