Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Η τεχνολογία των Ρωμαίων

Η τεχνολογία των Ρωμαίων

Η τεχνολογία στη Ρώμη βρήκε δρόμο έκφρασης κύρια στον κατασκευαστικό τομέα, αν και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν απλά μηχανήματα, κινούμενα από ζώα ή ανθρώπους.
Χαρακτηριστικά κατασκευαστικά υλικά είναι οι πλίνθοι, τα μάρμαρα και οι λίθοι. Η χρήση κονιαμάτων πάνω σε ωμές πλίνθους και λίθους ήταν διαδεδομένη και στην Ελλάδα και την Σικελία. Ο χαλκός ήταν ένα άλλο υλικό εφαρμογής, κύρια στην διακόσμηση, αλλά και ως οπλισμός ή στερεωτικό στοιχείο σε κατασκευές.
Για την κατασκευή σκυροκονιάματος, οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν την Πουζολάνα, η οποία ανακατευόταν με ασβέστη και σχημάτιζε ένα πολύ ανθεκτικό κονίαμα, που είχε αντοχή, ακόμη και μέσα στο νερό. Με το κονίαμα αυτό και την προσθήκη ηφαιστειακής τύρφης, τραβερτίνη, τούβλα ή μάρμαρα, δημιουργούσαν συμπαγή κονιάματα.
Για την κατασκευή θόλων στον αρχικό κονίαμα χρησιμοποιούσαν ελαφρόπετρα, για να ελαφρύνουν την κατασκευή. Τα σκυροκονιάματα χρησιμοποιήθηκαν σε όλα τα αυτοκρατορικά οικοδομήματα, στις θέρμες, στο Πάνθεο, στο Κολοσσαίο, και σε όλες γενικά τις κατασκευές. Ακόμη, οι τοίχοι των σπιτιών και των δημοσίων κτιρίων ήταν επικαλυμμένοι με διάφορα ανθεκτικά κονιάματα. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τα μάρμαρα κυρίως ως διακοσμητικά στοιχεία. Χαρακτηριστικά ο Αύγουστος είχε πει ότι παρέλαβε μια πόλη από πλίνθους και την παρέδωσε με μάρμαρα.
Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν με περίτεχνο τρόπο θόλους που γνωρίζοντας καλά τη μηχανική, τους σταθεροποιούσαν χωρίς την υποστήριξη κεντρικών κολωνών. Χαρακτηριστικά μεγαλόπρεπα και με επιστημονική μελέτη ήταν τα κτίρια, οι γέφυρες και οι δρόμοι της Ρώμης. Αψιδωτές κατασκευές, ναοί, σπίτια, υδραγωγεία, πύλες, αγορές, έργα με υποδομές και με μελέτες κατασκευαστικές. Ακόμη και σήμερα η επιστημονική κατασκευή των οικοδομημάτων της Ρώμης είναι εμφανής. Αυτό είναι το κύριο στοιχείο που έδωσε την μεγάλη διάρκεια σε όλα τα έργα.
Η επιστημονική κατάρτιση ήταν τέτοια που έδωσε την δυνατότητα στους κατασκευαστές να δημιουργήσουν κολοσσιαίες κατασκευές, που παράλληλα ήταν και ανθεκτικές και διαχρονικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις