Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Γαρίφαλο

http://www.agrotikabook.gr/%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%BF

Γαρίφαλο


Σχεδόν όλα τα είδη του γαρίφαλου έχουν καταγωγή από Ευρώπη και Ασία. Το D.caryofyllus είναι πολυετές ποώδες φυτό, ενδημικό της περιοχής της Μεσογείου και καλλιεργείται στην Ελλάδα από την αρχαία εποχή. Στην Ελληνική φύση υπάρχουν πολλά είδη γαριφάλου όπως τα D.diflorus, D. Viscidus και D. Fruticosus. Η ονομασία Dianthus προέρχεται από την ελληνική λέξη δίανθος, που σημαίνει το άνθος του Δία. Ο Θεόφραστος το αναφέρει και ως διόσανθος. Για τους κινέζους το άνθος του γαρίφαλου συμβολίζει την σοφία και την εκπαίδευση. Για τους Ισπανούς και τους Σλοβένους είναι το εθνικό τους λουλούδι.

Ταυτότητα –μορφολογικά χαρακτηριστικά Γαρίφαλο-θάμνος

Τα γαρίφαλλα είναι αειθαλή, ποώδη καλλωπιστικά, άλλα ετήσια και άλλα πολυετή. Ανήκει στο γένος Dianthus που ταξινομούνται περισσότερα από 300 είδη φυτών. Στην οικογένεια Caryophyllaceae που ανήκει ταξινομούνται περισσότερα από 2000 είδη φυτών. Στην χώρα μας καλλιεργούνται πολλά είδη σαν καλλωπιστικά φυτά. Όπως είναι τα εξής : Dianthus caryophyllus (γαριφαλιά), Dianthus barbatus (γαρίφαλο των ποιητών), Dianthus sinensis (κινέζικο γαρίφαλο). Δημιουργεί πυκνή βλάστηση και το ύψος του κυμαίνεται από 40-50 cm ανάλογα την ποικιλία. Βεβαίως υπάρχουν και κάποιες ποικιλές νάνες που δεν ξεπερνούν τα 25 cm. Πληθώρα χρωμάτων στα άνθη. Τα φύλλα και ο βλαστός έχουν πράσινο χρώμα. Τα φύλλα αναπτύσσονται το ένα απέναντι στο άλλο, είναι απλά και μακρόστενα. Τα άνθη του γαρίφαλου είναι μεγάλα, αρωματικά, με διάμετρο 4-8 cm. Ανθίζει από τις αρχές Μαϊου μέχρι το τέλος καλοκαιριού. Για καλύτερη στήριξη του φυτού τοποθετούμε ξυλαράκια για υποστήλωση κυρίως στις ψηλές ποικιλίες. Αγαπημένα λουλούδια για πολλούς που φυτεύονται σε κήπους και βεράντες. Ένα φυτό που είναι γνωστό ως καλλωπιστικό είναι η γυψοφίλη ( Gypsofila elegans). Επίσης το γαρίφαλο καλλιεργείται και για εμπορική χρήση κομμένου λουλουδιού.

Απαιτήσεις- φροντίδες Γαρίφαλο

Θέση: Προτιμάται να φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις. Αντέχει αρκετά στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία του καλοκαιριού αφού έχει βαθύ ριζικό σύστημα αντιθέτως με τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα που παγώνει σοτυς -10ºC. Χώμα : Αποφεύγουμε τα βαριά αργιλώδη εδάφη που προκαλούν σάπισμα του ριζικού συστήματος. Προτιμάται να φυτεύεται σε ελαφρά εδάφη, με καλή αποστράγγιση. Πότισμα: Το γαρίφαλο χρειάζεται συχνά ποτίσματα αλλά όχι με μεγάλη ποσότητα. Αποφεύγουμε τα πολλά ποτίσματα γιατί προκαλούν σάπισμα στο ριζικό σύστημα. Μπορούμε να κάνουμε σκαλίσματα στο έδαφος που βοηθούν στη μείωση των ζιζανίων και της εδαφικής υγρασίας. Λίπανση : Την άνοιξη προσθέτουμε στα φυτά μας οργανική ουσία όπυ ενισχύει την ανάπτυξή του. Κλάδεμα : Καλό είναι να αφαιρούνται τα ξερά άνθη και κλαδιά ενώ στην αρχή της άνοιξης μπορεί να γίνεται κορυφολόγημα με σκοπό να έχουμε παρατεταμένη ανθοφορία. Δεν εφαρμόζουμε αυστηρό κλάδεμα. Πολλαπλασιασμός: Το γαρίφαλο πολλαπλασιάζεται εύκολα με σπόρο, με καταβολάδες και με μοσχεύματα. Κατά τον πολλαπλασιασμό με καταβολάδες προτιμούνται βλαστοί μονοετείς με ξυλοποιημένο τμήμα. Τους βυθίζουμε στο έδαφος περίπου 5 cm, τους σκεπάζουμε με χώμα, ενώ η άκρη τους βρίσκεται εκτός του εδάφους. Σε 5 βδομάδες θα έχουν ριζοβολίσει. Τα κόβουμε από το μητρικό φυτό και τα φυτεύουμε στην νέα τους θέση. Στον πολλαπλασιασμό με σπόρο τοποθετούμε τους σπόρους σε παλέτες και βλαστάνουν μετά από 2 βδομάδες σε προστατευμένο χώρο.

Με λίγα λόγια το Γαρίφαλο:


Ηλιόλουστες θέσεις 


Τακτικά ποτίσματα


Ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Μέτρια ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες 


Άνθιση: Μαϊος-τέλος καλοκαιριού.

Ασθένειες Γαρυφαλλιάς : Σκωρίαση Αδρομυκώσεις, Αλτερναρίωση,Κλαδοσπορίωση ,Περονόσπορος , Ωίδιο , Σεπτορίωση , Προσβολή λαιμού και ριζών , Βοτρύτης , Μυκητολογικές προσβολές ,Αδροβακτηριώσεις ,Βακτηριώσεις,Ιώσεις .



Επιμέλεια κειμένων: Κούφαλη Λουίζα, Αρχιτέκτων Τοπίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις