Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Άγιος Σπυρίδωνας

http://www.corfubenitses.gr/corfu-sights-gr.html

Η Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα


Κέρκυρα - Αγιος ΣπυρίδωνΚέρκυρα - Αγιος Σπυρίδων εκκλησίαΤο γνωστότερο θρησκευτικό μνημείο της πόλης, κτίσμα σαφώς επηρεασμένο από την Ιταλική τέχνη, είναι στην οδό Καλοχαιρέτου μπροστά από την πλατεία Ηρώων, τη γνωστή Πλακάδα τ`Αγιού.
Εκεί βρίσκεται το Λείψανο του Πολιούχου και προστάτη της Κέρκυρας Αγίου Σπυρίδωνα που μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα από την Κωνσταντινούπολη μετά την άλωση το 1453.
Μετά την άλωση της Πόλης ο μοναχός Γρηγόριος Πολύευκτος στην προσπάθεια του να σώσει το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα όπως και το σκήνωμα της αυτοκράτειρας - Αγίας Θεοδώρας τα έκρυψε σε σάκους με άχυρα με σκοπό να τα μεταφέρει στο άγιο Όρος, συνέβησαν διάφορα γεγονότα όμως στο δρόμο με αποτέλεσμα να φτάσει μέχρι την Παραμυθιά, εκεί βρήκε τον συντοπίτη του ιερέα Γεώργιο Καλοχαιρέτη και του παρέδωσε τα Αγια λείψανα, έτσι στα 1456 έφτασαν στην Κέρκυρα.
Από τότε το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα αλλάζει πολλούς ιδιοκτήτες και κληροδοτείται, ή δίνεται σαν προίκα από τον ένα στον άλλον, μεταφέρεται από ναό σε ναό με κίνδυνο κάποια εποχή να μεταφερθεί στη Βενετία μέχρι που τελικά περνά στην κατοχή της οικογένειας Βούλγαρη.
Η Οικογένεια κατόρθωσε το 1577 να παραχωρηθεί χώρος από τις Βενετσιάνικες αρχές, στον οποίο κτίστηκε ο σημερινός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα όπου και παραμένει μέχρι σήμερα το ιερό σκήνωμα του Αγίου.
Ο Άγιος σύμφωνα με την παράδοση έσωσε στο παρελθόν τους κατοίκους από επιδημίες και δύο φορές από τις επιδρομές των Τούρκων το 1673 και το 1716.
Η οροφή του ναού που απεικονίζει σκηνές από τη ζωή του Αγίου και τους Ευαγγελιστές είναι εντυπωσιακή, Το λείψανο του Αγίου φυλάσσεται σε ασημένια λάρνακα του 19ου αιώνα και αποτελεί ιερό κειμήλιο του ναού και σημείο αναφοράς της θρησκευτικής πίστης των Κερκυραίων.


Κέρκυρα - Μητρόπολη Κέρκυρας
Μόνο στην πόλη της Κέρκυρας υπάρχουν πάνω από 200 εκκλησίες, χαρακτηριστική είναι και η Μητρόπολη στην πλατεία Μητροπόλεως στο παλιό λιμάνι, δίπλα ακριβώς από το δικαστικό μέγαρο.
Στην Μητρόπολη φυλάσσονται τα λείψανα της Αγίας Θεοδώρας που μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα το 1456. 

-------------------------------------------------------

 http://www.aradippou.org.cy

Άγιος Σπυρίδωνας

Άγιος ΣπυρίδωναςΕίναι η εκκλησία των παλαιοημερολογιτών της Αραδίππου. Κτίστηκε το 1963-1965. Τον τόπο δώρισε η Ανδριανή Κουρούγιαννη κατόπιν μιας πρακτικής θεραπείας που της έγινε από τον Κυριάκο Ζήνωνος (Ζούρκα). Όταν η Ανδριανή πληροφορήθηκε ότι αναζητείτο χώρος για ανέγερση εκκλησίας για τους παλαιοημερολογίτες, δώρισε το οικόπεδο με την παράκληση η εκκλησία να κτιστεί επ’ ονόματι του Αγίου Σπυρίδωνα εις μνήμη του ανδρός της Σπυρίδωνα.
 -------------------------------------------------

http://www.flickr.com/photos/ml_p/4728833938/

photo

 ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ (1865-1887)
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ORTHODOX CHURCH DEDICATED TO SAINT SPYRIDONAS, PIRAEUS, GREECE
IGLESIA ORTODOXA DEDICADA AL SANTO SPYRIDONAS, EL PIREO, GRECIA
 ------------------------------------------------

http://www.eleusina.gr/sylogoi/churches/agiosspyridonas.aspx?sflang=el


http://www.eleusina.gr/Images/syllogoi_foreis/agios_spiridonas/agios_spiridonas_1.jpgΒρίσκεται στην οδό Κίμωνος (δίπλα από το Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου). Η εκκλησία κτίστηκε με χρήματα της Ελένης Κουτσούκου (έμενε μόνιμα στην Αμερική) σε οικοπεδο που είχε παραχωρηθεί στον Άγιο Γεώργιο από τον Αχιλλέα Γεωργίου Νίκα μαζί με το πατρικό του σπίτι το 1971.





 ---------------------------------------

 http://imd.gr/site/catalog/poi/11/25
 
Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Βόλου

Ιστορικά στοιχεία του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος

Η ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος βρίσκεται Β.Δ του δήμου Βόλου τμήματος της Ν.Ιωνίας. Αποτελείται από 1.500 οικογένειες από τις οποίες κάποιες προέρχονται από τον Πόντο, άλλες από τα Παράλια της Μ. Ασίας και άλλες από διάφορα μέρη της ευρύτερης περιοχής. Την ενορία μας επίσης  απαρτίζει και ένας σεβαστός αριθμός αθίγγανων.  Παρόλο την καταγωγή και τη διαφορετικότητα των ανθρώπων  ευλαβούνται και σέβονται την ενορία τους σε κάθε κάλεσμα της με επίκεντρο τον τιμώμενο Άγιο προστάτη της, τον Άγιο Σπυρίδωνα.
Η ενορία συγκροτήθηκε και λειτούργησε το 1960 σε ένα πρόχειρο παράπηγμα των οδών Ραιδεστού και Περίνθου. Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1978. Στις 30 Απριλίου του 1979 κατεδαφίστηκε το παράπηγμα και  ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση του ναού, όπου στις 18 Μαρτίου 1980 από τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Χριστόδουλου έχουμε τον θεμέλιο λίθο. Σε διάστημα 13 ετών και συγκεκριμένα το 1993 έχουμε τα εγκαίνια του ναού από τον ίδιο Μητροπολίτη, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Το 1998 ολοκληρώθηκε ο αγιογραφικός κύκλος του ναού που είναι περικαλλής για τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής.

 Περιγραφή του ναού:
Ο ιερός ναός είναι κτισμένος στον τύπο της τρίκλιτης σταυροειδής βασιλικής με τρούλο και γυναικωνίτη. Εξέχουσα θέση έχουν ο αγιογραφικός κύκλος, το τέμπλο, ο δεσποτικός θρόνος, ο άμβωνας, και τα καθίσματα φιλοτεχνημένα με παραδοσιακό τρόπο και χαρακτήρα.  Κομμάτι του ιερού ναού αποτελεί και η εμβάδα του σκηνώματος του Αγίου που δόθηκε ως ευλογία στις 10 Μαΐου του 2006 από τον Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων  Νήσων κ.κ. Νεκτάριον.




ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΓΑΣΙΑ ΒΟΪΟΥ
 
 Ο Ιερός Ναός Του Αγίου Σπυρίδωνος είναι νεότερη Εκκλησία χτισμένη μέσα  στο χωριό το 1927.Χτίστηκε με την προσφορά των κατοίκων της Δραγασιάς
και με την φροντίδα του Ιερέως Ιωάννη Γκατσογιάννη. Εγκαινιάσθηκε το 1954 από τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Ιάκωβο.

Η ανακαίνιση και η αγιογράφηση πραγματοποιήθηκε από το 1983 μέχρι το 1997 επί Μητροπολίτου Αντωνίου Α΄ Κόμπου και με την φροντίδα του μακαριστού  ιερέως
Ανδρέου Γερασόπουλου.











Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovoion.com/news/a12-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%B1-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%83-%CE%BD%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις