Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Συγκρίνουμε φρούτα, χυμούς και τσάι. Ποιο υπερτερεί;





Συγκρίνουμε φρούτα, χυμούς και τσάι. Ποιο υπερτερεί;Συγκρίνουμε φρούτα, χυμούς και τσάι. Ποιο υπερτερεί;




 
Μάθετε τα μυστικά τους, πότε πρέπει να καταναλώνονται αλλά και τα πλούσια ευεργετικά οφέλη τους για τον οργανισμό…
Χριστίνα Μπαλαμώτη, διατροφολόγος-διαιτολόγος
Γράφει η Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα, MSc κλινική διαιτολόγος - Διατροφολόγος, αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος Δ.Σ Πανελληνίου Συλλόγου Νοσοκομειακών διαιτολόγων
 

Φρούτα Vs χυμός φρούτων

Τα φρούτα πέρα από την γλυκιά τους γεύση και το άρωμά τους, προσφέρουν πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ είναι καλή πηγή υδατανθράκων και φυσικά αντιοξειδωτικών. Στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και με βάση τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής, ένας υγιής ενήλικος πρέπει να καταναλώνει 3 με 4 μερίδες φρούτων ημερησίως ή 2 ποτήρια φρεσκοστιμμένου χυμού. Ένα ακόμα πλεονέκτημα των φρούτων είναι ότι περιέχουν λίγες θερμίδες. Ένα μέτριο φρούτο μας δίνει λιγότερες από 100 θερμίδες, ενώ το μόνο φρούτο που ξεπερνάει αυτόν τον αριθμό είναι το αβοκάντο το οποίο περιέχει λιπίδια (κυρίως μονοακόρεστα) και μας δίνει περίπου 300 θερμίδες.

Οι καταλληλότερες ώρες κατανάλωσης των φρούτων είναι στα ενδιάμεσα γεύματα, ώστε να αυξάνεται η απορρόφηση των θρεπτικών τους συστατικών και να υπάρχει η δυνατότητα σταθερής παροχής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, τόσο τα φρούτα όσο και οι χυμοί πρέπει να καταναλώνονται άμεσα από την στιγμή που κόβονται ή στύβονται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο χυμός φρούτων δεν έχει κανένα θρεπτικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με ολόκληρο το φρούτο καθώς δε διαθέτει φυτικές ίνες, παρά μόνο στις περιπτώσεις όπου περιέχεται ο πολτός του φρούτου στο σκεύασμα. Λόγω της έλλειψης φυτικών ινών, οι χυμοί έχουν την τάση να αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος γι’ αυτό και στα άτομα με διαβήτη συστήνεται η κατανάλωση ωμών φρούτων και όχι η κατανάλωση χυμών.

Τσάι Vs φρούτα-χυμοί φρούτων

Το τσάι αποτελεί σημαντική πηγή πολυφαινολών. Πρόκειται για ουσίες που αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά και μπορεί να είναι έως και 5 φορές πιο αποτελεσματικά από τις βιταμίνες C και Ε που περιέχονται στα φρούτα. Δυστυχώς όμως και στην περίπτωση του τσαγιού, όσο αυξάνεται ο χρόνος παραμονής του από την παρασκευή μέχρι την κατανάλωση, τόσο μειώνεται το περιεχόμενο του σε πολυφαινόλες. Απαιτείται λοιπόν και σε αυτήν την περίπτωση άμεση κατανάλωση. Το μεγαλύτερο ποσοστό πολυφαινολών εντοπίζεται στο μαύρο τσάι, ακολουθεί το τσάι του βουνού (σιδερίτης) και μετά έρχεται το πράσινο τσάι. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της κατανάλωσης τσαγιού αντί φρούτων ή χυμών είναι ότι δεν έχει καθόλου θερμίδες και μπορεί να καταναλώνεται άφοβα ακόμα και όταν κάνουμε δίαιτα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας!

Τι να επιλέξω τελικά;

Η απόφαση για το αν θα πρέπει να καταναλώσει κανείς φρούτα, χυμό ή τσάι εξαρτάται από την όρεξη του καταναλωτή, το θερμιδικό υπόλοιπο που έχει μέσα στην ημέρα, από το είδος των αντιοξειδωτικών που επιθυμεί να πάρει καθώς επίσης και από την κατάσταση υγείας του ατόμου. Μία έξυπνη λύση είναι να συνδυάζουμε το τσάι με φρούτοχυμούς. Καλή απόλαυση!

lifezone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις