Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

13η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα μείωσης επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές

http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2013/10/13.html?spref=fb

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013


13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

13η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα μείωσης επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές
Ο προχθεσινός σεισμός των Χανίων ήρθε να μας θυμίσει ξανά σε πόσο δυναμική και συνάμα τρωτή περιοχή, από άποψης φυσικών καταστροφών, ζούμε εμείς οι Έλληνες.
Η συνεχής προσέγγιση κατά περίπου 4 εκατοστά το χρόνο ανάμεσα στην Αφρική και το νότιο Αιγαίο, αναγκάζει την Κρήτη κατά διαστήματα να μετακινείται απότομα προς το νότο κατά τη διάρκεια των σεισμών και σε ορισμένες περιπτώσεις όπως εχθές, να σκαρφαλώνει πάνω στην Αφρική. Η διαδικασία αυτή έχει δώσει στο παρελθόν το μεγαλύτερο σεισμό της Μεσογείου και πολλούς άλλους κοντά στα 8 Richter που ευτυχώς επαναλαμβάνονται μετά από πολλούς αιώνες. Όμως γνωρίζουμε καλά ότι όλο το νότιο Αιγαίο έχει μεγάλη σεισμικότητα με σεισμούς ποικίλων μεγεθών και διαφορετικών εστιακών χωρών, ενώ παράλληλα και άλλες γεωλογικές διεργασίες όπως τα ηφαίστεια μπορούν να μας επηρεάσουν.






Οι διάφορες μελέτες για τις επικείμενες κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη συνηγορούν επίσης στο γεγονός ότι η Μεσόγειος είναι μια περιοχή που μέσα στον τρέχοντα αιώνα θα επηρεαστεί σημαντικά από την άνοδο της θερμοκρασίας και την επακόλουθη μείωση των βροχοπτώσεων. Η πιθανότητα εμφάνισης έντονων περιόδων ξηρασίας είναι λοιπόν πολύ πιθανή, γεγονός που πρέπει να προβληματίζει όλους μας όσον αφορά στην χρήση του νερού αλλά και την προστασία μας από ακραία φαινόμενα.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιείται στην ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού για τις φυσικές καταστροφές και τα επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα που μπορούν να μας επηρεάσουν, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες και δράσεις για την εκπαίδευση και προετοιμασία για την αντιμετώπισή τους. Ιδιαίτερα, για το φαινόμενο του σεισμού το οποίο είναι το μόνο που αδυνατούμε παντελώς να προβλέψουμε, η μόνη αντιμετώπιση είναι η σωστή πρόληψη. Ο σεισμικός προσομοιωτής του Μουσείου έχει φιλοξενήσει πάνω από 140.000 επισκέπτες μέχρι σήμερα, ενώ τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν εκπονηθεί προσφέρουν  τη δυνατότητα σε παιδιά και ενήλικες να μάθουν για τις φυσικές καταστροφές και τον σωστό τρόπο αντιμετώπισής τους.






Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μείωσης των επιπτώσεων από τις Φυσικές Καταστροφές, το ΜΦΙΚ θα ήθελε να υπενθυμίσει στην εκπαιδευτική κοινότητα της Κρήτης ότι τα παραδοτέα του προγράμματος RACCE που υλοποίησε είναι διαθέσιμα σε όλους με τη μορφή της Εκπαιδευτικής Μουσειοσκευής και της Κινητής Έκθεσης.  Τα παραδοτέα αυτά απευθύνονται σε μαθητές από το νήπιο μέχρι και το Γυμνάσιο και μπορεί να δανειστούν σε συνεννόηση με το Μουσείο. Σύντομα θα παραδοθούν στις τέσσερις διευθύνσεις του νησιού από δυο Μουσειοσκευές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σχολείων.




Παράλληλα, στο χώρο του Μουσείου λειτουργεί η περιοδική έκθεση του RACCE ενώ κατόπιν ραντεβού υλοποιείται σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αξιοποιεί όλες τις σχετικές υποδομές (σεισμική τράπεζα, σεισμογράφο, δεξαμενή προσομοίωσης τσουνάμι κα.). Το σύνολο των παραδοτέων του RACCE είναι διαθέσιμο σε όλους μέσα από την ιστοσελίδα του προγράμματος: http://racce.nhmc.uoc.gr
Τονίζουμε τέλος ότι για τη σωστή αντιμετώπιση των σεισμών απαιτείται ψυχραιμία, γνώση των σωστών μέσων προστασίας και προφύλαξης (τα οποία μπορούμε να γνωρίσουμε μέσα από την ιστοσελίδα του RACCE και του ΟΑΣΠ) και η αγνόηση φημών και ψευτοπροβλέψεων που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι ο πανικός.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις