Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ


syrostoday.grΚοινή χρήση
800 × 533 - Στο χωριό Κίνι, βρίσκεται το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας
 -----------------------------------------------------------------------


 
xristianos.grΚοινή χρήση
768 × 474 - Ιερά Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Πολιούχος της πόλεως Δράμας
 --------------------------------------------

https://www.google.com/maps/uv?hl=el&pb=!1s0x14a1a208ee78ac13%3A0x95252e81b4acc6cc!
Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας (Ενοριακός)
Τις λατρευτικές ανάγκες της συνοικίας, που είναι από τις σχετικά νεό­τερες της πόλης, εξυπηρετούσε ένα παλιό, μικρό κτίσμα του ναού μέχρι ία τέλη της δεκαετίας του 1970. Το οικόπεδο πάνω στο οποίο χτίστηκε ο νέος μεγάλος ναός είναι δωρεά της Αγγελικής Παναγιώτη Γρηγοράκου.
Το 1975, η συνοικία Αγίας Βαρβάρας ανακηρύχτηκε ενορία. Στη συ­νέχεια θα γίνουν αρκετές προσπάθειες για την ανέγερση νέου μεγάλου οικοδομήματος στη θέση του παλιού κτίσματος, χωρίς όμως αίσια κατάληξη. Αιτία ήταν το μικρό εμβαδόν του οικοπέδου, που δεν ξεπερνούσε τα 400 τ.μ., με αποτέλεσμα να μη χορηγεί τη σχετική άδεια η υπηρεσία Ναοδομίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τελικά, οι προσπάθειες του τόπε εφημέριου πατέρα Κυριάκου Παπαδόπουλου ο οποίος είναι μέχρι και σήμερα προϊστάμενος του Ναού θα καρποφορήσουν και η σχετική έγκριση θα δοθεί στα τέλη του 1979.
Η σύσταση δραστήριας ερανικής επιτροπής και οι πρόθυμες τακτικές συνει­σφορές μικρών και μεγάλων ποσών από όλους τους ενορίτες θα κάνουν δυνατή τη θεμελίωση του ναού μέσα σε ελάχιστους μήνες. Το νέο οικοδόμημα περικάλυψε την πα­λιά εκκλησία, η οποία εξακολούθησε να χρησιμοποιείται για όλες τις λα­τρευτικές ανάγκες, στα 2-3 χρόνια που απαιτήθηκαν για να ολοκληρω­θούν οι οικοδομικές εργασίες. Ο νέος ιερός ναός της Αγίας Βαρβάρας α­ποπερατώθηκε το 1992 και τα εγκαίνια έγιναν στις 27 Μαΐου 2000.
Να σημειωθεί ότι μέχρι το 1975, που έγινε η ανακήρυξη ιης ενορίας Αγίας Βαρβάρας, ο φερώνυμος ναός αποτελούσε παρεκκλήσιο του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Μετά την αποπεράτωση του ναού, δημιουργήθηκε μικρή υπόγειο αί­θουσα στη νότια πλευρά του οικοδομήματος, όπου στεγάστηκε παρεκ­κλήσιο του Αγίου Φανουρίου.
Τηλέφωνα Επικοινωνίας:  210-2814063
 -------------------------------------------------------------------------



Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας Παλαιού Φαλήρου

Κατά το έτος 1882 με όραμα -όπως λέγεται- υποδείχθηκε από την αγία Βαρβάρα σε ευσεβείς κατοίκους του Μπραχαμίου Αττικής ο τόπος όπου υπήρχε ιερός Ναός.
Κατασκευάστηκε τότε προσωρινό λίθινο εικονοστάσι και αργότερα ξύλινο Ναΰδριο.
Το 1905, μετά από πολλές προσπάθειες, ανηγέρθη από τους ευσεβείς κατοίκους της περιοχής λίθινο οικοδόμημα με ξύλινη στέγη, το οποίο ετέθη σε δημόσια λατρεία μέχρι το έτος 1936.
Εν συνεχεία, το 1956, με την άοκνη φροντίδα του τότε εφημερίου π. Δημητρίου Αγιουτάκη και των συνεργατών του, κατασκευάστηκε ο τρούλλος του ήδη υπάρχοντος ιερού Ναού και έγινε η κεράμωση, τα εσωτερικά επιχρίσματα και η πλακόστρωση του δαπέδου.
Ο θεμέλιος λίθος των έργων επεκτάσεως του ιερού Ναού ετέθη το 1965. Ολόκληρο το έργο περατώθηκε τρία χρόνια αργότερα, με γενναίες εισφορές εκ μέρους επωνύμων και ανωνύμων ευσεβών χριστιανών, ευλαβών προσκυνητών και δωρητών.
Ο Ενοριακός αυτός ιερός Ναός επιτελεί σημαντικό ποιμαντικό έργο με τη λειτουργική ζωή, το έργο της κατηχήσεως και της προνοιακής δράσεως, καθώς και άλλων ποιμαντικών δραστηριοτήτων που γίνονται αθόρυβα, στα πλαίσια μιας αληθινής εκκλησιαστικής κοινότητας. Πανηγυρίζει την 4η Δεκεμβρίου, εορτή της αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος
Βαρβάρας.
Σήμερα στον ιερό Ναό υπηρετούν οι Ιερείς: π. Νικόλαος Παπουδάκης (210-9829719) και π. Δημήτριος Λακαφώσης (210-9823774).

Πληροφορίες
Λεωφ. Αγίας Βαρβάρας 110,
175 63 Παλαιό Φάληρο.
Τηλ.: 210-9810220, ΦΑΞ: 210-9852542 Πηγή: imns.gr


Τὴν σπουδήν σου τῇ κλήσει κατάλληλον, ἐργασάμενη φερώνυμε, τὴν ὁμώνυμόν σου πίστιν, εἰς κατοικίαν κεκλήρωσαι,
Παρασκευὴ Ἀθληφόρε· ὅθεν προχέεις ἰάματα, καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.


 ------------------------------------------------------

Ναός Αγίας Βαρβάρας - Αστροχώρι Άρτας

Δημοσίευση  ΑΛΚΗΣ στό Τρι Sep 14, 2010 1:17 am
Στη θέση που είναι σήμερα η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας Αστροχωρίου, τα πολύ παλιά χρόνια, ήταν μοναστήρι αφιερωμένο στη μνήμη της μεγαλομάρτυρας Αγίας Βαρβάρας, το οποίο ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής Μπότσης (Μεγαλόχαρης).

Εκτός από το μικρό ναό της Αγίας Βαρβάρας το μοναστήρι είχε ηγουμενείο, κελιά, αποθήκη και γύρω γύρω περιβαλλόταν από ασβεστόκτιστο περιτείχισμα, που οι χωριανοί το λέγανε "κουλούρι". Μάλιστα το κουλούρι αυτό υπήρχε ως τις δικές μας ημέρες και είχε δέκα "πολεμίστρες" (τουφεκοθυρίδες).
Η υπαγωγή του μοναστηριού
Το μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας (σήμερα ενοριακός ναός του χωριού),υπαγόταν στην επιοσκοπή Ραδοβιζίου, που είχε έδρα της το χωριό Βελενζικό και η οποία υπαγόταν στη Μητρόπολη της Λάρισας. Η επισκοπή Ραδοβιζίου διατηρήθηκε μέχρι το έτος 1830 και κατόπιν η έδρα της μεταφέρθηκε στη Λιτζά Αγράφων.
Τον Ιούλιο του έτους 1889, όλα τα χωριά του Ραδοβιζίου που υπάγονταν ως τότε στη Μητρόπολη της Λάρισας, αποσπάστηκαν και ενώθηκαν με τη Μητρόπολη Άρτας.

Η καταστροφή του μοναστηριού
Όταν ο Κουρτ πασάς ήταν γενικός δερβέναγας της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, πέρασε και από το Αστροχώρι.
Χωρίς να σεβαστεί τα προνόμια που είχε εκχωρήσει ο Σουλτάνος στην εκκλησία, αφού πρώτα λεηλάτησε το μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας, στη συνέχεια μετέβαλε τα κτήματα του μοναστηριού σε τσιφλίκι του.
Ο ηγούμενος Άνθιμος, αρνιόνταν να του εκχωρήσει τη μοναστηριακή περιουσία, γι' αυτό, ύστερα από φρικτά βασανιστήρια εφόνευθη.
Για το πότε καταστράφηκε το μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας, δεν γνωρίζουμε ακριβή χρονολογία, γιατί δεν υπάρχουν έγγραφα στοιχεία, αλλά ούτε και μαρτυρίες διασώθηκαν. Αν όμως λάβουμε υπόψη μας ότι ο Κουρτ πασάς πέθανε το έτος 1787, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το μοναστήρι καταστράφηκε πριν από τη χρονολογία αυτή. 

Ο Ναός της Αγίας Βαρβάρας Αστροχωρίου
Μετά την καταστροφή του μοναστηριού της Αγίας Βαρβάρας Αστροχωρίου από τον Κουρτ πασά, δεν ξαναπάτησε καλόγερος ο' αυτό και, με το πέρασμα του χρόνου, τα πάντα παραμελήθηκαν στο μοναστήρι. Στο μεταξύ οι οικογένειες του χωριού όλο και αυξάνονταν. Συγκεκριμένα, το έτος 1854, ο αριθμός των οικογενειών ανερχόταν σε τριάντα έξι (36) και, καθώς οι οικογένειες ήταν πολυμελείς, ο μικρός ναός του μοναστηριού δεν τους χωρούσε όλους.
Ύστερα απ' αυτό, ομόφωνα οι χωριανοί πήραν την απόφαση να κατεδαφίσουν το μικρό Ναό του μοναστηριού, τα κελιά και την αποθήκη και στην ίδια θέση να κτίσουν με την προσωπική τους εργασία εκκλησία μεγαλύτερη, αφιερωμένη στη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας.
Το κτίσιμο της εκκλησίας που έχει σχήμα ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου, με διαστάσεις 17,15 μ. μήκους, 10,50 μ. πλάτους, είχε αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας Τζουμερκιώτης μάστορας του οποίου το όνομα ήταν Κώστας.
Έξω από το "κουλούρι" της εκκλησίας, ήταν δυο πανύψηλα και υπεραιωνόβια πουρνάρια. Μάλιστα το ένα από αυτά, υπήρχε ως τις δικές μας ημέρες και σε ένα κλωνάρι του ήταν κρεμασμένη η καμπάνα της εκκλησίας.
Πότε άρχισαν οι εργασίες για την ανέγερση της εκκλησίας και πόσα χρόνια αυτές διάρκεσαν δεν γνωρίζουμε. Το βέβαιο πάντως είναι ότι οι εργασίες τελείωσαν το έτος 1860,
Το τέμπλο της εκκλησίας κατασκευάστηκε το έτος 1872 και τα εγκαίνιά της έγιναν αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το έτος 1923, από τον τότε Μητροπολίτη Άρτας.
Η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας είναι κτισμένη σε μια θαυμάσια τοποθεσία, γιατί κάτω απ' αυτήν είναι το Βρυσικό, με τα πολλά και κρύα νερά και τα υπεραιωνόβια πλατάνια. Πρόκειται για ένα υπέροχο τοπίο, το οποίο δυστυχώς δεν έχει αξιοποιηθεί.

panoramio.comΚοινή χρήση
500 × 375 - Η καθολική εκκλησία της αγίας Βαρβάρας στον Κυπριανό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις