Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Λάμπει πια την νύχτα


 
 
Λάμπει πια την νύχτα ο ναός του Απόλλωνα στην Αρχαία Κόρινθο...

Ορατός και την νύχτα είναι πλέον ο δωρικός ναός του Απόλλωνα στην Αρχαία Κόρινθο - ένα από τα σημαντικότερα ιστάμενα αρχαία μνημεία της Πελοποννήσου.

Το έργο ηλεκτροφωτισμού του μνημείου, το οποίο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, εγκαινιάστηκε το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013. Στην τελετή παρευρέθηκαν επισκέπτες και επίσημοι, κρατώντας ομπρέλες λόγο της βροχόπτωσης.

Χρονολογούμενος στα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα, ο ναός του Απόλλωνα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα δείγματα αρχιτεκτονικής δωρικού ρυθμού και μαρτυρεί την οικονομική και πολιτική ισχύ της Κορίνθου κατά τους αρχαϊκούς χρόνους, όταν η πόλη πρωτοστάτησε στην ίδρυση αποικιών στη δυτική Μεσόγειο.

Η κατασκευή του ναού, με τα αετώματα και τις πήλινες σφίγγες στις γωνίες, λειτούργησε ως πρότυπο για πολλά κτήρια της εποχής. Μετά την καταστροφή της Κορίνθου από τον στρατηγό Λεύκιο Μόμμιο, το 146 π.Χ., και την επανίδρυσή της ως ρωμαϊκής αποικίας, ο ναός μετασκευάστηκε, ενδεχομένως για να στεγάσει την αυτοκρατορική λατρεία.

Σήμερα, στην θέση τους στέκονται επτά - από τους συνολικά 40 - κίονες του κτηρίου, όπως επίσης και η νοτιοδυτική γωνία του επιστυλίου. Ο ναός αποτελεί σήμα κατατεθέν της Κορίνθου.

Η προβολή του μνημείου, αλλά και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορίνθου, ήταν ο κύριος στόχος της μελέτης ηλεκτροφωτισμού, που εκπονήθηκε από την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την εταιρεία αρχιτεκτονικού φωτισμού «Διάθλασις» και έλαβε τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τον Αύγουστο του 2012.

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις