Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Σισαμωτά λαδερά κουλουράκια!!!

Σισαμωτά λαδερά κουλουράκια!!!
Τα λαδερά κουλουράκια είναι από τα πιο αγαπημένα βουτήματα σε όλη την Ελλάδα. Είναι νόστιμα, υγιεινά, διατηρούνται για εβδομάδες και συνοδεύουν το πρωινό και το απογευματινό μας καφεδάκι αλλά και τις λεμονάδες τις πορτοκαλάδες, τις βυσσινάδες και όλους τους χυμούς φρούτων που μας δροσίζουν αυτή την εποχή.
http://www.mytaste.gr/click/index/616242/?site=cretangastronomy.blogspot.gr
Υλικά:
1 κούπα λάδι
1,5 κούπα ζάχαρη
2/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/3 κούπας ρακή
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
Το ξύσμα και το χυμό ενός λεμονιού
Περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Επί το έργον:
Βάζουμε σε μια λεκάνη το λάδι με τη ζάχαρη , τη ρακή και τα κανελογαρύφαλλα και τα ανακατεύουμε για λίγο. Γίνεται ένα ρευστό, πηχτό μίγμα . Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το χυμό των εσπεριδοειδών μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα, πάνω από τη λεκάνη ζυμώματος γιατί φουσκώνει πολύ. Ανακατεύουμε μέχρι να νοιώθουμε ελάχιστη ζάχαρη στα δάκτυλά μας.Στο τέλος βάζουμε το αλεύρι σε 3-4 δόσεις και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε καμιά χουφτίτσα ακόμη ώστε να μη κολλάει η ζύμη. Να μη γίνει όμως και σκληρή.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά. Πλένουμε το σουσάμι και τι βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει. Το αναποδογυρίζουμε σε καθαρή πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι και το πασπαλίζουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη. Ανακατεύουμε να πάει παντού.
Παίρνουμε ένα κομματάκι ζύμης σαν μέτριο καρύδι και το πλάθουμε κορδονάκι. Το κυλάμε στο σουσάμι, και μετά απαλά στην επιφάνεια ζυμώματος ώστε να πιεστεί το σουσάμι και να κολλήσει. Αν θέλουμε το αφήνουμε μακρουλό –τριβιδάκι το λέμε εμείς- ή το γυρίζουμε σε κουλουράκι.
Η ζύμη αυτής της συνταγής πλάθεται εύκολα, δεν σπάει, και αν σας αρέσει να ασχολείστε με ζύμες, θα απολαύσετε το ζύμωμα των συγκεκριμένων κουλουριών.
Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι (ή σε στρωμένο με χαρτί ψησίματος) και τα ψήνουμε σε θερμοκρασία 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος) για 30-35 λεπτά, στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
Τα διατηρούμε σε δοχείο που κλείνει καλά. Ακόμη και μετά από ένα μήνα είναι πολύ ωραία!
Γίνονται 80-100 κουλουράκια, ανάλογα με το μέγεθος, δηλαδή 3,5-4 ταψάκια της κουζίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις