Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η Ηθική στην Αρχαία Αίγυπτο

  Αναδημοσίευση άρθρου από Νέα Ακρόπολη

http://www.nea-acropoli-ioannina.gr/arxaiwn-politismwn/h-hthikh-sthn-arxaia-aigupto.html

Η Ηθική στην Αρχαία Αίγυπτο

Η Ηθική στην Αρχαία Αίγυπτο
Egypt Life 1Η ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου εκτυλίσσεται για πολλές χιλιετίες και η Ηθική αυτού του Μεγάλου Παραδοσιακού Πολιτισμού αποτέλεσε τον σκελετό και το αίμα της δομής του Πυραμυδικού Συστήματός της. Παρατηρείται μία ενότητα και μία συνοχή, που απογείωσε σε μεγάλα ύψη το Πολιτισμικό επίπεδο αυτού του λαού, που πηγάζουν από μία Ηθική η οποία εκφράζεται και στον πιό απλό άνθρωπο αυτής της χώρας.Αυτή η Ηθική πήγασε από μία Θρησκεία, με πολύ φυσικό τρόπο, που δεν διαχώριζε τις ανθρώπινες δρασεις από τη Θεία Δικαιοσύνη. Διατηρούνται φράσεις με συμβουλές, διδασκαλίες και προτροπές που οι Σοφοί άφησαν στους απογόνους τους για να εφαρμοστούν και να αποτελέσουν παράδειγμα Αιώνιας Ηθικής. Σαν αποτέλεσμα συναντάμε έναν ανθρωπισμό, τόσο πνευματικό ,που εύκολα φαίνεται η ιερή του ρίζα.
Εργα Ηθικής αξίας αποδίδονται στον Ιμχοτέπ, τον Βεζίρη του Φαραώ Ζοσέρ, στον Μερικαρά , τον Αμενεμοπ, στον πρίγκιπα Χορντζεφέντ και άλλους. Ας δούμε μία σύνθεση αντιλήψεων σύμφωνα με μία ηθική που προσαρμοζότανε σε κάθε κύταρο του Αιγυπτιακού Πολιτισμού.
Ο Γάμος πρέπει να βασίζεται στην αγάπη, στην αλληλοκατανόηση και την πίστη. Το παιδί , σαν αποτέλεσμα μιάς σωστής οικογένειας, είναι ευγενικό σε λόγια και έργα, αποφεύγοντας την ζήλια και την απληστία. Ο πατέρας εκφράζει μία ηθική που πηγάζει από τον ίδιο τον Φαραώ και βασίζεται στη Σοφία, τη Θεία Τάξη και την Παγκόσμια Δικαιοσύνη.
Η Φιλία, μεταξύ των ανθρώπων, είχε πολύ μεγάλη αξία. Αποτελούσε ένα συμπληρωματικό στοιχείο και ολοκλήρωνε την οικογενειακή ευτυχία.
Η Αλληλεγγύη πηγάζει άπό ένα Φυσικό Νόμο (ΜΑΑΤ) και χωρίς υποχρεώσεις και καταναγκασμούς οδηγεί σε μιά ενεργητική φιλανθρωπία και μιά κοινωνική αλληλεγγύη.
« Αν είσαι μεγάλος, ενώ πριν ήσουν μικρός, αν είσαι πλούσιος, ενώ πριν ήσουν φτωχός
μήν είσαι φιλάργυρος με τα πλούτη σου
γιατί σου δόθηκαν σαν ένα Θείο δώρο»
¨Μή βλάπτεις κανέναν, για να μή βλάπτουν εσένα. Μήν είσαι σκληρόκαρδος με έναν άνθρωπο και,
αν μπορείς μεσολάβησε γι αυτόν (Ονζεσόνκυ)Egypt Life 2
Η ηθική διαπότιζε όλο το Δημόσιο Βίο, από τον Φαραώ μέχρι και στον πιό απλό άνθρωπο, υπήρχε μιά ανταπόκριση σε ένα πνεύμα δικαιοσύνης, σε μιά ηθική που πήγαζε από την ΜΑΑΤ.  Η Δικαιοσύνη, η Αλήθεια και η Εμπιστοσύνη πήγαζαν από τον Μοναδικό Θεό και εκφράζοταν μέσα στους ανθρώπους σαν Νόμος.
«Η Δικαιοσύνη είναι μεγάλη, αμετάβλητη, σταθερή
και δεν έχει ταραχθεί από την εποχή του Οσιρι»
(Πταχοτέπ)
Ο Πταχοτέπ συμβουλεύει του δημόσιους υπαλλήλους να δίνουν συνεχώς το καλό παράδειγμα, να εργάζονται ευχάριστα και να καλιεργούν την αγάπη προς όλους τους ανθρώπους
Η Ευγένεια βασίζεται στον αυτοέλεγχο της προσωπικότητας, στην μετριοπάθεια και στον σεβασμό για την τάξη.
« Αν θέλεις να είσαι ευγενικός, μη βομβαρδίζεις
με ερωτήσεις αυτόν που συναντας.
Μην κοροϊδέψεις τον τυφλό, μή ντροπιάσεις τον νάνο,
ούτε να περιπαίξεις την κατάσταση του αναπήρου.»
Η Εργασία, σαν μιά έκφραση δημιουργικότητας του ανθρώπου, βοηθά στην αποχή από την απληστία και την ζήλια, και αποτρέπει την συσώρευση αγαθών με άτιμο τρόπο.
« Μη σπρώξεις την καρδιά σου στην
αναζήτηση του πλούτου.
Μήν φιλοδοξείς να έχεις περισσότερα, αν έχει ήδη
τα αναγκαία.
Μην φιλοδοξείς τα πλούτη του πλουσίου,
αν ελεύθερα μπορείς να τρώς το ψωμί σου.»
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Egypt Life 3Η Μυστηριακή Αίγυπτος
Fernad Schwarz
Εκδόσεις Ε.Ν.Α
Η Αρχαια Αιγυπτος
Jean Vercoutter
Εκδόσεις Μ.Καρδαμίτσα
Τα Αιγυπτιακά Μυστήρια
Γ.Σίεττος
Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος
Η καθημερινή ζωή στην Αρχαία Αίγυπτο
Πιέρ Μοντέ
Εκδόσεις Ωκεανίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις