Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Απολαύσεις χωρίς… ενοχές!

 Απολαύσεις χωρίς… ενοχές!


Τα παιδιά λατρεύουν τα αναψυκτικά. Ωστόσο, συχνά οι γονείς δεν τα προσφέρουν γιατί ανησυχούν μήπως βλάπτουν την υγεία. Είναι όμως πράγματι έτσι;

Κατά καιρούς τα αναψυκτικά έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση παχυσαρκίας, υπερκινητικότητας, ελλιπούς υδάτωσης, τερηδόνας στα παιδιά. Οι ειδικοί στους οποίους απευθυνθήκαμε βάζουν τα πράγματα στη θέση τους και δίνουν έγκυρες επιστημονικές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν οι γονείς.

Μήπως το παιδί μου παχύνει από την κατανάλωση αναψυκτικών;

Η ζάχαρη που περιέχουν τα αναψυκτικά δεν προκαλεί από μόνη της αύξηση βάρους όταν η διατροφή του είναι ισορροπημένη. Συχνά όμως, η υπερβολική κατανάλωση πλούσιων σε λιπαρά τροφών, όπως είναι τα snacks και το fast food, σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή (πολύς χρόνος στον υπολογιστή) ανατρέπουν το ισοζύγιο των θερμίδων που λαμβάνει και των θερμίδων που καταναλώνει. Υπάρχουν πάντα και τα light αναψυκτικά, τα οποία δεν περιέχουν ζάχαρη και προσδίδουν ελάχιστες έως και καθόλου θερμίδες.

Μήπως δεν ενυδατώνεται επαρκώς;

Η βασική πηγή υδάτωσης του οργανισμού μας είναι το νερό. Στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν και άλλες τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, οι χυμοί αλλά και τα αναψυκτικά. Μάλιστα, γνωρίζατε ότι τα αναψυκτικά περιέχουν 87% – 99% νερό και άρα μπορούν να συμβάλουν συμπληρωματικά στη διαδικασία υδάτωσης;

Μήπως χαλάσουν τα δόντια από τη ζάχαρη που περιέχουν τα αναψυκτικά;

Είναι αλήθεια ότι τα ζάκχαρα που περιέχουν οι γλυκές τροφές, οι χυμοί και τα αναψυκτικά μετατρέπονται σε οξέα με τη βοήθεια βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας και «διαβρώνουν» το σμάλτο των δοντιών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση τερηδόνας. Σε αντίθεση όμως με τα στερεά γλυκίσματα που χρειάζεται να μασηθούν, τα υγρά ροφήματα παραμένουν για πολύ λίγο σε επαφή με την επιφάνεια των δοντιών, ιδίως όταν πίνονται με καλαμάκι, οπότε οι κίνδυνοι περιορίζονται αισθητά.

Μήπως η ζάχαρη και η καφεΐνη στα αναψυκτικά κάνουν το παιδί μου υπερκινητικό;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν ευσταθεί επιστημονικά ο ισχυρισμός ότι η υπερκινητικότητα στα παιδιά συνδέεται με την κατανάλωση ζάχαρης. Όσο για την καφείνη, η ποσότητα που περιέχεται σε ένα αναψυκτικό τύπου cola αντιστοιχεί στο 1/3 της ποσότητας καφείνης που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου ή στο 1/2 της ποσότητας καφείνης που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι τσάι και είναι σχεδόν ίση με την καφείνη που περιέχει μια πλάκα σοκολάτας.


Οι συμβουλές των ειδικών…


Αναζητήστε τις συσκευασίες αναψυκτικών ή χυμών που αναγράφουν στοιχεία για την «Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη».

Ορίστε μία συγκεκριμένη ποσότητα αναψυκτικών την οποία μπορεί να καταναλώνει το παιδί μέσα στην ημέρα ή την εβδομάδα.

Εκπαιδεύστε το παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του μετά από κάθε γεύμα, χυμό ή αναψυκτικό.

Αποφεύγετε να δίνετε στο παιδί σας καφεϊνούχα ροφήματα πριν κοιμηθεί.

Αν έχει πρόβλημα βάρους, προτιμήστε τα light αναψυκτικά, χωρίς ζάχαρη και με ελάχιστες ή και καθόλου θερμίδες. Κι επειδή κάπου μπορεί να ακούσατε ότι η ασπαρτάμη (η γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται αντί της ζάχαρης στα light αναψυκτικά) είναι επικίνδυνη, είναι καλό να γνωρίζετε ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας Τροφίμων το 2006 όσο και η πιο πρόσφατη απόφαση οχτώ κορυφαίων τοξικολόγων, το Σεπτέμβριο του 2007, έχουν καταλήξει ότι η ασπαρτάμη είναι μια απολύτως ασφαλής ουσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις