Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΕΒΙΑ:Εμπορική αξία και ευεργετικές ιδιότητες του φυτού

http://www.back-to-nature.gr/2012/11/blog-post_9948.html

ΣΤΕΒΙΑ:Εμπορική αξία και ευεργετικές ιδιότητες του φυτού

 Η ΣΤΕΒΙΑ ( Stevia rebaudiana bertoni), ένας μικρός θάμνος που είναι αυτοφυής στη Βορειοανατολική Παραγουάη στα σύνορα με τη Βραζιλία, εξελίσσεται σε έναν ισχυρό πρωταγωνιστή στο χώρο των γλυκαντικών ουσιών και σε ανταγωνιστή της Ασπαρτάμης και της ίδιας της Ζάχαρης.
Η Στέβια, που μέχρι λίγα χρόνια ήταν άγνωστη στην Ελλάδα, ίσως αποδειχθεί μια πολύ καλή εναλλακτική καλλιέργεια και για την Ελλάδα, οπως και σε πολλές άλλες χώρες, αλλά και ένα υγιεινό γλυκαντικό τόσο για τη βιομηχανία τροφίμων όσο και την Ιατρική.Αποτελεί πηγή χρήσιμων φυσικών χημικών ουσιών, όπως οι γλυκαντικές ουσίες Στεβιοσίδη και Ρεμπαουντιοσίδη ( Stevioside & Rebautioside ), αλλά και η χλωροφύλλη (φυσική χρωστική) κ.ά. 
Τα ακατέργαστα ξηρά φύλλα της Στέβια είναι 30-40 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη, ενώ η καθαρή γλυκαντική ουσία που περιέχεται σε αυτά είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Αλλά το μεγάλο γλυκό μυστικό της και το μεγάλο πλεονέκτημα της είναι, ότι δεν έχει ούτε μία θερμίδα.Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανεπιθύμητες δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Αντιθέτως, πολλές διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι η Στέβια διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και αντιιογόνες ιδιότητες. Πλεονέκτημα επίσης της Στέβιας είναι το γεγονός, ότι η Στέβια δεν διασπάται σε υψηλές θερμοκρασίες μέχρι 200 βαθμών Κελσίου, ιδιότητα που επιτρέπει τη χρήση της στη μαγειρική, σε αντίθεση με τη συνθετική Ασπαρτάμη.
Οι μεγαλύτεροι χρήστες της Στέβιας είναι η βιομηχανία τροφίμων-ποτών και η ζαχαροπλαστική, καθώς υποκαθιστά τη ζάχαρη και την πράσινη χρωστική. Είναι χρήσιμη για τη διατροφή των διαβητικών, των υπογλυκαιμικών και των παχύσαρκων, αλλά και όλων μας για μια προληπτική υγιεινή διατροφή.
Η Στέβια και η Στεβιοζάχαρη ( Στεβιοσίδη και Ρεμπαουντιοσίδη-Α) αναμένεται πλέον να καταλάβει την δεύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά γλυκαντικών ουσιών μετά τη ζάχαρη.
Με αυτά τα προσόντα, η Στέβια μοιάζει να είναι το μαγικό φυτό, η ιδανική εναλλακτική καλλιέργεια και λύση για την Ελλάδα και για την Κύπρο!

Η Στέβια με τη καλλιέργεια, τη μεταποίηση της και τη χρήση της έφερε επανάσταση στη διατροφή μας, στην αγροτική ανάπτυξη, στη βιομηχανική ανάπτυξη και στη βιομηχανία Τροφίμων και ποτών.
Οι ευεργετικές ιδιότητες και χρήσεις της στέβιας:
Η ΣΤΕΒΙΑ είναι σήμερα, το πιο πολυσυζητημένο φυτό σε παγκόσμια κλίμακα, που απασχολεί τον διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και προκαλεί ραγδαίες ανακατατάξεις στην αγορά γλυκαντικών και ζάχαρης και δίκαια χαρακτηρίζεται σαν το «μαγικό φυτό της νέας χιλιετίας»
Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται ευρεία συζήτηση και απασχολεί τους διεθνείς Ιατρικούς, Εμπορικούς, Επιχειρηματικούς αλλά και τους Γεωπονικούς κύκλους, είναι οι θαυμαστές φυσικές ιδιότητές της.
  • Είναι ένα ισχυρό γλυκαντικό της φύσης, 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες και είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία, χωρίς ενδείξεις ανεπιθύμητης δράσης στον ανθρώπινο οργανισμό.
  • Έχει θαυμάσιες αντιδιαβητικές, αντιυπογλυκαιμικές, αντιυπερτασικές, αντισηπτικές, επουλωτικές, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από τους ιούς και από ιογενείς καρκίνους, αλλά και από βλάβες του DNA.
  • Επίσης έχει αντιγηραντική δράση στο δέρμα και χρησιμοποιείται σε σαπούνια, σαμπουάν, μάσκες προσώπου κλπ.
  • Ακόμη ωφελεί στην υγιεινή του στόματος, προστατεύει από την candita (άφθα), την ουλίτιδα και έχει προληπτική δράση κατά της πλάκας και της τερηδόνας των δοντιών.
  • Γενικά συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή και στην αντιμετώπιση διαφόρων διατροφικών προβλημάτων, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαροδιαβήτης και η υπογλυκαιμία, αλλά και προληπτικά για την πρόληψη των ανεπιθύμητων παρενεργειών της υπερκατανάλωσης της ζάχαρης.
  • Τα ακατέργαστα ξηρά φύλλα της Στέβιας είναι 30-40 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη, ενώ η καθαρή γλυκαντική ουσία που περιέχεται σε αυτά είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Αλλά το μεγάλο γλυκό μυστικό της και το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι δεν έχει ούτε μια θερμίδα.
Η αξία του φυτού αυτού, είναι τεράστια, καθώς μπορεί να γίνει και βιομηχανική εκμετάλλευσή του, αλλά επίσης έχει νόημα κάθε σπίτι να διατηρεί μια με δύο γλάστρες με φυτά Στέβιας για τις καθημερινές ανάγκες του σπιτιού. Η Στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκια αλλά και αποξηραμένη, στα φαγητά, σε σαλάτες, σε γλυκά, σε ποτά χωρίς να προσθέτει θερμίδες στη διατροφή μας.
Καλλιέργεια στέβιας στην Ελλάδα : Tο εύκρατο και ξηροθερμικό κλίμα της Ελλάδας καλύπτει τις ανάγκες της Στέβιας σε θερμοκρασία και φωτισμό και ευνοεί την καλλιέργεια της.Αντίθετα όμως όσον αφορά στις ανάγκες της Στέβιας σε νερό, οι βροχοπτώσεις στην Ελλάδα δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις της, οπότε αναγκαστικά θα είναι αρδευόμενη η καλλιέργεια. Οι εδαφικές απαιτήσεις της Στέβιας ( σε σύσταση εδάφους και σε θρεπτικά στοιχεία ) είναι μικρές και η Στέβια είναι ανθεκτικό και λιτοδίαιτο φυτό. Η Στέβια σαν ετήσια καλλιέργεια είναι κερδοφόρα , αλλά σαν πολυετής καλλιέργεια είναι ακόμη περισσότερο κερδοφόρα.
Τα οικονομικά αποτελέσματα της ετήσιας καλλιέργειας της Στέβιας, με βάση διεθνή στοιχεία είναι:
  • Το κόστος παραγωγής 400- 500 Ε / στρέμμα,
  • Η μέση στρεμματική απόδοση σε ξερά φύλλα κυμαίνεται γύρω στα 200-400 κιλά/ στρέμμα, που εξαρτάται από το γενετικό δυναμικό κάθε ποικιλίας, από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και επίσης από τις καλλιεργητικές φροντίδες.
  • Το ακαθάριστο γεωργικό Εισόδημα κατά στρέμμα ( με τιμή 2- 2,5 ε/ kg ) κυμαίνεται στα 400- 1.000 ευρώ, ανάλογα με τις στρεμματικές αποδόσεις και ανάλογα με την τιμή πώλησης των ξηρών φύλλων της Στέβιας.
  • Το σημείο ισορροπίας κόστους παραγωγής και γεωργικού εισοδήματος κυμαίνεται στα 200- 250 κιλά/ στρέμμα.
  • Το καθαρό κέρδος ανά στρέμμα κυμαίνεται από 100-500 ευρώ, ανάλογα με την στρεμματική απόδοση και ανάλογα με την τιμή πωλήσεως των ξηρών φύλλων της Στέβιας, η οποία σήμερα κυμαίνεται από 2-2,5 ευρώ/ κιλό.Εξ άλλου αυτό το Καθαρό ετήσιο Κέρδος από την καλλιέργεια της Στέβιας ξεπερνά ακόμη και το Ακαθάριστο Γεωργικό Εισόδημα άλλων ανταγωνιστικών καλλιεργειών.
Η επένδυση στην πολυετή καλλιέργεια Στέβιας συμφέρει, διότι από την πρώτη χρονιά έχουμε απόσβεση του επενδυθέντος κεφαλαίου και επιπλέον σημαντικό καθαρό επιχειρηματικό κέρδος. Επιπλέον στη συνέχεια στα επόμενα χρόνια συνεχίζουμε να έχουμε σημαντικό επιχειρηματικό κέρδος. Επισημαίνεται δηλαδή, ότι ενώ σε άλλες πολυετείς καλλιέργειες δεν επιτυγχάνεται παραγωγή , απόσβεση και κέρδος από το πρώτο έτος, αλλά μετά από μερικά χρόνια, αντίθετα στη Στέβια έχουμε ικανοποιητικό εισόδημα, απόσβεση και κέρδη από τον πρώτο χρόνο της καλλιέργειας.
Η Μεταποίση της Στέβιας - Μια Κερδοφόρα Επένδυση

Η τεχνολογία μεταποίησης της Στέβιας είναι σχεδόν ίδια με αυτή της μεταποίησης των ζαχαρότευτλων για παραγωγή τευτλοζάχαρης. Η λειτουργία ενός εργοστασίου μεταποίησης Στέβιας στην Ελλάδα θα συμβάλλει πολύ στην επέκταση της καλλιέργειας της Στέβιας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει πολλές θέσεις απασχόλησης και θα συμβάλλει στην βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας, όπως παλιότερα η έναρξη καλλιέργεια και μεταποίησης των τεύτλων για την παραγωγή τευτλοζάχαρης.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν εργοστάσια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αλλά μία τέτοια επένδυση θεωρείται σήμερα πολύ κερδοφόρα.

Σήμερα η Βιομηχανική Μεταποίηση της Στέβιας είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος. Συνακόλουθα μια Καθετοποιημένη Μονάδα Καλλιέργειας, Μεταποίησης και Εμπορίας της Στέβιας θεωρείται και είναι από τις πλέον κερδοφόρες επενδύσεις, ταχείας απόσβεσης του επενδυθέντος κεφαλαίου και υψηλής κερδοφορίας.
 
Η Εμπορική Σημασία της Στέβιας

Η εμπορική σημασία της Στέβιας είχε επισημανθεί ήδη από το 1887, αλλά οικονομικά συμφέροντα έβαζαν πολλά εμπόδια στη χρήση της Στέβιας και συνακόλουθα στην επέκταση της καλλιέργειας και της μεταποίησης της.

Επιτέλους όμως οι μεγάλες ανάγκες των ανθρώπων για Υγιεινή Διατροφή, αλλά και οι πιέσεις των οργανωμένων Κοινωνιών υπερνίκησαν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και ανάγκασαν ακόμη και επιχειρηματικούς κολοσσούς να υιοθετήσουν τη Στέβια και τη χρήση της για την παραγωγή υγιεινών Τροφίμων και Ποτών.

«Τώρα ήρθε η ώρα του θριάμβου της Στέβιας» και σήμερα η προσφορά των προϊόντων της Στέβιας δεν προλαβαίνει να καλύψει την ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση της, η οποία οφείλεται στα πλεονεκτήματά της έναντι όλων των άλλων γλυκαντικών ουσιών, αλλά και έναντι της ζάχαρης.

Η Στέβια αναμένεται να εκτοπίσει στο άμεσο μέλλον όλες τις άλλες γλυκαντικές ουσίες, αλλά και να αποσπάσει σημαντικά μερίδια αγοράς (γύρω στο 30% της κατανάλωσης ζάχαρης) και από την ίδια τη ζάχαρη.

Επομένως στο άμεσο μέλλον αναμένεται μεγάλη επέκταση της καλλιέργειας της Στέβιας, που θα φτάσει στα 8.000.000 στρέμματα παγκοσμίως, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τα 500.000 στρέμματα.

Η δυνατότητα Συμβολής της Στέβιας στην Αγροτική και Βιομηχανική Ανάπτυξη της Ελλάδας
Οι προοπτικές επέκτασης της καλλιέργειας της Στέβιας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες και η καλλιέργεια του φυτού μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη και στο ΑΕΠ της Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη καλλιέργεια έχει εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως τα Καπνά και μπορεί να φέρει συνάλλαγμα και νέα εισοδήματα στην αγροτική και Εθνική Οικονομία και να συμβάλλει στην έξοδο από τη σημερινή οικονομική κρίση.

Γενικά η Στέβια μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα εισοδήματα, αλλά και υψηλότερα κέρδη στους αγρότες από άλλες σημαντικές παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως το ΡΟΔΑΚΙΝΟ, το ΒΑΜΒΑΚΙ, τα ΤΕΥΤΛΑ κ.ά. Επί πλέον όμως, η συμβολή της Στέβιας στην εθνική οικονομία και στο ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη από πολλές άλλες σημαντικές ελληνικές καλλιέργειες.
Τα παραπάνω είναι απόσπασμα από το βιβλίο «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ» του Παύλου Καπόγλου- Γεωπόνου ΑΠΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις