Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Γεμιστό πατατόψωμο με ψητά λαχανικά και ξινομυζήθρα




Γεμιστό πατατόψωμο με ψητά λαχανικά και ξινομυζήθρα

Για το ψωμί
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 γρ. μαγιά φρέσκια ή 1 φακελάκι ξηρή
3 κουτ. σούπας κοφτές ζάχαρη
6 κουτ. σούπας νερό χλιαρό
120 γρ. γάλα
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1½ κουτ. γλυκού αλάτι
2 αβγά (τους κρόκους τους) + 1 αβγό χτυπημένο
2 πατάτες μικρές βραστές λιωμένες

Για τα λαχανικά
1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
2 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο
2-3 κολοκύθια
500 γρ. ξινομυζήθρα

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη. Αφήνουμε 10 λεπτά σε ζεστό μέρος.

Ζεσταίνουμε το γάλα και το βούτυρο μέχρι να λιώσει (προσέχοντας να μην κάψει). Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, το γάλα και το βούτυρο καθώς και τα υπόλοιπα υλικά.

Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, βάζουμε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε μακρόστενες φέτες και τις ψήνουμε για 15-20 λεπτά.

Ψήνουμε και το ψωμί για 45 λεπτά. (Είναι έτοιμο όταν μπήξουμε ένα μαχαίρι στη μέση της φόρμας και βγει καθαρό).

Ξεφορμάρουμε το ψωμί και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα. Κόβουμε λίγο από το πάνω μέρος και αφαιρούμε με προσοχή την ψίχα του ψωμιού.

Γεμίζουμε το εσωτερικό του με στρώσεις λαχανικών και ξινομυζήθρας.

Σκεπάζουμε το ψωμί με το καπάκι που αφαιρέσαμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα να σφίξει.

Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

ethnos.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις