Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Κατανάλωση γλυκών και βίαιη συμπεριφορά


Κατανάλωση γλυκών και βίαιη συμπεριφορά
Μπορεί η καθημερινή κατανάλωση γλυκών στην παιδική ηλικία να οδηγήσει σε βίαιη συμπεριφορά στην ενήλικη ζωή;

Έτσι υποστηρίζει μια νέα μελέτη που έγινε από Βρετανούς ερευνητές σε δείγμα 17.500 ατόμων και δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο επιστημονικό περιοδικό 'British Journal of Psychiatry.'

Ειδικότερα, οι επιστήμονες μελέτησαν τη σχέση μεταξύ καθημερινής κατανάλωσης γλυκισμάτων σε δεκάχρονα παιδιά και βίαιης συμπεριφοράς στην ηλικία των 34 ετών. Το 69% των ενηλίκων που δήλωσαν ότι είχαν βίαιη συμπεριφορά και είχαν καταδικαστεί γι’ αυτό, κατανάλωνε γλυκά σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Τα αποτελέσματα έλαβαν υπόψη την πιθανή επίδραση παραγόντων όπως η οικογενειακή κατάσταση, η συμπεριφορά και η εκπαίδευση των γονέων, ο τόπος διαμονής και άλλα στοιχεία του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου της οικογένειας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια πιθανή εξήγηση του φαινομένου είναι πως οι γονείς που δίνουν συχνά γλυκά και σοκολάτες στα παιδιά τους δεν τα εκπαιδεύουν ώστε να διατηρούν τον αυτοέλεγχό τους και δεν τα μαθαίνουν να περιμένουν προκειμένου να αποκτήσουν κάτι που επιθυμούν. Έτσι, τα παιδιά υιοθετούν μια παρορμητική συμπεριφορά, η οποία σχετίζεται τόσο με την αντικοινωνικότητα, όσο και με την επιθετικότητα και τη βίαιη συμπεριφορά στην ενήλικη ζωή.

Από την άλλη, η συχνή κατανάλωση γλυκισμάτων στην παιδική ηλικία ενδεχομένως καλλιεργεί μια τάση προς την κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, τα οποία ωστόσο περιέχουν ορισμένα πρόσθετα τροφίμων που προκαλούν επιθετική συμπεριφορά στους ενήλικες.

Μια τρίτη εκδοχή είναι πως τα παιδιά που ζητούν συχνά γλυκά είναι ούτως ή άλλως πιο δύσκολα ή επιθετικά και οι γονείς τους χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο προκειμένου να τα κατευνάσουν.

Σίγουρα τα ευρήματα της μελέτης χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση, ωστόσο ενισχύουν το μήνυμα ότι η διατροφή των παιδιών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα των γονέων, αφού αποτελεί καθοριστικό παράγοντα τόσο για την καλή σωματική τους υγεία όσο και για την ψυχοσύνθεση και συμπεριφορά τους ως ενήλικες.

Moore, S.C., L.M. Carter, and S. van Goozen, Confectionery consumption in childhood and adult violence. Br J Psychiatry, 2009. 195(4): p. 366-7.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις