Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Φίλιπ Πούλμαν

Bigbook.gr.
Philip Pullman 2005-04-16.png
Ο Φίλιπ Πούλμαν γεννήθηκε στην Αγγλία στις 19 Οκτωβρίου του 1946. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, γνωστότερος κυρίως για την τριλογία φαντασίας, η Τριλογία του Κόσμου, (His Dark Materials) και τη μυθιστορηματική βιογραφία του Ιησού, Ο καλός άνθρωπος Ιησούς και ο παλιάνθρωπος Χριστός. Το πρώτο βιβλίο της Τριλογίας του Κόσμου έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο με τον τίτλο το Αστέρι του Βορρά (Golden Compass), καθώς και τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς Σάλι Λοκχαρτ, όπως επίσης και το μυθιστόρημα παιδικής λογοτεχνίας Αυτό που ήμουν κάποτε (I was a Rat! or The Scarlet Slippers) έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση. Το 2008, η εφημερίδα The Times έβαλε το όνομα του Πούλμαν στη λίστα της: "Οι 50 μεγαλύτεροι Βρετανοί συγγραφείς από το 1945".[1]

Ο Φίλιπ Πούλμαν γεννήθηκε στο Νόργουιτς της Αγγλίας. Είναι ο γιος της Όντρεϊ Έβελιν Πούλμαν (πατρικό Μέριφιλντ) και του πιλότου της ΡΑΦ, Άλφρεντ Ούτραμ Πούλμαν. Η οικογένεια ταξίδεψε λόγω της εργασίας του πατέρα του, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Ροδεσίας, όπου και πήγε στο σχολείο.


Ο πατέρας του σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1953, όταν ο Πούλμαν ήταν επτά ετών, και στον οποίο απονεμήθηκε μετά θάνατον ο Σταυρός Διακεκριμένης Πτήσης(DFC). Ο Πούλμαν δήλωσε στις αρχές του του 2008 ότι θεωρεί τον πατέρα του ήρωα, αφού πέθανε υπερασπιζόμενος τη χώρα του. Σήμερα ζει στην Οξφόρδη και απολαμβάνει ολόψυχα αυτό που του αρέσει, το γράψιμο. Τα βιβλία του και ο ίδιος έχουν τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία. Το Αστέρι του Βορρά, το πρώτο μέρος της Τριλογίας του Κόσμου, έχει τιμηθεί με τα: Carnegie, Βραβείο παιδικού μυθιστορήματος Guardian, Smarties και Βρετανικό Βραβείο για το Βιβλίο της Χρονιάς. Το μυθιστόρημα Ο Άρχοντας των δύο Κόσμων, το δεύτερο μέρος της Τριλογίας, έχει τιμηθεί με το Βρετανικό Βραβείο Ανάγνωσης. Η παγκόσμια αναγνώριση ήρθε με το Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο που τιμήθηκε με το Βραβείο Whitbread 2001, το W. H. Smith και το Nibbies, ενώ ήταν υποψήφιο για το Βooker.
http://el.wikipedia.org/wiki/Φίλιπ_Πούλμαν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις