Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ


http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2013/10/blog-post_5.html?spref=fb

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ



Ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα  για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του.  Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του  να φτιάξει δικές του γέφυρες."

Νίκος Καζαντζάκης



Η 5η Οκτωβρίου εορτάζεται από το 1994 ως η Παγκόσμια ημέρα του Εκπαιδευτικού, σε αναγνώριση του ρόλου και της προσπάθειάς του. Ο πολυδιάστατος ρόλος των εκπαιδευτικών σ' όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η προσφορά τους ευρύτερα στο κοινωνικό σύνολο, διαμορφώνοντας  την κοινωνία της γνώσης γίνεται το επίκεντρο του εορτασμού.


Ο φετινός εορτασμός, συνδιοργανώνεται από την UNESCO μαζί με τους Εταίρους της τη Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ( ΔΟΕ ), την UNDP , τη UNICEF και την Education International ( EI ), έχοντας ως σύνθημα «A Call for Teachers». Το σύνθημα σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «Έκκληση για τους Εκπαιδευτικούς». Επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της έλλειψης εκπαιδευτικών, στα εμπόδια για μια καλύτερη ποιοτικά εκπαίδευση και στο ρόλο των εκπαιδευτικών στη διαμόρφωση πολιτών με οικουμενική κουλτούρα και ταυτόχρονα με πολιτιστική ποικιλομορφία.



Σύμφωνα με την UNESCO δεδομένου ότι οι εκπαιδευτικοί είναι η πιο ισχυρή δύναμη για την ισότητα, την πρόσβαση και την ποιοτική εκπαίδευση, μια κλήση για τους εκπαιδευτικούς σημαίνει έκκληση για ποιοτική εκπαίδευση για όλους.
Η ποιότητα της εκπαίδευσης προσφέρει ελπίδα και την υπόσχεση για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Δεν υπάρχει ισχυρότερο θεμέλιο για διαρκή ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη από ό, τι μια ποιοτική εκπαίδευση. Οι  επαγγελματικές γνώσεις και οι δεξιότητες  των εκπαιδευτικών αποτελούν τον πιο σημαντικό παράγοντα για την ποιότητα της εκπαίδευσης.
Την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών γίνεται έκκληση στους εκπαιδευτικούς να λάβουν ισχυρότερη εκ των προτέρων κατάρτιση και συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη και υποστήριξη ...

       Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα και με στοιχεία της UNESCO, χρειάζονται επιπρόσθετα 18 εκατομμύρια εκπαιδευτικών για να επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία σχολείων στοιχειώδους εκπαίδευσης σε παγκόσμια κλίμακα.



Η έκκληση για εκπαιδευτικούς από την  UNESCO γίνεται επειδή



  • Η πρόσληψη εκπαιδευτικών δεν έγκειται μόνο στους αριθμούς, αλλά και στην παροχή ποιοτικών εκπαιδευτικών.
  • Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες εργασίας και ικανοποιητικές αποδοχές, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν ανεμπόδιστα, χωρίς περισπασμούς και αγωνίες, να επιτελούν το λειτούργημά τους.
  • Υπάρχει μια τεράστια έλλειψη επαγγελματιών, καλά εκπαιδευμένων και καλά υποστηριζόμενων εκπαιδευτικών, ενώ πάρα πολύ συχνά οι εκπαιδευτικοί παραμένουν σε κακοπληρωμένες και με χαμηλή στάθμη θέσεις.


Στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, το επίκεντρο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας στις 4 Οκτωβρίου θα είναι η αντιμετώπιση του χάσματος των εκπαιδευτικών, τα εμπόδια για την καλύτερη ποιότητα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.  
Επίσης από την  UNESCO καλούνται οι εταίροι να οργανώσουν εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να κάνουν την ημέρα μια πραγματικά διεθνή γιορτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις