Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Εισαγωγή στην Κλινική Ύπνωση


Το βιβλίο αυτό γράφηκε μετά από παρότρυνση των επιμελητών της ελληνικής έκδοσης στον καθηγητή Peter Hawkins. Η μετάφραση του βιβλίου στα ελληνικά αποσκοπεί στην υπεύθυνη ενημέρωση των Ελλήνων ειδικών και κάθε ενδιαφερόμενου, αφού η απουσία σχετικής ελληνόφωνης βιβλιογραφίας είναι αισθητή. Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια η οποία ξεκίνησε με τις διαλέξεις, τα κλινικά σεμινάρια και τώρα με την έκδοση του βιβλίου του Peter Hawkins, θα δώσει στους Έλληνες ειδικούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας το έναυσμα να ασχοληθούν συστηματικά με την ύπνωση σε επίπεδο κλινικών εφαρμογών και έρευνας. Ο καθηγητής Hawkins ασκεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την τέχνη και την επιστήμη της ύπνωσης, τόσο ως εκπαιδευτής όσο και ως ψυχοθεραπευτής στην κλινική πράξη. Το βιβλίο περιλαμβάνει περιγραφές όλων των σημαντικών υπνωτικών τεχνικών. Μολονότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση της ύπνωσης στην ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία (βλ. τρίτο κεφάλαιο), ο συγγραφέας παρουσιάζει κριτικά και άλλες διαφορετικές θεωρητικές θέσεις και προσεγγίσεις.

Η ύπνωση θεωρείται ένα χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο, κυρίως στο χώρο της ψυχολογίας και της ιατρικής. Στο βιβλίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση της ύπνωσης για την καταστολή του πόνου, την αντιμετώπιση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών, των διαταραχών πρόσληψης τροφής και τον έλεγχο του άγχους. Βασικές θέσεις του βιβλίου είναι ότι η ύπνωση αποτελεί μια φυσική διαδικασία και επιτυγχάνεται χωρίς την τυπική υποβολή από κάποιον υπνοθεραπευτή. Υποστηρίζεται επίσης ότι κάθε μορφή ύπνωσης είναι αυτοΰπνωση και ότι κάθε άτομο έχει στο υποσυνείδητό του τα αποθέματα και τις εσωτερικές δυνάμεις για ίαση και αυτοπραγμάτωση. Μία άλλη αρχή του βιβλίου είναι ότι το άτομο έχει την ικανότητα να εμπλακεί σε μια «υποσυνείδητη διερεύνηση» και να ανασύρει τα ασυνείδητα αποθέματα που διαθέτει για την επίλυση των προβλημάτων του. Ο βαθμός της ύπνωσης δεν φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπευτική διαδικασία. Το σημαντικό είναι ο βαθμός της ψυχικής επαφής και της συναισθηματικής εμπλοκής του θεραπευόμενου. Το κίνητρο, η πίστη, η προσδοκία και η φαντασία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στη διαδικασία αυτή.
Η Εισαγωγή στην Κλινική Ύπνωση είναι ένα βιβλίο το οποίο προσφέρει πληροφορίες τόσο για τη θεωρία όσο και για την πρακτική της κλινικής ύπνωσης. Μπορεί να αποδειχθεί κατάλληλο και χρήσιμο για τους φοιτητές, τους κλινικούς και τους ερευνητές στο χώρο της ψυχολογίας και των επαγγελμάτων υγείας.
Νικήτας Ε. Πολεμικός Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
Ιωάννης Ν. Νέστορος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
( Απόσπασμα από τον Πρόλογο του Βιβλίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις