Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Σφουγγάτο με μπάμιες και κολοκυθάκια

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=301742319933145&set=a.267803109993733.59782.264580240316020&type=1&theater
 
Σφουγγάτο με μπάμιες και κολοκυθάκια

Μια λαχταριστή ομελέτα να γλείφουμε τα δάχτυλά μας!

200 γρ. μπάμιες
2 κολοκύθια, τριμμένα στον τρίφτη και καλά στυμμένα με τα χέρια
1 ντομάτα, ξεσποριασμένη και κομμένη σε μικρά καρέ
6 μεγάλα αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
1/2 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα
1 κουτ. σούπας αλεύρι
1 κουτ. σούπας ξίδι
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Καθαρίζουμε τις μπάμιες ως εξής: με ένα μικρό, κοφτερό μαχαίρι ξεφλουδίζουμε περιμετρικά το κοτσανάκι τους, αφήνοντας έναν κώνο και φροντίζοντας να μην ανοίξουμε τρύπα προς το εσωτερικό ώστε να μην ξεχυθούν τα σπόρια στο μαγείρεμα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το μισό λάδι και τις μπάμιες. Τις σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαραθούν κάπως. Ρίχνουμε το ξίδι και το αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα τριμμένα κολοκύθια και την ντομάτα. Τα σοτάρουμε μέχρι να στεγνώσουν κάπως τα υλικά. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι με τα λαχανικά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε την ομελέτα μέχρι να γίνει από κάτω (ελέγχουμε ανασηκώνοντας με μια σπάτουλα). Στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε την ομελέτα σε ένα μεγάλο πιάτο και την αφήνουμε να γλιστρίσει στο τηγάνι ώστε να ψηθεί και από την άψητη πλευρά της.

Αν δεν έχουμε αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε με το «γύρισμα» της ομελέτας, τυλίγουμε το χερούλι του τηγανιού 2-3 φορές με αλουμινόχαρτο (αν είναι πλαστικό) και βάζουμε για λίγο το τηγάνι κάτω από το γκριλ του φούρνου, μέχρι να πήξει το αυγό και να ροδίσει η επιφάνεια.

Συνοδεύουμε με Τυρί φέτα, σαλάτα και ψωμί της αρεσκείας μας. Με τηγανητές πατάτες, έχουμε ένα πλούσιο και χορταστικό καθημερινό μενού.

Συμβουλές
Ο μόνος μπελάς της συνταγής είναι να καθαρίσουμε τις μπάμιες. Αν παρόλα αυτά θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες μπάμιες, που θα ζεματίσουμε πρώτα για 1-2 λεπτά και μετά θα σοτάρουμε μέχρι να στεγνώσουν και να μαραθούν.

Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμπελοφάσουλα ή άλλα φρέσκα (ή κατεψυγμένα) φασολάκια της αρεσκείας μας.

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις