Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Υποδοχή λειψάνου του Αγίου Ελευθερίου


   
ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΑΠΟΨΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, ΟΔΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ 7, ΚΑΜΙΝΙΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ
AGIOS ELEFTHERIOS ORTHODOX CHURCH, 7 AGIOU ELEFTHERIOU STR, KAMINIA, PIRAEUS, GREECE

-----------------------------

 


Άγιος Ελευθέριος Αλεξανδρούπολης

Υποδοχή λειψάνου του Αγίου Ελευθερίου και Πανήγυρις του ομωνύμου Ιερού Ναού στην Αλεξανδρούπολη

Τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου τιμά το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012 η Εκκλησίας μας. 
Στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως πανηγυρίζει ο φερώνυμος Ιερός Ναός στην Αλεξανδρούπολη και φέτος έχουν προγραμματιστεί λατρευτικές ακολουθίες προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, με την ξεχωριστή ευλογία της παρουσίας των λειψάνων του Αγίου Ελευθερίου και της μητρός του Αγίας Ανθίας, η μνήμη της οποίας τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας την ίδια ημέρα...

Το πρόγραμμα των Ακολουθιών:

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012
6.00 μ.μ. Υποδοχή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ελευθερίου και της Αγίας Ανθίας με τέλεση Δοξολογίας.
Θα ακολουθήσει (6.30 – 7.45 μ.μ.) Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία.

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012
7.00 – 10.30 π.μ. – Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
5.30 μ.μ. – 6.45 μ.μ. Εσπερινός και Παράκληση του Αγίου Ελευθερίου.

Στον πανηγυρικό εορτασμό του Αγίου Ελευθερίου θα παραβρεθεί και θα συμμετέχει στις ακολουθίες ο Θεοφιλέστατος Μητροπολίτης Φαναρίου, κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
 -----------------------------------------------------
 
Ι.Ν.Αγ.Ελευθερίου Σταυρουπόλεως


Ι.Ν.Αγ.Ελευθερίου Σταυρουπόλεως

Εφημέριοι: Πατσάνης Διονύσιος, Γκαϊδατζής Άγγελος, Πεσσίνης Ιωάννης, Κουκουριάνης Χρήστος, Καλαϊτζίδης Ακάκιος διάκονος.
Διεύθυνση : Λαγκαδά 176, 56429, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνα : 2310655710
Φαξ : 2310655710


Ο σημερινός Ιερός Ναός θεμελιώθηκε από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρό Παντελεήμονα τον Α' σε οικόπεδο που χορηγήθηκε από το Γ'σώμα Στρατού με ενέργειες του προέδρου της Κοινότητας Σταυρουπόλεως μακαριστού Νικολάου Σκουλικάρη. Ο Ιερός Ναός εγκαινιάσθηκε στις 13 Απριλίου 1975, από τον Α΄ Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Διονύσιο, ο οποίος και ανύψωσε τον Ι.Ναό σε δεύτερη Μητροπολιτική έδρα και όρισε να συνεορτάζεται πανηγυρικά και η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Ο Ιερός Ναός, που είναι όλος πετρόκτιστος και έχει στην πρόσοψή του ένα καμπαναριό, έχει ολοκληρωθεί ως προς την αγιογράφησή του, ενώ το εσωτερικό του κοσμούν, τα θαυμάσια μαρμαρόγλυπτα του αρχιερατικού θρόνου, του τέμπλου και του άμβωνα.

 -----------------------------------------


Εορτασμός Αγίου Ελευθερίου στο Παλιό Χωριό της Σαντορίνης 15.12.2011


 Γράφει ο Αρμενιστής

Η αναφερόμενη εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου βρίσκεται στο Πάνω μέρος του Παλιού Χωριού ή Μέσα Γωνιά και πιο επίσημα στη περιοχή της Επισκοπής Γωνιάς της Σαντορίνης.

Ο ναός αυτός κτίστηκε το 1700 και ένα μέρος του, από την βορειοδυτική του πλευρά είναι υπόσκαφος, ενώ ο κυρίως ναός είναι έξω από το χώρο αυτό.

Ανεξάρτητα απ΄ αυτόν και βορειοδυτικά βρίσκεται το λαξευτό παρεκκλήσι του Αγίου  Ελευθερίου, το οποίο βρίσκεται στα σπλάχνα της θηραϊκής γης. 


Από το αύλειο  χώρο του ναού μπορεί κάποιος να απολαύσει αφ΄ υψηλού την πανέμορφη θέα που απλώνεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, αλλά και σε άλλα σημεία, όπως την νοτιότερη πλευρά που δεσπόζει ο Προφήτης Ηλίας στη κορυφή του βουνού, καθώς  και δυτικότερα τα πρανή του Πύργου με τα πανέμορφα και γραφικά παραδοσιακά του σπιτάκια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις