Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Risotto μανιταριών


Risotto μανιταριών

Είχα διαβάσει κι αν είχα διαβάσει για το πώς να φτιάξω το ριζότο, μέσα στο άγχος όλοι να μη σας καεί το ρύζι, να μη στεγνώσει, να μη λασπώσει, να κρατάει στο δόντι... Τελικά ήταν πολύ πιο εύκολο στην πράξη και με τα σωστά υλικά δεν μπορεί να μη σας βγει καλό! Είχα πάρει από καιρό το πακετάκι με το ρύζι από ένα deli, βρήκα μια ωραία ποικιλία μανιταριών, και βγήκε ένα τέλειο χειμωνιάτικο ριζότο ιδανικό και για χριστουγεννιάτικο μπουφέ.


• 500 γρ. ιταλικό ρύζι Arborio για risotto
• 40 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια (εγώ έβαλα από περίπου 4 κουταλιές της σούπας το καθένα τρομπέτα, βολίτη και ορικουλάρια (ή αλλιώς το αυτί του Ιούδα!))
• 40 γρ. βούτυρο αγελάδος
• 1 ποτηράκι κρασί
• 1 κρεμμύδι
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1½ λίτρο ζωμό κοτόπουλου (καλύτερα σπιτικό!)
• ½ κούπα παρμεζάνα
• ½ κούπα κεφαλοτύρι (προαιρετικά αλλά μου αρέσει η αλμύρα που βγάζει)
• 1 κουταλάκι γλυκού λάδι τρούφας (αυτό κι αν είναι προαιρετικό...είχα όμως το βαζάκι, να μην το χρησιμοποιήσω)
• αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τον ζωμό και τον ζεσταίνουμε μέχρι το σημείο βρασμού (προσπαθούμε καθ'όλη τη διάρκεια μαγειρέματος του ρυζιού να κρατάμε τον ζωμό σε αυτήν τη θερμοκρασία ανεβοκατεβάζοντας την ένταση στο μάτι). Ρίχνουμε μέσα στο κατσαρολάκι τα μανιτάρια να αρχίσουν να μαλακώνουν.

Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Ρίχνουμε όλο το ρύζι και ανακατεύουμε 6-7 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο, σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Μέσα σε αυτά τα λεπτά που ασχολούμαστε με το ρύζι, ο ζωμός μας έχει πάρει ένα μαύρο χρώμα και ένα απίστευτο άρωμα από τα μανιτάρια!

Προσθέτουμε μια κουτάλα ζωμό από το κατσαρολάκι (μαζί με τα μανιτάρια!) και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και ανά 2 λεπτά περίπου (όταν το ρύζι το τραβάει) προσθέτουμε ζωμό από το κατσαρολάκι με την κουτάλα. Δοκιμάζουμε συνέχεια μέχρι να δούμε ότι έχει βράσει καλά το ρύζι αλλά κρατάει λίγο. Το ρύζι που πήρα εγώ ήταν έτοιμο σε 16 λεπτά (μετά το σωτάρισμά του), αλλά είναι ανάλογος ο χρόνος. Προς το τέλος προσθέτουμε τα τυριά, περιχύνουμε με το λάδι τρούφας και το κατεβάζουμε από το μάτι. Πρέπει να είναι ζουμερό, χυλωμένο και το ρύζι να είναι ελάχιστα σκληρό στο κέντρο του. Καλά Χριστούγεννα!

TIPS: Τα μανιτάρια που βρήκα ήταν συσκευασμένα Πίνδου σε 3 διαφορετικά σακουλάκια. Δεν έχω δοκιμάσει με φρέσκα μανιτάρια, απλά φαντάζομαι η μόνη διαφορά είναι ότι τα φρέσκα θα βγάλουν πιο πολλά υγρά και θα πρέπει να σωταριστούν στην αρχή. Τον ζωμό κοτόπουλου τον είχα φτιάξει πριν από μήνες και τον είχα φυλάξει σε παγάκια: έβρασα ένα κοτόπουλο χωρίς το ψαχνό του με μαϊντανό, σέλινο, θυμάρι, δεντρολίβανο, καρότο και κρεμμύδι με μπόλικο αλατοπίπερο ξαφρίζοντάς το, μετά σούρωσα το ζουμί και το άφησα να κρυώσει στο ψυγείο για να αφαιρέσω όλο το λίπος από την επιφάνεια. Τέλος μοίρασα το ζουμί σε παγοθήκες και φύλαξα τα παγάκια σε ένα μεγάλο σακουλάκι. Ακόμα και ένα απλό πιλάφι θέλει το παγάκι του!

blogs.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις