Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΑΣ ΓΕΡΑΚΙΑΝΟΣ ΠΑΡ ΟΛΙΓΟΝ ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΗΣ ΄΄ΛΟΥΧΤΒΑΦΕ’’

http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2013/03/blog-post_3194.html?spref=fb

ΕΝΑΣ ΓΕΡΑΚΙΑΝΟΣ ΠΑΡ ΟΛΙΓΟΝ ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΗΣ ΄΄ΛΟΥΧΤΒΑΦΕ’’


ΕΝΑΣ ΓΕΡΑΚΙΑΝΟΣ  ΠΑΡ ΟΛΙΓΟΝ ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΗΣ ΄΄ΛΟΥΧΤΒΑΦΕ’’
(Γερμανική Πολ. αεροπορία)
ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ
ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ 14,000 ΠΟΔΙΑ .ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ 1942 (ΑΡΧΕΙΟ ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΛΕΜΠΟΛΝΤ- ΛΕΥΚΩΜΑ Δ.ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ-ΕΠΙΜ Γ.ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ)
Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής , οι Γερμανοί κατασκεύαζαν το αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος.  Όλα τα χωριά της περιφέρειας ήταν υποχρεωμένα να στέλνουν καθημερινά μια ομάδα ανδρών να δουλεύουν στο αεροδρόμιο, να κάνουν αγγαρεία.
Η διάρκεια εργασίας για κάθε ομάδα ήταν δεκαπέντε μέρες ,για να ακολουθήσει η επόμενη δεκαπενταμελής ομάδα, η μεθεπόμενη και πάλι απ την  αρχή….
Ο Κατσουρίδης με την υπόλοιπη Γερακιανή ομάδα ΄΄ κοπάνιζε χαλίκια με τα σφυράκια ΄΄ στ΄ αεροδρόμιο.

ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ _Ρομπέρτο Λέμπολντ φωτογραφικό λεύκωμα Καστελίου 1941-1945_,επιμέλεια Γ.Καλογεράκης

Ένας Γερμανός επιστάτης την προηγούμενη μέρα, τους είχε ζητήσει να τον φιλέψουν κρασί, ρακί, καρύδια κλπ από το χωριό. Του κρατούσαν λοιπόν την επόμενη διάφορα ΄΄καλούδια΄΄ κι εκείνος για να τους  ανταποδώσει τη ‘’φιλοξενία ΄΄ , τους ανέθεσε να σπάσουν …μια μόνο μικρή πέτρα.
Ο Κατσουρίδης λοιπόν είχε όλο το χρόνο και την άνεση να…ασχοληθεί …και με κάτι διαφορετικό…
- Γυρίζει , βλέπει το γερμανικό στρατιωτικό αεροπλάνο ανοιχτό και χωρίς να χάσει καιρό βρίσκεται καθισμένος στο πιλοτήριο., βγάζει το μαχαιράκι , κόβει ένα πέτσινο ιμάντα απ΄ αυτούς που δένεται ο πιλότος, πέφτει η καλύπτρα του αεροπλάνου και κλείνεται μέσα. Παλεύει , χτυπιέται, προσπαθεί απεγνωσμένα να βγει, τίποτα…
Τον βλέπει ο Γερμανός (ο Γκεσταμπός) ….ολόκληρος συναγερμός, έρχεται ο αξιωματικός, έρχεται ο διερμηνέας τον ρωτά, γιατί μπήκε στ΄ αεροπλάνο κι εκείνος του απαντά : ΄΄ Να κόψω τσι λουρίδες , να κάμω κουδουνιές, να κρεμάσω τα κουδούνια τα ωζά΄΄

Στο δρομο για τα καταναγκαστικά έργα. Καστέλι αεροδρόμιο 1941 -1944

Αποσβολωμένος ο δραγουμάνος , μεταφέρει την απάντηση στο γερμανό αξιωματικό, ο οποίος αρκέστηκε σ΄ ένα χαμόγελο. ΄κατόπιν ανέβηκε στο αεροπλάνο του έβαλε μπροστά τους έλικες να απογειωθεί. …..
(ΣΑΙΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ σελ.465)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις