Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Μονή Κρεμαστών

http://to-perivoli-tis-kritis.gr

Μονή Κρεμαστών

Μονή Κρεμαστών
Το Μοναστήρι των Κρεμαστών βρίσκεται στο Λασίθι, λίγα χιλιόμετρα νότια της Νεάπολης στο δρόμο για το Οροπέδιο του Λασιθίου.
Είναι χτισμένο στη πλαγιά του βουνού με θέα πρός τη κοιλάδα της Νεάπολης.
Το Μοναστήρι είναι αφιερωμένο στούς Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και γιορτάζει στίς 8 Νοεμβρίου.
Χτίστηκε γύρω στα 1593 απο το μοναχό Μητροφάνη Αγαπητό και στη συνέχεια, το 1622 χτίζεται η εκκλησία. Το Μοναστήρι φαίνεται να έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στή παιδεία των ντόπιων στα χρόνια της Τουρκικής κατοχής.
Το 1821 ο Πέτρος Δωρόθεος ιδρύει το σχολείο του Μοναστηριού που πολύ γρήγορα βρήκε μεγάλη απήσηχη σ όλο το Λασίθι.
Το 1866 το Μοναστήρι καταστρέφεται απο επίθεση Τούρκων ενώ οι μοναχοί που καταφέρνουν να ξεφύγουν παίρνουν μαζί τους και αρκετά απο τα κειμήλια και είκόνες που τις κρύβουν για προστασία σε μια κοντινή σπηλιά. Η υγρασία της σπηλιάς όμως τους προξένησε μεγάλες φθορές.
Το 1868 ο Τούρκος διοικητής του Λασιθίου Κωστής Αδοσίδης, Πασάς, μετατρέπει το Μοναστήρι σε κατοικία του και επιβλέπει απο εκεί τη κατασκευή του νέου διοικητηρίου στη Νεάπολη η οποία εν τω μεταξύ έχει ανακυρηχθεί σε πρωτεύουσα του νομού.
Στη διάρκεια του Β Παγκόσμιου πολέμου πολλοί αντάρτες έβρισκαν καταφύγιο στο Μοναστήρι.
Στις μέρες μας υπάρχει εργαστήρι αγιογραφίας που το λειτουργούν οι καλόγριες του Μοναστηριού ενώ τελευταία έχει αρχίσει και η παρασκευή διαφόρων παραδοσιακών προϊόντων, όπως κεραλοιφές, λάδια, σαπούνια, λικέρ και άλλα απο προϊόντα της γύρω περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις