Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ!

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ!
 
realbomb.gr
Τέλος εποχής για την χοληστερίνη
Κάθε πέντε χρόνια η επιτροπή σύστασης διατροφικών κατευθυντήριων οδηγιών των ΗΠΑ (Dietary Guidelines Advisory Committee) συντάσσει μια αναφορά που επηρεάζει σε ευρεία κλίμακα την παγκόσμια κοινότητα σε θέματα διατροφής και υγείας. Οι συγκεκριμένες συστάσεις επηρεάζουν άμεσα τις αναφορές στον τύπο για τη διατροφή, τους ισχυρισμούς υγείας των εταιρειών παρασκευής τροφίμων, τις συστάσεις και οδηγίες που δίνουν γιατροί και διαιτολόγοι, τη διατροφή στα σχολεία μέχρι και τον τρόπο διαφήμισης των τροφίμων.
Διατροφικές Συστάσεις 2015 και Χοληστερίνη
Οι κατευθυντήριες οδηγίες του 2015 διαμορφώνουν αυτή τη φορά μια πολύ σημαντική αλλαγή θέσης σε σχέση με τις προηγούμενες, που αφορά στη χοληστερίνη και αναφέρουν τα εξής:
“Χοληστερόλη: Παλαιότερα, οι Διαιτητικές Οδηγίες συνιστούσαν τον περιορισμό πρόσληψης χοληστερόλης σε λιγότερο από 300 mg/ημέρα. Το 2015 η επιτροπή διατροφικών συστάσεων (DGAC) δεν θα συνεχίσει την εν λόγω σύσταση επειδή τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση χοληστερόλης μέσα από τη διατροφή και των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Σε συμφωνία και με τα συμπεράσματα της αναφοράς της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA / ACC report) η χοληστερόλη είναι μια θρεπτική ουσία της οποία η αυξημένη κατανάλωση δεν καθιστά πρόβλημα.”
Συμβουλευτική Επιτροπή Διατροφικών Συστάσεων (DGAC). Αναφορά 2015, κεφάλαιο 1, σελ. 17.
Σε απλά Ελληνικά αναφέρεται ότι η κατανάλωση χοληστερίνης δεν είναι πρόβλημα για την υγεία και δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.
Πρόκειται για μια επαναστατική στροφή σε σχέση με τις συστάσεις των προηγούμενων 50 χρόνων που επηρέασαν και άλλαξαν πλήρως τις διατροφικές μας συνήθειες.
Με αυτή την αναφορά και σε συνδυασμό με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας που αποδεσμεύει την χρήση φαρμακευτικής αγωγής από τα επίπεδα χοληστερίνης, έπεσε και το τελευταίο προπύργιο διατροφικών και φαρμακευτικών συστάσεων σχετικά με τη χοληστερίνη.
 
Χοληστερίνη, ο καλός της υπόθεσης
Όπως αναφέρω και στο βιβλίο μου “Πως Να Ζήσετε 150 Χρόνια με Υγεία” η χοληστερίνη παράγεται κατά το 85% από το ίδιο μας τον οργανισμό και είναι ένα βασικό συστατικό για την ύπαρξη της ίδιας της ζωής. Η πρόσληψη της μέσα από την τροφή αφορά μόνο στο 15% της χοληστερίνης που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν επηρεάζει τα επίπεδα στο αίμα.
Λόγω της συμμετοχής της χοληστερίνης σε πολυάριθμες λειτουργίες του οργανισμού, τα επίπεδα της στο αίμα ανεβαίνουν όχι γιατί προσλαμβάνουμε παραπάνω από την τροφή αλλά γιατί είναι απαραίτητη στην επιδιόρθωση βλαβών σε ιστούς και κύτταρα. Το σώμα μας αυξάνει την ενδογενή παραγωγή χοληστερίνης για να βοηθήσει τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης.
Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικά, γενετικά καθορισμένα, επίπεδα χοληστερίνης. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να μας επιτρέπουν να καθορίσουμε “φυσιολογικά” επίπεδα. Φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης μπορούν να κυμαίνονται μεταξύ 150-320 mg/dl.
Αν όμως ένα άτομο έχει τιμές που συνήθως κυμαίνονται για παράδειγμα κοντά στα 220 ml/dl και αυτές ανέβουν κάποια στιγμή σε υψηλότερα επίπεδα, τότε αυτό σημαίνει ότι κάπου το σώμα χρειάζεται περισσότερη χοληστερίνη ώστε να διορθώσει μια βλάβη. Η χοληστερίνη δεν είναι το πρόβλημα αλλά μέρος της διαδικασίας επίλυσης. Η ιδανική λύση θα ήταν να εντοπίσουμε την χρόνια φλεγμονή και να επέμβουμε βοηθώντας τον οργανισμό να ολοκληρώσει την διαδικασία.
Δυστυχώς αυτό το κυνήγι της χοληστερίνης οδήγησε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην αποφυγή τροφών με μεγάλη θρεπτική αξία όπως τα αυγά, το κρέας ελευθέρας βοσκής, τα θαλασσινά ή το βιολογικό βούτυρο με παράλληλη αύξηση στην κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων που οδήγησαν στην επιδημία παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιοπαθειών, καρκίνου και αυτοάνοσων που βιώνουμε σήμερα.
Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι το ψευδές δεδομένο που αφορά τη συσχέτιση των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης με την υγεία μας να πάψει να επηρεάζει τις επιλογές τόσο του κοινού όσο και των γιατρών. Ευελπιστώ ότι σήμερα που βιώνουμε την επανάσταση της πληροφορίας αυτή η αλλαγή θα γίνει πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.
Στην Υγειά Σας!
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita’ degli Studi di Napoli, Federico II Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M

ΠΗΓΗ: http://enallaktikidrasi.com/
 

διασκεδάστε

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Ich liebe Hellas.
 
Ich liebe Hellas
Στο ΦΟΥΛ τον ήχο και διασκεδάστε το ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!

Anekdota!

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Anekdota!
 
Μη σταματάς!

Watching Rosie

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη explore.org.
 
explore.org
Watching Rosie feed her newly hatched hummingbird chicks is even more incredible when you realize that their eggs were no bigger than peas or jelly beans: explore.org/hummingbird

Ο Ελληνας δημιουργός των 3D οστών

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Εφυγε από την Ελλάδα με το πτυχίο χημικού μηχανικού, γεμάτος σκέψεις και προβληματισμούς για την ελληνική πραγματικότητα και ερωτήματα για τον δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσει. Διδακτορικός ερευνητής με υποτροφία στην Αγγλία,…
ethnos.gr|Από Pegasus Interactive

Ο Ελληνας δημιουργός των 3D οστών

Εφυγε από την Ελλάδα με το πτυχίο χημικού μηχανικού, γεμάτος σκέψεις και προβληματισμούς για την ελληνική πραγματικότητα και ερωτήματα για τον δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσει. Διδακτορικός ερευνητής με υποτροφία στην Αγγλία, σήμερα ο κ. Μανώλης Παπασταύρου εξέπληξε την επιστημονική κοινότητα με μια πρωτοποριακή μέθοδο για την τρισδιάστατη εκτύπωση πιο ανθεκτικών εμφυτευμάτων για την αναγέννηση των οστών.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 17/2
 
O Μανώλης Παπασταύρου παρουσίασε στο συνέδριο του Ινστιτούτου Φυσικής στο Λονδίνο την ερευνητική του εργασία που αφορά μια πρωτοποριακή μέθοδο για την τρισδιάστατη εκτύπωση πιο ανθεκτικών εμφυτευμάτων για την αναγέννηση των οστών
O Μανώλης Παπασταύρου παρουσίασε στο συνέδριο του Ινστιτούτου Φυσικής στο Λονδίνο την ερευνητική του εργασία που αφορά μια πρωτοποριακή μέθοδο για την τρισδιάστατη εκτύπωση πιο ανθεκτικών εμφυτευμάτων
Στην πράξη αυτό σηματοδοτεί μια νέα γενιά εμφυτευμάτων τα οποία είναι βιοδασπώμενα για τον ανθρώπινο οργανισμό και ιδίως με καλές μηχανικές ιδιότητες.
Η καινοτόμος ιδέα, η οποία εξελίσσει την προοπτική ίασης , ανακοινώθηκε σε συνέδριο του Ινστιτούτου Φυσικής στο Λονδίνο. Στο πλαίσιο των εργασιών με θέμα «Εκτυπώσεις για το Μέλλον» ο κ. Μ. Παπασταύρου παρουσίασε την ερευνητική του εργασία υπογραμμίζοντας ουσιαστικά ότι: «Με τη βοήθεια υπολογιστή μπορεί να εκτυπωθεί εμφύτευμα στο ακριβές μέγεθος και σχήμα κατάλληλο για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Αν και εμφυτεύματα κατασκευάζονται ήδη με την τεχνική της 3D printing, μέχρι τώρα δεν διαθέτουν την επιθυμητή αντοχή για τη στήριξη των οστών», εξηγεί στο «Εθνος» ο κ. Παπασταύρου ο οποίος είναι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Trent στην πόλη του Νότιγχαμ. Στη Σχολή Αρχιτεκτονικής υπάρχει ειδικό τμήμα για τον Σχεδιασμό για την Υγεία και την Ευεξία, όπου εργάζεται ως διδακτορικός ερευνητής, και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε είναι η προσωπική του εργασία και αντικείμενο της διατριβής του.
«Ηταν η αρχική ιδέα της πρότασής μου η οποία έγινε αποδεκτή από το πανεπιστήμιο και οι καθηγητές Φίλιπ Μπρίντον και Ντέιβιντ Φέαρχερστ της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας μου έδωσαν τριετή υποτροφία», λέει ο κ. Παπασταύρου και εξηγεί τη σύνθετη διαδικασία μέχρι το εμφανές τελικό αποτέλεσμα. «Η μέθοδος φιλοδοξεί να βοηθήσει τους ορθοπαιδικούς χειρουργούς προκειμένου να αντικαταστήσουν τα μεταλλικά εμφυτεύματα. Το εκτυπωμένο εμφύτευμα αποτελείται από τα ίδια βιοϋλικά που υπάρχουν στο φυσικό οστό και διαλύονται στον οργανισμό, καθώς ο ασθενής ανακάμπτει και αναπτύσσει νέο ιστό.
Η τρισδιάστατη εκτύπωση συνδυάζεται με την ψύξη του υλικού, της βιοκεραμικής πάστας, σε θερμοκρασία κάτω του μηδενός. Η καινοτομία έγκειται στο ότι καταφέρνει να κατευθύνει την ανάπτυξη κρυστάλλων πάγου μέσα στο υλικό καθώς αυτό εκτυπώνεται, έτσι ώστε να γίνει ανθεκτικό διατηρώντας παράλληλα τις βιολογικές του ιδιότητες.
Νέα εποχή
Ουσιαστικά η μέθοδος είναι τρόπος για να ελέγχουμε το σχήμα και το μέγεθος των κρυστάλλων και κατ' επέκταση των πόρων που δημιουργούνται στο υλικό. Η νέα μέθοδος προορίζεται για ασθενείς που έχουν υποστεί απώλεια μεγάλου τμήματος οστού συνήθως λόγω καρκίνου ή σοβαρού κατάγματος». Οπως εξηγεί ο Ελληνας ερευνητής αυτή η οστική «σκαλωσιά» είναι ένα τρισδιάστατο πλέγμα το οποίο λειτουργεί ως προσωρινή «γέφυρα» με στόχο να διευκολύνει την αναγέννηση του φυσικού ιστού του οστού. Αυτό θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο και το κόστος δημιουργίας των συνθετικών εμφυτευμάτων. «Στο μέλλον από την έρευνα αυτή θα προκύψουν αποτελέσματα που θα αντικαταστήσουν το μέταλλο στα ορθοπαιδικά εμφυτεύματα και τα νέα υλικά θα μπορούν να διασπαστούν μέσα στο σώμα».

Μανώλης Παπασταύρου
Οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι δύσκολες

Απόφοιτος του Ε.Μ. Πολυτεχνείου ο κ. Μανώλης Παπασταύρου ζει πέντε χρόνια στην Αγγλία και παρά τον νόστο η ιδέα της επιστροφής υπό τις παρούσες συνθήκες φαντάζει μακρινή. «Βλέπω να παραμένω στην Αγγλία. Αν και μακροπρόθεσμα θα ήθελα να επιστρέψω στην πατρίδα, νομίζω ότι στην Ελλάδα είναι περίεργα τα πράγματα», λέει και ξεδιπλώνει το νήμα από τα φοιτητικά του χρόνια.
«Σπούδασα στη Σχολή Χημικών Μηχανικών στο Μετσόβιο. Καθυστέρησα να τελειώσω θυμάμαι, καθώς επί δύο χρόνια η σχολή ήταν ημίκλειστη από τις καταλήψεις και είχαμε διπλές εξεταστικές όπου δεν μπορούσες να αποδώσεις. Πρέπει να πω όμως ότι απέκτησα καλές θεωρητικές γνώσεις στη σχολή.
Αλλαγή πορείας
Αργότερα, μετά τη στρατιωτική θητεία μου, αποφάσισα να αλλάξω πορεία. Ηθελα κάτι που θεωρούσα περισσότερο δημιουργικό. Ετσι παρακολούθησα μαθήματα Smart Design και εν συνεχεία ασχολήθηκα με ιατρικά θέματα όταν έκανα τις μεταπτυχιακές σπουδές. Είναι πολύ δύσκολο να γυρίσει κάποιος στην Ελλάδα, όπου υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Ιδίως εάν συγκρίνει κανείς το βιοτικό επίπεδο π.χ. στην Αγγλία και κυρίως την εκτίμηση η οποία υπάρχει εδώ για την εργασία των επιστημόνων. Στην Ελλάδα εκτιμώνται, ίσως, αλλά δεν γίνεται τίποτα στην πράξη. Επίσης τα πανεπιστήμια είναι πολύ «κλειστά». Αν δεν υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, από πού θα έρθουν τα λεφτά; Παράλληλα με προβληματίζει επίσης και το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα για όσους ξεκινούν μια νέα επιχείρηση. Το έχω σκεφτεί και εγώ ως ιδέα, αν δεν παραμείνω στον ακαδημαϊκό χώρο. Ομως είναι πολύ δύσκολο με αυτήν τη φορολόγηση που υπάρχει να λειτουργήσει μια νέα επιχείρηση».

Γιώργος Αποστολίδης

Δημοφιλείς αναρτήσεις