Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΙΝΩΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2013/10/blog-post_6827.html?spref=fb

Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΙΝΩΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ


Οι Μινωίτες ήταν εκείνοι που πρώτοι ανέπτυξαν αυτό που σήμερα αποκαλούμε κρουαζιέρα, συνδυάζοντας το εμπόριο με την αναψυχή και τη γνωριμία με άλλους πολιτισμούς. Βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση της διοίκησης του ΟΛΗ, αλλά και στην «καρδιά» της στρατηγικής του προσέγγισης για την ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας, βρίσκεται η υποχρέωση απέναντι στη βαριά κληρονομιά που άφησαν πίσω τους οι σπουδαιότεροι κρητικοί θαλασσοπόροι.

Η κρουαζιέρα λοιπόν για το Ηράκλειο και το λιμάνι του είναι μια ιστορία 5.000 χρόνων, αν και οργανωμένες προσπάθειες γύρω από τον τομέα αυτό εντοπίζει κανείς μόλις τα τελευταία 40 χρόνια. Εντατικότερες, συστηματικές και πιο στοχευμένες ωστόσο είναι οι προσπάθειες της τελευταίας δεκαετίας. Από την αρχή της νέας χιλιετίας ο τομέας γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση για να φτάσει στην κορύφωσή του το 2009, οπότε και η επέλαση της οικονομικής κρίσης «χτυπά» και το σπουδαίο αυτό κομμάτι, καθώς η μείωση πόρων και ρευστότητας προκαλεί μια εύλογη καθυστέρηση στα σχέδια της συνεχούς βελτίωσης και αναβάθμισης των υποδομών και υπηρεσιών. Την περίοδο αυτή τρεις μεγάλες εταιρείες εγκαταλείπουν το λιμάνι του Ηρακλείου με την εξέλιξη αυτή να δημιουργεί έντονο προβληματισμό.

Μπορεί ωστόσο οι ρυθμοί της ανάπτυξης να αλλάζουν, δεν αλλάζει όμως ο στόχος που είναι να καθιερωθεί το λιμάνι του Ηρακλείου ως βάση αφετηρίας και τερματισμού για τα πλωτά παλάτια των μεγαλύτερων εταιριών κρουαζιέρας και να αναδειχτεί ως ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά home-port κρουαζιέρας όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κόπος αποφέρει καρπούς και τον Μάρτιο του 2011 ο μεγάλος ταξιδιωτικός οργανισμός Cruises News Media Group απένειμε σε Ηράκλειο-Σαντορίνη-Κω-Ρόδο το βραβείο της καλύτερης κρουαζιέρας (διαδρομής). Το βραβείο αυτό απονεμήθηκε στη συγκεκριμένη διαδρομή μετά από έρευνα-ψηφοφορία που έγινε μεταξύ 10.000 επιβατών και ταξιδιωτικών πρακτόρων που ανέδειξαν τη διαδρομή ως την καλύτερη για το 2010.

Στις αρχές του 2012 ο στόχος αυτός δείχνει να παίρνει σάρκα και οστά, αφού μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες κρουαζιέρας στον κόσμο -η Costa- η οποία είχε εγκαταλείψει το λιμάνι το 2009 επιστρέφει επιλέγοντας το Ηράκλειο ως home-port, αφήνοντας περιθώρια αισιοδοξίας στον ΟΛΗ και τους τουριστικούς φορείς της πόλης.

Ηεξέλιξη αυτή ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα συνεχιζόμενων και συντονισμένων προσπαθειών, αλλά και της συνεργασίας των φορέων του νομού που έθεσε τις βάσεις για ένα σπουδαίο μέλλον στην ανάπτυξη του home porting και την αύξηση προσεγγίσεων τράνζιτ στο Ηράκλειο.


Η αναγνώριση των συντονισμένων προσπαθειών σφραγίζεται από το χαρακτηρισμό του λιμανιού ως πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για τα λιμάνια κρουαζιέρας όλης της Ελλάδας από τον αντιπρόεδρο της Royal Caribbean, John Tercek ανοίγοντας δρόμους για μελλοντική συνεργασία.

www.portheraklion.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις