Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Φρούτα και λαχανικά προστατεύουν

bigstock Orange Color Fruits And Vegeta 96442943 

Φρούτα και λαχανικά προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού

Ερευνητές εξέτασαν αποτελέσματα ερευνών που μετρούσαν επίπεδα καροτενοειδών

Ακόμα ένας λόγος να καταναλώνουν οι γυναίκες φρούτα και λαχανικά. Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό, ιδιαίτερα για καρκίνο που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί και έχει φτω
χότερη πρόγνωση.

Όταν ερευνητές από το Harvard Medical School εξέτασαν τα αποτελέσματα ερευνών που μετρούσαν τα επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα των γυναικών, ανακάλυψαν ότι όσες είχαν τα υψηλότερα επίπεδα εμφάνιζαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό σε σύγκριση με όσες είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα.

Η σχέση φάνηκε να είναι ισχυρότερη για τις καπνίστριες σε σχέση με τις μη καπνίστριες και για γυναίκες που ήταν αδύνατες σε σχέση με τις υπέρβαρες.

Στις τροφές που αποτελούν καλή πηγή καροτενοειδών περιλαμβάνονται τα καρότα, οι γλυκές πατάτες, το σπανάκι και οι κόκκινες πιπεριές.

Η ύπαρξη υψηλότερων επιπέδων καροτενοειδών στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να είναι ενδεχομένως ιδιαίτερα προστατευτική έναντι του καρκίνου του μαστού που δεν χρειάζεται οιστρογόνα για να αναπτυχθεί.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση υγιεινής διατροφής με βάση τα φυτά μπορεί να είναι ένας από τους πρώτους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για τους συγκεκριμένους, λιγότερο συνήθεις, με φτωχότερη πρόγνωση καρκίνους.

Η ερευνήτρια Heather Eliassen, δήλωσε ότι οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο στο μαστό που γνωρίζουμε αφορούν περισσότερο συνήθεις καρκίνους που εξαρτώνται από οιστρογόνα.

Η έρευνα συνδύασε στοιχεία από 8 έρευνες που περιέλαβαν περισσότερες από 3.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού και περίπου 4.000 χωρίς τη νόσο. Δεν είναι σαφές αν τα καροτενοειδή άμεσα μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου.

Ωστόσο η Stephanie Bernik, MD, του Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι το μήνυμα προς τις γυναίκες δεν αλλάζει. «Έχουμε πει ότι αν θέλουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου η κατανάλωση φυτικής διατροφής χαμηλής σε λιπαρά και ζωικές πρωτεΐνες μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει» δήλωσε.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of the National Cancer Institute». Η Bernik δήλωσε ότι η υπόδειξη ότι η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο για όγκους που δεν βασίζονται στα οιστρογόνα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Πολλοί καρκίνοι μαστού σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό της νόσου και συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό, ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία.

iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις