Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

ανάρτηση της Αφροδίτης Μάνου για τον Σόιμπλε

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Το Facebook αφαίρεσε ανάρτηση της τραγουδίστριας, Αφροδίτης Μάνου, στην οποία αναφερόταν στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με…
candianews.gr
Το Facebook αφαίρεσε ανάρτηση της τραγουδίστριας, Αφροδίτης Μάνου, στην οποία αναφερόταν  στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με απρεπείς χαρακτηρισμούς, όπως θεώρησαν οι υπεύθυνοί του.
Έγραφε χαρακτηριστικά ότι είναι παραπληγικός και αυτό δεν τον αθωώνει διότι είναι «παράφρων, σαδιστής πολιτικός που έγινε παραπληγικός γι' αυτές του τις ιδιότητες από κάποιον που θες να τον πεις τρομοκράτη, θες να τον πεις πράκτορα, θες να τον πεις ηλίθιο, θες να τον πεις ήρωα, ΠΟΛΙΤΙΚΑ κίνητρα είχε».
Η κ. Μάνου συνεχίζει προσφωνώντας «Αδόλφο» τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ. Τον αποκαλεί «λαομίσητο παραπληγικό» και δεν τον κατατάσσει στους ανθρώπους.



Η ανάρτηση πριν αφαιρεθεί.

ΠΗΓΗ: Real.gr


ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ ΣΑΓΑΠΩ!!

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Αγιος Ιωάννης ο Ρώσος.

ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΠΟΥΘΕΝΑ!! ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ ΣΑΓΑΠΩ!! ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ !!

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Γαρδένια - καλλιέργεια και φροντίδα


Γαρδένια: καλλιέργεια και φροντίδα ενός ευωδιαστού φυτού




Η γαρδένια είναι ένα από τα πιο ευωδιαστά φυτά κήπου. Αν δεν είχατε ποτέ γαρδένια έχετε χάσει μια από τις μεγαλύτερες χαρές της κηπουρικής: το υπέροχο, γλυκό της άρωμα.
Παρόλα αυτά, όπως και τα περισσότερα φυτά που μας κεντρίζουν τις αισθήσεις, η γαρδένια έχει τα δικά της μυστικά που θα πρέπει να γνωρίζετε, προτού τη φυτέψετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας.
Η γαρδένια κατάγεται από την Κίνα και την Ιαπωνία. Ως φυτό εκτιμάται όχι μόνο για το υπέροχο άρωμά του, αλλά και για τα κομψά κηρώδη λευκά άνθη και τα παχιά, γυαλιστερά και αειθαλή φύλλα του.
Το πιο συνηθισμένο είδος γαρδένιας, η Gardenia jasminoides, μπορεί να μεγαλώσει σε ύψος από 1,20 έως 1,80 μέτρα και είναι αρκετά παχύ ως φυτό. Άλλες ποικιλίες, όπως η “Radican”, δεν μεγαλώνουν τόσο πολύ ή γίνονται «νάνοι». Υπάρχουν 250 διαφορετικά είδη, οπότε υπάρχουν γαρδένιες για κάθε γούστο.
Οι γαρδένιες αγαπούν την υγρασία, αλλά και το καλά αποστραγγιζόμενο όξινο έδαφος.
Άρα το έδαφος πρέπει να είναι πάντα ελαφρώς νωτισμένο.

Οι γαρδένιες αναζητούν ένα έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία, αφράτο και χωρίς ασβέστη. Γι” αυτό προτιμάται η καλλιέργεια σε γλάστρα όπου θα έχουμε τοποθετήσει το κατάλληλο φυτόχωμα.
—Η υγεία της γαρδένιας
Οι συνήθεις «εχθροί» της γαρδένιας είναι οι αλευρώδεις, δηλαδή έντομα πιο γνωστά και ως άσπρα μυγάκια, που θεωρούνται εύκολα θεραπεύσιμοι με εντομοκτόνο σαπούνι,αλλά και το κιτρίνισμα των φύλλων, που προκαλείται από χλώρωση, μια ένδειξη τροφοπενίας σιδήρου. Κάτι τέτοιο μπορεί να αντιμετωπισθεί με το κατάλληλο λίπασμα.
Η γαρδένια είναι αειθαλές φυτό, δηλαδή ανανεώνει τα φύλλα της όλο το χρόνο. Άρα, όταν τα φύλλα της πέφτουν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει κάποιο πρόβλημα.
Επίσης το κιτρίνισμα των φύλλων είναι κάτι φυσιολογικό όταν τα φυτά είναι κοντά στην ανθοφορία και «πιέζονται» για να λειτουργήσουν εντονότερα. Η περίπτωση αυτή είναι τελείως διαφορετική από την εικόνα που εμφανίζει το φυτό λόγω της έλλειψης σιδηρού.
Στην πρώτη όλο το φύλλο είναι κίτρινο, ενώ στη δεύτερη τα νευρά μένουν πράσινα. Όταν δούμε ότι οι μύτες των φύλλων γίνονται καφέ, αιτία είναι η ξηρή ατμόσφαιρα.
—Φροντίδα
Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε μια γαρδένια προσαρμοσμένη στις συνθήκες του σπιτιού σας είναι να ξεκινήσετε με ένα μικρό φυτό. Όσο αυτό μεγαλώνει θα εγκλιματίζεται στο περιβάλλον του χώρου.
Η γαρδένια απεχθάνεται τις μετακινήσεις! Αν θέλετε λοιπόν μια γαρδένια που να σας χαρίζει απλόχερα τα άνθη και το άρωμά της φροντίστε πρώτα να την βάλετε στο καταλληλότερο γι” αυτή μέρος και μετά αφήστε την στην ησυχία της.
Όταν μια γαρδένια έχει παρά πολλά μπουμπούκια είναι πιθανό να πέσουν μερικά από αυτά πριν ακόμη ανοίξουν. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη θρεπτικών στοιχείων ή οποιαδήποτε μεταβολή συνθηκών (θερμοκρασίας, υγρασίας, αερισμού, ασθενειών).
—Πότισμα
Η σχέση της γαρδένιας με το νερό είναι ιδιαίτερη. Απεχθάνεται το στάσιμο νερό στο πιατάκι εξίσου με την ξηρασία. Πολύ χοντρικά υπολογίζουμε 5-6 φορές το μήνα πότισμα το καλοκαίρι, τις μισές την άνοιξη και το φθινόπωρο, ελάχιστα το χειμώνα.
Το χώμα πρέπει να είναι πάντα ελαφρά νοτισμένο. Η επιφάνειά του πρέπει να φαίνεται υγρή όταν την αγγίζουμε, αλλά το πολύ πότισμα μπορεί να σκοτώσει το φυτό.
Η γαρδένια δεν τα πάει καθόλου καλά με το χλώριο που περιέχει το νερό του δικτύου ύδρευσης. Επίσης δεν της αρέσουν καθόλου και τα άλατα. Γι” αυτό την ποτίζουμε μια φορά την εβδομάδα με νερό που έχουμε διαλύσει μέσα λίγο ξύδι ή με απιονισμένο νερό(αυτό για το σιδέρωμα). Και για να την απογειώσουμε ας ψεκάσουμε και τα φύλλα της με το ίδιο νερό.
Λέγεται ότι πρέπει να την προστατεύουμε από το κρύο, ειδικά όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου, αλλά αντέχει και χαμηλότερες.
Θέλει μόνο προστασία από τους άνεμους.
Το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη γαρδένια. Κυριότερο μέλημα μας μετά το πότισμα είναι να την προστατεύουμε από τον καυτό ήλιο και για αυτό τη βάζουμε σε σκιερή θέση.
—Πού την φυτεύουμε
Μην φυτέψετε μια γαρδένια στο έδαφος! Θέλει έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία, αφράτο, με καλή στράγγιση, χωρίς ασβέστη. Κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο να γίνει στο έδαφος, όποτε καταλήγουμε στη γλάστρα την όποια μπορούμε να γεμίσουμε με το κατάλληλο χώμα, αλλά και να μεταφέρουμε σε σκιερή και υπήνεμη θέση .
Μην μπερδεύετε διάφορα χώματα που βρίσκετε στα μαγαζιά η στα χωράφια. Κατάλληλα χώματα για την γαρδένια είναι τα φυτοχώματα, όπως το καστανόχωμα και το αργιλόχωμα ή η ξανθιά τύρφη που προστίθεται και ως βελτιωτικό στράγγισης.
Το βέλτιστο χώμα για τη γαρδένια είναι το καστανόχωμα, ενώ αποφεύγουμε την κοπριά διότι ανεβάζει το pH του εδάφους. Και μην ξεχνάτε τον υγρό σίδηρο, τουλάχιστον 2 φορές τον μήνα, άνοιξη και καλοκαίρι.
Η επιλογή της γλάστρας είναι άλλη μια υπόθεση. Μπορεί να μας προκαλεί εντύπωση, αλλά το καλύτερο δοχείο για τη γαρδένια είναι ο τενεκές, σαν αυτούς που χρησιμοποιούν οι γιαγιάδες στα ορεινά χωριά και στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά.
Αφού το φυτό κάνει τον κύκλο της ανθοφορίας, κάτι που συμβαίνει δυο φορές το χρόνο, στο τέλος της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου, κλαδεύουμε κόβοντας από κάθε κλαδί το ένα τρίτο.
Καλό είναι να προσπαθείτε να δώσετε και ένα σχήμα στη γαρδένια σας καθώς την κλαδεύετε π.χ. μπάλα ή ομπρέλα.
Προσοχή! Όταν δούμε ξερά, μαραμένα, κιτρινισμένα φύλλα και ο,τιδήποτε άλλο που δεν μας αρέσει κόβουμε ένα κλωναράκι και το πάμε στον ειδικό, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε το φυτό.
—Φύτευση
-Σε εδαφικό υπόστρωμα
Κόβουμε ένα υγιές μόσχευμα από το μητρικό φυτό και το φυτεύουμε σε μείγμα τύρφης και περλίτη σε ίσα μέρη ή εναλλακτικά σε μείγμα από καστανόχωμα και άμμο σε αναλογία 4 προς 1. Για καλύτερα αποτελέσματα τα μοσχεύματα που κόβουμε είναι από κορυφές βλαστών μήκους 15 εκατοστών περίπου και μάλιστα με μπουμπούκι.
Αφαιρούμε τα χαμηλότερα φύλλα αφήνοντας τα δύο κορυφαία. Γεμίζουμε ένα καθαρό γλαστράκι με το εδαφικό μείγμα, αφού καλύψουμε την τρύπα του με σπασμένα κεραμίδια ή χαλίκια. Τοποθετούμε το μόσχευμα μέσα στο χώμα και το πιέζουμε καλά με τα δάχτυλά μας για να έρθει σε επαφή το μόσχευμα με το χώμα. Αν χρησιμοποιήσουμε ορμόνη ριζοβολής, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Ποτίζουμε και καλύπτουμε το γλαστράκι με ένα διάφανο ποτήρι ή μια σακούλα. Για να ριζοβολήσει, είναι απαραίτητο να βρίσκεται σε ατμοσφαιρα ζεστή και υγρή. Αν κάποια φορα σηκώσουμε το ποτήρι, θα πρέπει να ποτίσουμε για να αντικατασταθεί η χαμένη υγρασία. Χρειάζονται ένας ή δύο μήνες για να φανεί αν τα μοσχεύματα ριζοβόλησαν.
-Σε νερό
Αντί για χώμα η γαρδένια μπορεί να ριζοβολήσει σε νερό, ακόμη και σε ένα ποτήρι.
Για το μόσχευμα ισχύει ότι και πριν. Εκείνο που έχει σημασία είναι να μπορέσουμε να το σταθεροποιήσουμε μέσα στο ποτήρι. Για να το πετύχουμε, κόβουμε ένα σκληρό χαρτόνι σε διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες από το άνοιγμα του ποτηριού. Σχίζουμε λίγο το χαρτόνι στο κέντρο του και στη σχισμή στερεώνουμε το μόσχευμα, έτσι ώστε το τμήμα που δεν έχει φύλλα να βρίσκεται μέσα στο νερό. Μετά απλως περιμένουμε να ριζώσει. Αν μάλιστα βάλουμε μέσα στο δοχείο μερικά κομματάκια ξυλοκάρβουνο δεν θα χρειαστεί να αλλάξουμε καθόλου το νερό. Αν δεν το κάνουμε, θα πρέπει να αλλάζουμε το νερό κάθε εβδομάδα. Όταν εμφανιστούν αρκετές ρίζες, τότε μπορούμε πια να φυτέψουμε τη γαρδένια μας στο χώμα.
econews

Το Καλοκαιρινό Κλάδεμα Καρποφορίας

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Θα ήταν πολύ καλύτερο για τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας να δαπανούσαν περισσότερη από την ενέργειά τους στην παραγωγή φρούτων και στην καρπόδεση,…
share24.gr
Θα ήταν πολύ καλύτερο για τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας να δαπανούσαν περισσότερη από την ενέργειά τους στην παραγωγή φρούτων και στην καρπόδεση, αντί να δημιουργούν ζωηρή βλάστηση. Για να βελτιώσουμε την ποιότητα των καρπών εφαρμόζουμε θερινό κλάδεμα.
   
 


Το καλοκαιρινό κλάδεμα εφαρμόζεται σε μηλιές και τα αχλαδιές διαμορφωμένες στο σχήμα παλμέτας ή κυπέλλου ή σε παρόμοιες παραλλαγές. Αποφεύγουμε να κάνουμε τέτοια κλαδέματα σε δέντρα μικρής ζωηρότητας ή σε μεγάλα ψηλά δέντρα και ζωηρές ποικιλίες. Οι σύγχρονες πρακτικές επιβάλλουν οι μηλιές και αχλαδιές να εμβολιάζονται σε νάνα υποκείμενα μέτριας ζωηρότητας. Αν έχετε τέτοια γιγαντόκαρπα δέντρα μπορείτε να τα κλαδέψετε το καλοκαίρι για να έχετε καλύτερης ποιότητας καρπούς.

Επίσης, πρέπει να προσέχετε που φέρουν τους ανθοφόρους οφθαλμούς, που θα βλαστήσουν το επόμενο έτος, τα κλαδιά των δέντρων σας, υπάρχουν αρκετές ποικιλίες που φέρουν κυρίως ανθοφόρες αιχμές ή ανθίζουν σε λεπτοκλάδια. Το κλάδεμα εδώ θα πρέπει να γίνεται με μεγαλύτερη προσοχή. Οι συμβουλές που δίνουμε εδώ αναφέρονται σε δέντρα που φέρουν ως επι το πλείστον λαμβούρδες και ασκούς, τα οποία είναι πολύ πιο συχνά στις πιο σύγχρονες ποικιλίες. 
Ακόμα, δεν πρέπει να κλαδέψετε, αν το δέντρο σας είναι αδύναμο και καταπονημένο από κάποια ασθένεια. Με το κλάδεμα θα μειώσετε την ικανότητα του δέντρου να φωτοσυνθέσει, κάτι που τέτοια δέντρα το έχουν πολύ ανάγκη και θα συμβάλει στην αδυναμία τους.

Η Επίδραση του Καλοκαιρινού Κλαδέματος

Το θερινό κλάδεμα γίνεται για δύο λόγους, για να βελτιώσει τη συγκομιδή του επόμενου έτους και για τη βελτίωση την ποιότητα των καρπών του τρέχοντος έτους. Αν ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα δέντρα μας, θα δούμε πως οι ετήσιοι βλαστοί είναι αρκετά μαλακοί ακόμα στο μεγαλύτερο μέρος του μήκους τους και έχουν αναπτύξει έντονη φυλλική επιφάνεια που πιθανόν να επισκιάζουν τους υποκείμενους καρπούς.
Τα μήλα και τα αχλάδια ωριμάζουν καλύτερα κάτω από τις ακτίνες του ηλίου. Επιτρέποντας στον ήλιο να φτάσει τους καρπούς και έχοντας καλό αερισμό στη κόμη του δέντρου, τα φρούτα θα έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και καλύτερη γεύση, τα κόκκινα μήλα θα έχουν πιο έντονο χρώμα, η συγκομιδή θα γίνει πιο εύκολη και θα μειώσετε τις πιθανότητες να προσβληθούν οι καρποί από παράσιτα και ασθένειες.
Ακόμα, η αφαίρεση κλαδίσκων μετά το κλάδεμα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συγκομιδή το επόμενο έτος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ενώ το δέντρο παράγει αιχμές καρποφορίας με φυσικό τρόπο, το θερινό κλάδεμα θα οδηγήσει το δέντρο να παράγει ακόμα περισσότερες. Αφαιρώντας το πάνω τμήμα των ετήσιων βλαστών ανάπτυξης ενθαρρύνουμε τους οφθαλμούς που σχηματίζονται στο κάτω μέρος τους να γίνουν ανθοφόροι αντί να δώσουν βλάστηση. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα και υπάρχει ένα ποσοστό τέτοιων οφθαλμών που μετά το κλάδεμα παραμένουν βλαστικοί, έτσι αν του χρόνου δείτε πως το αποτέλεσμα δεν ήταν όπως αναμένατε, δεν χρειάζεται να υποθέσετε ότι κάνατε κάτι λάθος.

Πως Να Κάνω το Καλοκαιρινό Κλάδεμα στις Μηλιές Και Τις Αχλαδιές;

Το θερινό κλάδεμα πραγματοποιείται κυρίως στα μέσα του καλοκαιριού (Ιούλιο και Αύγουστο). Αν το δέντρο σας είναι καλά ανεπτυγμένο μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως.
Δώστε προσοχή στους ετήσιους βλαστούς. Ενώ εξακολουθούν να αυξάνονται, ο βλαστός τερματίσει σε ένα αναπτυσσόμενο σημείο που φέρει ένα μικρό, ανοικτό πράσινο φύλλο. Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι αυτό το αυξανόμενο άκρο να διαμορφωθεί. Αυτό δεν είναι δύσκολο να το καταλάβετε, επειδή όταν ο ετήσιος βλαστός έχει αναπτυχθεί πλήρως, αντί αυτού του μικρού ανοιχτόχρωμου φύλλου στο άκρο του, κάθε φύλλο που θα φέρει θα είναι κανονικά ανεπτυγμένο.
Επίσης, το ξύλο στο κάτω μέρος του ετήσιου βλαστού, που ενώνεται με τον κορμό ή το κλαδί στο δέντρο, θα έχει γίνει σκληρό και θα έχει ξυλοποιηθεί πλήρως. Τέτοιοι ετήσιοι βλαστοί έχουν μήκος πάνω από 23 εκατοστά. Το να κλαδέψετε ετήσιους βλαστούς που δεν έχουν ξυλοποιηθεί, θα οδηγήσει στο σχηματισμό βλαστοφόρων οφθαλμών.
Τυχόν βλαστοί κάτω από 23 εκατοστά σε μήκος μπορεί να αγνοηθούν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βραχύτερη ανάπτυξή τους πιθανόν να οδηγήσει στο σχηματισμό ανθοφόρων οφθαλμών με φυσικό τρόπο.
Οι ετήσιοι βλαστοί κλαδεύονται περίπου 7-8 εκατοστά από τη βάση τους. Θα πρέπει να φέρουν 2-3 οφθαλμούς, και η τομή θα πρέπει να γίνει ακριβώς πάνω από ένα μπουμπούκι ή φύλλο.

Το Καλοκαιρινό Κλάδεμα Καρποφορίας Σε Μηλιές Και Αχλαδιές

Επίσης θα πρέπει να κλαδέψετε τους κάθετους βλαστούς που σχηματίζονται στα κλαδιά που κλαδέψατε τον χειμώνα. Έχουν έντονη ανάπτυξη και αναπτύσσονται κάθετα προς τα πάνω από τους κύριους κλάδους του δέντρου και ξοδεύουν τους χυμούς και την ενέργεια του δέντρου. Αν θέλετε να αντικαταστήσετε ένα παλαιότερο κλάδο ή βραχίωνα στην παλμέτα σας ή στο σχήμα που έχει το δέντρο σας, επειδή έχει υποστεί βλάβη, μπορείτε να κρατήσετε ένα τέτοιο βλαστό και να βελτιώσετε το σχήμα του δέντρου.
Σε ετήσιους βλαστούς που έχουν αναπτυχθεί στους κλαδίσκους του προηγούμενου έτους, θα πρέπει να κλαδέψετε πάνω από τον πρώτο οφθαλμό που σχηματίστηκε αυτό το έτος.

Πότε να Ξεκινήσω τις Εργασίες Και Πόσο Καιρό Θα Μου Πάρει;

Φυσικά, δεν μπορούν να σχηματιστούν όλοι οι ακραίοι οφθαλμοί στο δέντρο με τη μια. Μπορείτε να ξεκινήσετε τις εργασίες σας όταν έχουν σχηματιστεί τα 3/4 αυτών των οφθαλμών. Οι εργασίες δεν μπορούν να γίνουν σε μια μέρα. Δείτε την δραστηριότητα αυτή σαν απόλαυση και τον χρόνο που θα αφιερώσετε σαν μια δημιουργική διαδικασία.

Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ) Για επικοινωνία, περισσότερες συμβουλές και συνεργασία στείλτε e-mail στο: share24gr@gmail.com

Πεντοζάλι Σφακιά

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του Γεώργιος Σηφοστρατουδάκης.
Ο Γεώργιος Σηφοστρατουδάκης κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Crete.

 
Πεντοζάλι Σφακιά
Για περισσότερα βίντεο Like ► Crete

Δημοφιλείς αναρτήσεις