Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Τάρτα με σπανάκι χωρίς φύλλο

τάρτα με σπανάκι χωρίς φύλλο

Τάρτα με σπανάκι χωρίς φύλλο

Μπορεί να συνοδέψει αλλαντικά και τυριά ή αβγά αλλά και σαλάτες για πιο βετζετέριαν εκδοχή πρώτου πιάτου. Κομμένη σε κάπως μικρά κυβάκια ή τετράγωνα κομμάτια γίνεται γαρνίρισμα για πιάτα με κρεατικά. Μπορεί να σερβιριστεί σε μπουφέ ή αν αντί για μια φόρμα βάλετε το μείγμα σε φορμάκια, θα έχετε ωραιότατα μικρά φλαν, εύκολα πασπαρτού για τις ανάγκες ενός τραπεζιού.

κολη συνταγή και γρήγορη.

350 – 400 γραμ. φρέσκο σπανάκι καθαρισμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
4 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (με το πράσινα φύλλα)
2-3 κ.σ. αλεύρι
2-3 κ.σ. φρυγανιά
1 φλυτζ. τριμένα τυριά παρμιτζιάνο & κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι + 1 κ.σ. για το τέλος
3-4 κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
3 αβγά
1/3 φλυτζ. γάλα
αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Ετοιμάζετε το σπανάκι: Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το λάδι και σοτάρετε για 5 λεπτά τα κρεμμυδάκια να μαραθούν χωρίς να μαυρίσουν. Προσθέτετε το σπανάκι και σοτάρετε μαζί άλλα 10 λεπτά. Θα πρέπει το μείγμα να μην έχει υγρά. Αποσύρετε απ’ τη φωτιά και αφήνετε λίγο να κρυώσει.

Κάνετε την τάρτα: Αλείφετε με λάδι το εσωτερικό μιας φόρμας τάρτας ή πυρέξ διαμέτρου 20-23 εκατ. και το πασπαλίζετε πρώτα με το αλεύρι που το έχετε βάλει σε σουρωτήρι και μετά με την μισή φρυγανιά.

Κτυπάτε τα αβγά, τους προσθέτετε το γάλα και τα ρίχνετε στο σπανάκι μαζί με τα τυριά, τον άνιθο, το βασιλικό, αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύετε και αδειάζετε όλο το μείγμα στη φόρμα.

Πασπαλίζετε την επιφάνειά της με την υπόλοιπη φρυγανιά και τη 1 κ.σ. τυριά και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά. Την βγάζετε, την αφήνετε λίγο να κρυώσει και την αναποδογυρίζετε χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο πιάτο.

Σερβίρισμα: Aναποδογυρίζετε το πιάτο σε πιατέλα σερβιρίσματος και την κόβετε σε κομμάτια.

Pandespani

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις