Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΣΦΕΝΤΥΛΙ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2013/10/blog-post_2656.html?spref=fb

ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΣΦΕΝΤΥΛΙ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, σας προσκαλεί να πάρετε μέρος στη γιορτή παρατήρησης πουλιών που συνδιοργανώνει μαζί με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Η γιορτή θα γίνει στο Σφεντύλι, στο φράγμα Αποσελέμη την Κυριακή 6 Οκτωβρίου ώρες 10:00 - 13:00 και θα περιλαμβάνει παρατήρηση πουλιών και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά.

Αυτή την περίοδο εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά ταξιδεύουν από την Ευρώπη στην Αφρική για να ξεχειμωνιάσουν. Διασχίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα και αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Η γιορτή διοργανώνεται στο πλαίσιο του «EuroBirdwatch13», τη μεγαλύτερη εκδήλωση παρατήρησης πουλιών της Ευρώπης που εδώ και 20 χρόνια συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία BirdLife International σε περισσότερες από 30 χώρες δίνοντας σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να περάσουν μια ξεχωριστή ημέρα στη φύση και να γνωρίσουν τα πουλιά του τόπου μας.


Τι θα χρειαστείτε: Εάν προσπαθήσουμε να δούμε τα πουλιά «δια γυμνού οφθαλμού» το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να τα διώξουμε μακριά μας ή να τα ενοχλήσουμε σοβαρά. Έτσι, είναι καλύτερα για όλους η παρατήρηση να γίνεται από κάποια απόσταση. Στην εκδήλωση θα υπάρχουν διαθέσιμα μερικά ζευγάρια κιάλια και 3 τηλεσκόπια.


 Τα πιο κατάλληλα κιάλια μεγεθύνουν την εικόνα από 7 έως 10 φορές. Τα τηλεσκόπια που μεγεθύνουν την εικόνα από 20 έως 60 φορές χρησιμοποιούνται όταν τα πουλιά βρίσκονται αρκετά μακριά. Για φωτογράφηση χρειάζεται κάμερα με τηλεφακό μεγαλύτερο των 200 mm και τρίποδο. Είναι καλύτερα να φοράμε μαλακά ρούχα με ήπιους χρωματισμούς και παπούτσια περιπάτου.

Η απόλαυση αυξάνεται με λίγη γνώση. Αν αποφασίσει κανείς να ασχοληθεί συστηματικά με την παρατήρηση πουλιών είναι σημαντικό να αποκτήσει ένα καλό βιβλίο-οδηγό πεδίου για την αναγνώριση των ειδών που ζουν σε μια γεωγραφική ενότητα όπως η Ευρώπη. Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας http://www.ornithologiki.gr.
Η συμμετοχή του κοινού είναι ελεύθερη.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση στα τηλέφωνα 2810 393265 και 2810 393279.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις