Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας 27/1

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας

H Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά της Λέπρας και του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας και εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου. Η Λέπρα είναι μία νόσος που, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προσβάλλει περίπου 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, από τους οποίους οι 560.000 χάνουν τη ζωή τους.

Η νόσος προκαλείται από ένα μυκοβακτηρίδιο (Mycobacterium leprae), που απομονώθηκε από τον νορβηγό γιατρό Γκέρχαρντ Χάνσεν, εξού και νόσος του Hansen. Είναι μία μεταδοτική νόσος που στο παρελθόν ήταν ανίατη γιαυτό και οι ασθενείς μπαίναν στην απομόνωση (νήσος Σπιναλόγκα κ.λπ.). Στις ανεπτυγμένες χώρες η νόσος έχει εξαλειφθεί εξακολουθεί όμως να πλήττει τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που περιέχουν τα παθογόνα βακτηρίδια. Η είσοδος των βακτηριδίων γίνεται από τις ρωγμές του δέρματος. Η μόλυνση φαίνεται κυρίως στην παιδική ηλικία και η επώασή της υπολογίζεται σε 3-5 έτη. Η λέπρα παρουσιάζεται με τις παρακάτω μορφές: φυματιοειδής λέπρα, ενδιάμεση και λεπρωματώδης λέπρα.

Η νόσος αντιμετωπίζεται με φάρμακα, όπως η δαψόνη, η ριφαμπικίνη και η κλοφαιμίνη. Με τη θεραπεία η νόσος αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και μετά από ένα έτος ο ασθενής μπορεί να ενταχθεί ξανά στο κοινωνικό σύνολο και να ζήσει χωρίς προφυλάξεις.

συνέχεια http://www.pinnokio.gr/arthro/pagkosmia-hmera-kata-ths-lepras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις