Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Γιορτές με άλλον αέρα


Αποτέλεσμα εικόνας για Γιορτές με άλλον αέρα

 Γιορτές με άλλον αέρα

Διατηρήστε καθαρή την ατμόσφαιρα στο σπίτι, ακόμη και σε μια γιορτινή συγκέντρωση.

Εκεί που όλοι οι φίλοι και οι συγγενείς έχουν μαζευτεί στο σπίτι σας για τις γιορτές, διαπιστώνετε ότι κάτι ενοχλητικό πλανάται στον αέρα. Ο καπνός των τσιγάρων, οι μυρωδιές από το φαγητό, αλλά και οι ανάσες των καλεσμένων σας αρχίζουν να δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Αν ανοίξετε διάπλατα τα παράθυρα, οι περισσότεροι θα διαμαρτυρηθούν για το κρύο. Αν τα αφήσετε κλειστά, θα ασφυκτιούν. Διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε καθαρό τον αέρα μέσα στοσπίτι ανοιχτών αλλά και κεκλεισμένων των θυρών.

Καθαρίστε την ατμόσφαιρα

Ασφαλώς δεν μπορεί να σας ζητήσει κανείς να περιορίσετε το μαγείρεμα. Μπορείτε, όμως, να καθαρίσετε σε ικανοποιητικό βαθμό τον αέρα που κυκλοφορεί στο χώρο, με κάποια από τις παρακάτω μεθόδους:


Με καθαριστή αέρα: Μπορείτε να θέσετε σε λειτουργία έναν ηλεκτρικό ή μηχανικό καθαριστή αέρα (σε καταστήματα με ηλεκτρικά είδη, κοστίζει γύρω στα 90 ευρώ). Οι συγκεκριμένες συσκευές διαθέτουν ειδικά φίλτρα, που δεσμεύουν τα μικρόβια, τον καπνό και τη σκόνη. Για να βρείτε το μοντέλο που είναι κατάλληλο για το δικό σας χώρο, ελέγξτε πόσα τετραγωνικά ή κυβικά μέτρα καλύπτει, καθώς και τον όγκο του αέρα που φιλτράρει ανά λεπτό.

Με φυτά-φίλτρα: Την τελευταία δεκαετία όλο και πιο συχνά βλέπουν τη δημοσιότητα έρευνες που αποδεικνύουν ότι ορισμένα είδη φυτών μπορούν να φιλτράρουν τον αέρα από επικίνδυνους ρύπους. Τέτοια φυτά είναι τα εξής: αλόη, μπαμπού, αγλαόνημα, φτέρη, χρυσάνθεμο, δράκαινα, κισσός, φιλόδεντρο, σεφλέρα, φίκος μπένζαμιν και σπαθίφυλλο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μέθοδος έχει δύο μειονεκτήματα. Πρώτον, τα φυτά φιλτράρουν τον αέρα με αρκετά αργό ρυθμό, οπότε μην περιμένετε να είναι αποτελεσματικά σε μια συγκέντρωση όπου οι περισσότεροι καλεσμένοι σας καπνίζουν. Δεύτερον, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, το υγρό χώμα στις γλάστρες μπορεί να φιλοξενεί μύκητες, προκαλώντας αλλεργίες.

Καλύψτε τις δυσάρεστες οσμές

Η σύγχρονη χημεία ενώνει τις δυνάμεις της με την παραδοσιακή προσέγγιση των αιθέριων ελαίων και σας παρέχει ένα πανίσχυρο οπλοστάσιο για την εξουδετέρωση των δυσάρεστων οσμών. Κεριά, sticks, ποτ πουρί, αρωματισμένα βότσαλα και ξύλα «σβήνουν» διακριτικά τις μυρωδιές των τσιγάρων, της τσίκνας, της πολυκοσμίας. Ορισμένα μάλιστα από αυτά αξίζουν την προσοχή σας διπλά, γιατί πέρα από τις ευωδιές που σκορπούν, αποτελούν και διακοσμητικό συμπλήρωμα του χώρου σας. Και μια φιλική συμβουλή: Προτού επιλέξετε ποιο ή ποια από αυτά θα αξιοποιήσετε, λάβετε υπόψη σας τον τρόπο χρήσης τους και τη χρονική διάρκεια του αρώματός τους.


Με αρωματικά κεριά: Απελευθερώνουν στο χώρο ευωδιές, οι οποίες όμως διαρκούν όσο η φλόγα παραμένει αναμμένη. Στην επιλογή τους πρέπει να προσέχετε δύο σημεία. Καταρχήν, να μην ανάβετε ταυτόχρονα κεριά με διαφορετικά αρώματα, γιατί ο συνδυασμός τους μπορεί να έχει ένα βαρύ ή δυσάρεστο αποτέλεσμα. Επίσης, να προτιμάτε κεριά καλής ποιότητας, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα αλλεργιών ή κρίσεις άσθματος. Οι τιμές ποικίλλουν, ανάλογα με την ποιότητα της πρώτης ύλης, το μέγεθος και το σχέδιο.


Με sticks: Μπορούν να καλύψουν τέλεια τις μυρωδιές ενός χώρου. Δεδομένου ότι ορισμένοι θεωρούν ότι δημιουργούν πολύ βαριά ατμόσφαιρα, δοκιμάστε τα προτού τα εντάξετε στη «φαρέτρα» σας. Πωλούνται σε πακέτα των είκοσι ή και περισσότερων τεμαχίων (από 2,5 ευρώ). Η χρήση τους είναι απλή: Τα τοποθετείτε στην κατάλληλη ξύλινη ή κεραμική βάση και ανάβετε την κορυφή τους.


Με ποτ πουρί: Πρόκειται για πέταλα λουλουδιών και φύλλα, ραντισμένα ή ποτισμένα με μείγματα από αιθέρια έλαια. Τα αγοράζετε χύμα ή συσκευασμένα (από 1,5 ευρώ), ενώ μπορείτε και να τα φτιάξετε μόνοι σας, χρησιμοποιώντας αποξηραμένα λουλούδια. Στις γιορτές τοποθετήστε τα σε γυάλινα δοχεία με φαρδύ στόμιο. Όταν εξασθενήσει το άρωμά τους, ρίξτε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου (οι τιμές για ένα μπουκαλάκι ξεκινούν από τα 15 ευρώ).

Με συσκευή διάχυσης αιθέριων ελαίων: Πρόκειται για ένα μικρό κηροπήγιο το οποίο έχει στη βάση του ένα άνοιγμα για ρεσό και στο πάνω μέρος ένα βαθύ πιατάκι που γεμίζει με νερό και λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο. Όταν ανάβει το κερί, το πιατάκι ζεσταίνεται και το άρωμα διαχέεται. Για να απομακρύνετε την κάπνα, μπορείτε να ρίξετε σε μια συσκευή 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο πεύκο.

Με βότσαλα και ξύλινα διακοσμητικά: Έχουν την ίδια λογική με τα ποτ πουρί. Δηλαδή, αιχμαλωτίζουν στους πόρους τους τα αρώματα των αιθέριων ελαίων και τα απελευθερώνουν σταδιακά στο χώρο. Τοποθετήστε τα σε μικρές πιατέλες και στολίστε με αυτά το καθιστικό.

Με αρωματικά σπρέι: Διατίθενται σε πολλά αρώματα, τα οποία καμουφλάρουν ικανοποιητικά τις δυσάρεστες μυρωδιές. Ορισμένα από αυτά, ωστόσο, περιέχουν ενώσεις που συχνά ευθύνονται για αλλεργικές αντιδράσεις.

Δύο ακόμη tips

Έχετε τζάκι; Εκμεταλλευτείτε το για να σκορπίσετε ευωδιές στο χώρο. Ο τρόπος είναι πολύ εύκολος: Απλώς ραντίζετε τα ξύλα με λίγες σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο περίπου μισή ώρα προτού τα βάλετε στην εστία. Όταν ανάψετε το τζάκι, για να μη γεμίσει το δωμάτιο με κάπνα, «σπάστε» λίγο το παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα. Προσέξτε να μην πέσουν πολλές σταγόνες από το αιθέριο έλαιο: Σε αυτή την περίπτωση, η ατμόσφαιρα θα γίνει αποπνικτική.

Δοκιμάστε να ραντίσετε με μείγματα αιθέριων ελαίων και τα ξύλινα στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου.


Περιορίστε τον καπνό του τσιγάρου

Είναι ο χειρότερος εχθρός στη διατήρηση της καθαρής ατμόσφαιρας στο σπίτι. Περιέχει περίπου 4.000 χημικές ενώσεις, πολλές εκ των οποίων δεσμεύονται προσωρινά στις επιφάνειες και στη συνέχεια διοχετεύονται ξανά στον αέρα. Όταν, δε, τα τσιγάρα καίγονται στο σταχτοδοχείο, παράγονται περισσότερες τοξικές ενώσεις, γιατί η καύση είναι ατελής. Ζητήστε, λοιπόν, από τους καπνιστές -ειδικά αν υπάρχουν στοσπίτιμικρά παιδιά-, να καπνίζουν κοντά σε κάποιο παράθυρο (αν ο καιρός σάς επιτρέπει να τα έχετε ανοιχτά) ή κοντά στο τζάκι, το οποίο «τραβά» την κάπνα.

MYSELF.GR, ΑΠΟ ΤΟ PREVENTION,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις