Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

....τίποτα πιο ενοχλητικό από τις μύγες...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Nikoleta Aslanidou.
Τώρα το Καλοκαίρι, δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από τις μύγες. Να ΠΩΣ θα απαλλαγείτε από αυτές!

imama.gr

Οι μύγες μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικές καθώς είναι συνεχώς γύρω μας, και ενώ κουνάμε τα χέρια μας για να φύγουν, συνεχίζουν να να επιστρέφουν!

Επιπλέον, ζουν για περίπου ένα μήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου διαρκώς πολλαπλασιάζονται, και ο αγώνας εναντίον τους δεν είναι καθόλου εύκολος.
Ωστόσο, υπάρχουν απολύτως αποτελεσματικοί φυσικοί τρόποι για να απαλλαγούμε από αυτά τα ενοχλητικά έντομα. Έχουν επίσης τις δικές τους φυσικές αδυναμίες, οπότε αν τις γνωρίζετε, μπορείτε εύκολα να τις εξαλείψει. Έλκονται από τη μυρωδιά και το φως, και έτσι βότανα και αιθέρια έλαια με έντονες μυρωδιές μπορεί να χρησιμεύσουν ως φυσικά εντομοαπωθητικά.
Σας προτείνουμε 4 τρόπους για να απομακρύνετε με φυσικό τρόπο τις μύγες:

Γαρύφαλλο και λεμόνι

Οι μύγες μισούν την μυρωδιά του γαρίφαλου, και όταν συνδυάζεται με λεμόνι, αποκτάτε ένα ισχυρό, ασφαλές, φυσικό απωθητικό μυγών.
Θα χρειαστείτε:
  • Λεμόνι
  • Γαρίφαλο
Θα πρέπει να κόψετε το λεμόνι στη μέση, και να κολλήσετε τα γαρύφαλλα μέσα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το λεμόνι στο τραπέζι σας και δε θα έχετε απολύτως κανένα πρόβλημα με τις μύγες!

Απωθητικό Σπρέι

Μπορείτε να απαλλαγείτε από τις μύγες χρησιμοποιώντας ένα σπιτικό απωθητικό σπρέι. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα απωθητικά σπρέι της αγοράς, καθώς είναι γεμάτα από χημικές ουσίες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια, όπως λεμονόχορτο και μέντα.
Θα χρειαστείτε:
  • 2 κουταλιές υγρό σαπούνι πιάτων, αραιωμένο
  • 10-12 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
  • 10-12 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου
  • μπουκάλι ψεκασμού
  • 1 φλιτζάνι νερό
Ανακατεύουμε το νερό και το υγρό πιάτων στο μπουκάλι ψεκασμού. Στη συνέχεια, προσθέστε 10 έως 12 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας, και 10 έως 12 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου. Κλείστε το μπουκάλι ψεκασμού, ανακινήστε και ψεκάστε όλο το σπίτι σας. Επίσης, για να αποτρέψετε τις μύγες, ψεκάστε με αυτό μείγμα κάθε 2 εβδομάδες.

Μυγοπαγίδα

Για να ετοιμάσετε μυγοπαγίδα, μπορείτε να συνδυάσετε μηλόξυδο και υγρό πιάτων σε ένα βάζο. Μπορείτε επίσης να βάλετε σάπια κομμάτια φρούτων σε ένα μπολ, να το καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα, και να κάνετε αρκετές τρύπες σε αυτό.
Θα χρειαστείτε:
  • 2 φλιτζάνια μηλόξιδο
  • Μια κουταλιά της σούπας υγρό σαπούνι πιάτων
  • βάζο
  • πλαστικό περιτύλιγμα
  • Οδοντογλυφίδα
Ρίχνουμε το μηλόξιδο στο βάζο, προσθέστε το υγρό σαπούνι πιάτων, και στη συνέχεια τεντώστε ένα κομμάτι πλαστικό περιτύλιγμα πάνω από το στόμιο του βάζου. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα για να κάνετε τρυπήματα σε αυτό.
Στη συνέχεια, τοποθετήστε την παγίδα στο σπίτι ή την αυλή. Η έντονη μυρωδιά της ζύμωσης θα τις προσελκύσει και θα εισέλθουν στην παγίδα.
Το πλαστικό περιτύλιγμα θα χρησιμεύσει ως εμπόδιο για να βγουν, καθώς δεν θα υπάρχει ισχυρή μυρωδιά εξωτερικά για να τις προσελκύσει και πάλι. Μόλις παγιδευτούν αρκετές νεκρές μύγες στο εσωτερικό, καθαρίστε το βάζο.

Αιθέριο έλαιο λεβάντας

Η λεβάντα μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως ισχυρό μυγοαπωθητικό, λόγω της εντατικής μυρωδιά της.
Θα χρειαστείτε:
  • Αιθέριο έλαιο λεβάντας
  • Σφουγγάρι
  • Βάζο ή δοχείο με καπάκι
Θα πρέπει να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας στο σφουγγάρι, και στη συνέχεια το τοποθετήσετε στο βάζο. Κλείστε το καλά και αφήστε το για αρκετές ώρες ή μέχρι το επόμενο πρωί για να συγκεντρώσει τη μυρωδιά. Στη συνέχεια, μπορείτε να ανοίξετε λίγο και να το τοποθετήσετε όπου χρειάζεται στο σπίτι για να κρατήσετε τις μύγες μακριά.
Πρόσθετες συμβουλές:
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια ευκάλυπτου και σιτρονέλλας για να απομακρύνετε μύγες και άλλα έντομα.
  • Ετοιμάστε ένα ποτ πουρί από ξηρά χόρτα μέντας, λεβάντας και λεμονόχορτου και αποτρέψτε αποτελεσματικά τις μύγες.
  • Αν έχετε κήπο, μπορείτε να φυτέψετε λεβάντα, λεμονόχορτο, και μέντα.
πηγή : fanpage

ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του Andreas Migolios.
ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ

Η αίσθηση της δικαιοσύνης είναι σημαντικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα, αποτελεί βασικό στοιχείο συμπεριφοράς…
indeepanalysis.gr
Η αίσθηση της δικαιοσύνης είναι σημαντικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα, αποτελεί βασικό στοιχείο συμπεριφοράς τόσο των σκύλων, όσο και των λύκων.
Σε πειράματα που έγιναν το 2008, όταν μεταξύ δύο σκύλων δινόταν μόνο στον έναν σημαντική αμοιβή, επειδή έκανε κάτι, ο άλλος αρνούνταν να κάνει οτιδήποτε.
Αρχικά, υπήρχε η πεποίθηση ότι αυτή η απέχθεια προς την αδικία ήταν συμπεριφορά, που οι σκύλοι είχαν υιοθετήσει από τον άνθρωπο. Ωστόσο, παρατηρήσεις σε λύκους έδειξαν ότι αυτή η αίσθηση της δικαιοσύνης προηγείται της εξημέρωσης των σκύλων.
Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη, ότι, δηλαδή, αυτή η αίσθηση βρίσκεται βαθιά ριζωμένη και στους λύκους. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διεξήγαν παρατηρήσεις σε σκύλους και λύκους, που ζούσαν σε αγέλες. Δύο ζώα από κάθε είδος τοποθετήθηκαν σε πλαϊνά κλουβιά, σε καθένα από τα οποία υπήρχε ένα κουμπί. Όταν ο σκύλος ή ο λύκος πατούσε το κουμπί, και τα δύο ζώα, σε κάποιες περιπτώσεις, λάμβαναν αμοιβή. Άλλες φορές, δινόταν αμοιβή όχι στο ζώο που πατούσε το κουμπί, αλλά στο άλλο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, όταν δινόταν σημαντική αμοιβή στο ζώο που δεν πατούσε το κουμπί, το άλλο ζώο (αυτό που το πατούσε) αρνούνταν να συνεχίσει να το κάνει.
«Όταν η αδικία ήταν πολύ μεγάλη, τότε σταματούσαν να ενεργούν», είπε η Jennifer Essler, από το University of Veterinary Medicine, στη Βιέννη. «Ορισμένα από αυτά αντιδρούσαν πολύ γρήγορα και έντονα. Ένας από τους λύκους σταμάτησε να ενεργεί μετά από την τρίτη προσπάθεια, κι αφού δεν έλαβε τίποτα, ενώ ο σύντροφός του έλαβε κάτι. Νομίζω πως ήταν τόσο απογοητευμένος που έσπασε τη συσκευή».
Τα πειράματα αυτά υποδεικνύουν ότι η συμπεριφορά αυτή είναι πιθανό να κληρονομήθηκε από έναν κοινό πρόγονο των σκύλων και των λύκων.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας ήταν ότι η θέση του ζώου στην ιεραρχία της αγέλης έπαιζε σημαντικό ρόλο στις αντιδράσεις του. Έτσι, εκείνα που βρίσκονταν υψηλότερα στην ιεραρχία, δυσφορούσαν ταχύτερα από τα υπόλοιπα.
Βέβαια, η ανθρώπινη επίδραση στους σκύλους δεν απουσιάζει εντελώς, αλλά, όπως παρατηρήθηκε, η συμβίωση με τους ανθρώπους έχει κάνει τους σκύλους πιο ανεκτικούς στην αδικία.

Πηγή: BBC

Πώς μαζεύουμε, συντηρούμε, πλένουμε και καταναλώνουμε τα άγρια χόρτα της Ελληνικής γης!

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

της Μαρίας Γκέκα Ραδίκια, αντίδια, τσουκνίδα, σπανάκι, ρόκα, βλίτα, σπαράγγια, βρούβες, σέσκουλο… Ο κατάλογος είναι µακρύς αν προσπαθήσουµε...
therapeftis.blogspot.com

της Μαρίας Γκέκα

Ραδίκια, αντίδια, τσουκνίδα, σπανάκι, ρόκα, βλίτα, σπαράγγια, βρούβες, σέσκουλο… Ο κατάλογος είναι µακρύς αν προσπαθήσουµε να απαριθµήσουµε τα χόρτα της Ελληνικής Γης! Τα χόρτα είναι πραγµατικά µία από τις πολυτιµότερες τροφές της παραδοσιακής µας διατροφής, γεγονός το οποίο πολλοί άνθρωποι και ιδιαίτερα νέοι αµελούν. Τα χόρτα ή λάχανα, όπως ονοµάζονται σε κάποιες περιοχές, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά κι απολύτως απαραίτητα για τον οργανισµό.

Aπό τα βασικότερα τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής και ξεχασμένα δυστυχώς από πολλούς είναι τα άγρια χόρτα. Τα φαγώσιμα αγριόχορτα φυτρώνουν σχεδόν παντού στην Ελλάδα και αυτό είναι ευλογία. Ακόμη και λίγα χιλιόμετρα έξω από τις πόλεις μπορούμε να βρούμε περιοχές όπου μπορούμε να μαζέψουμε άγρια χόρτα. Πόσο μάλλον όταν μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι η καλή υγεία των μεσογειακών λαών και ιδιαίτερα των κατοίκων της Κρήτης οφείλεται και στην κατανάλωση άγριων χόρτων. Τα άγρια χόρτα περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, δεν περιέχουν λίπη και έχουν ελάχιστες θερμίδες. Ακόμη ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων φαίνεται πως είναι μικρότερος όταν καταναλώνονται συστηματικά χόρτα. Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα χόρτα αυτά, καθώς και τις ευεργετικές τους ιδιότητες.


Ραδίκια
Από τα αγαπημένα άγρια χόρτα της Μεσογείου. Διακρίνονται στα άγρια και τα ήμερα ραδίκια ή αλλιώς αντίδια. Τα άγρια ραδίκια έχουν πικρή γεύση σε σχέση με τα ήμερα. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C, σίδηρο, κάλιο, μαγγάνιο. Η αφθονία τους σε Β-καροτένιο θωρακίζει τον οργανισμό και προλαμβάνει την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών, συμβάλλοντας στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η πικρή τους γεύση οφείλεται στις ουσίες λακτουκίνη, λακτουκοπικρίνη. Τρώγονται κυρίως βραστά, αλλά και ωμά σε σαλάτες. Το ραδίκι διαθέτει διουρητικές ιδιότητες και ο ζωμός του αποτελεί ένα τονωτικό αφέψημα για τον οργανισμό, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με λίγες σταγόνες λεμονιού.
Αγριοζοχός

Το χρησιμοποιούμε σε σαλάτες κυρίως αλλά και σε χορτόπιτες. Είναι πηγή ασβεστίου και σιδήρου ενώ πλούσια είναι η συγκέντρωσή του σε βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η γεύση του είναι πικρή, ωστόσο προσθέτοντας λίγο χυμό λεμόνι θα απολαύσετε ένα καταπληκτικό και ιδιαίτερα θρεπτικό πιάτο. Αξιοποιήστε όμως και το ζωμό του, όπως εικάζει η λαϊκή ιατρική. Λειτουργεί θεραπευτικά σε ασθένειες του ήπατος.
Τσουκνίδα

Ένα άγριο χόρτο πλούσιο σε σίδηρο αλλά και σε β-καροτένιο, συστατικό με αντικαρκινικές ιδιότητες αλλά και μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Από τις τσουκνίδες, συλλέγονται κυρίως οι τρυφερές κορυφές του φυτού, ενώ ο κνησμός που προκαλεί συνήθως το άγγιγμά τους, εξουδετερώνεται εντελώς με το βράσιμο. Τη χρησιμοποιούμε σε χορτόπιτες κυρίως, μαζί με άλλα χόρτα

Άγριο καρότο

Φυτρώνει παντού και είναι εξαπλωμένο σε όλη την Ελλάδα. Τα φύλλα και τα βλαστάρια του βράζονται και τρώγονται μόνα τους ή με άλλα χόρτα, όπως και το κοινό καρότο (είναι αντικαρκινικά). Χρησιμοποιούνται ακόμα σε χορτόπιτες για να δώσουν άρωμα –μοιάζει με το άρωμα του μαϊντανού.

Ταραξάκος

Ο ταραξάκος ή αγριομάρουλο ή πικραλίδα είναι πλούσιος σε καροτενοειδή, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α φαίνεται να είναι 4 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κοινού μαρουλιού, ενώ από ανόργανα στοιχεία περιέχει αρκετό κάλιο στο οποίο οφείλεται και η έντονη διουρητική του δράση. Βοηθάει σε προβλήματα λειτουργίας του ήπατος καθώς και σε προβλήματα δυσπεψίας.

Γλιστρίδα ή Αντράκλα

Ένα δημοφιλές καλοκαιρινό πράσινο σαλατικό της μεσόγειου είναι και η γλιστρίδα. Παράγεται κυρίως στην Κρήτη. Είναι πλούσια σε α-λινολενικό οξύ. Το α-λινολενικό οξύ ανήκει στην ομάδα των ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη δόμηση των κυτταρικών μεμβρανών αλλά και στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε κάλιο αποτελεί επίσης φυσικό διουρητικό και μειώνει την πίεση.
Λάπαθο

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κερκετίνη βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Θεωρείται βότανο με εξαιρετικές φαρμακευτικές ιδιότητες κυρίως για όσους πάσχουν από αναιμία και αιμορροΐδες. Χρησιμοποιείται πολύ στην ελληνική κουζίνα, κυρίως στις χορτόπιτες, και έχει ελαφριά πικρή γεύση. Το λάπαθο μάλιστα, όσον αφορά τη συγκέντρωση των φλαβονοειδών, έχει διπλάσια ποσότητα κερκετίνης από το κρεμμύδι, το οποίο αποτελεί αντιπροσωπευτική πηγή του φλαβονοειδούς αυτού.

Σταμναγκάθι ή Ραδίκι του βράχου


Το σταμναγκάθι είναι ένας αγκαθωτός θάμνος που φύεται κοντά σε ακτές. Η ονομασία του οφείλεται σε μια παλιά συνήθεια των Κρητικών, οι οποίοι με τους θάμνoυς αυτούς σκέπαζαν τα στόμια των σταμνιών, για να μη μπαίνουν ζωύφια μέσα στο νερό. Σύμφωνα με το Διοσκουρίδη, αποτελούσε φάρμακο στην αρχαιότητα. Στην Κρήτη έχουν το σταμναγκάθι σε μεγάλη εκτίμηση. Συλλέγεται και τρώγεται με λάδι και ξύδι, όπως συμβαίνει με όλα τα χόρτα της Κρήτης. Η παρασκευή της σαλάτας εξαρτάται από τις τοπικές ιδιαιτερότητες και από τη φαντασία της κάθε νοικοκυράς. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που το σταμναγκάθι χρησιμοποιείται αναμεμειγμένο με άλλα άγρια χόρτα, με λίγο κρεμμύδι και άνηθο.

Καυκαλήθρα

Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Τη χρησιμοποιούμε κυρίως σε πίτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φασολάδες και σάλτσες.
Γαλατσίδα

Αποτοξινωτική, δροσιστική, πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Η γαλατσίδα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και νόστιμα άγρια χόρτα.

Οι γαλατσίδες πριν ανθίσουν είναι δροσερές και ζουμερές κι έτσι τρώγονται ωμές, χαρίζοντας τη χαρακτηριστική μυρωδιά τους στα άλλα σαλατικά.

Σε συνδυασμό με ωμά άγρια σταμναγκάθια, λεμόνι και αγνό ελαιόλαδο αποτελεί μια από τις πιο νόστιμες κρητικές σαλάτες. Μαγειρεύεται επίσης φρικασέ, γιαχνί.

Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε πως τα άγρια χόρτα είναι εξαιρετικά πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία H κερκετίνη και η καμφερόλη είναι τα φλαβονοειδή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στα χόρτα και η ευεργετική τους επίδραση, όσον αφορά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι άξια ενδιαφέροντος και έρευνας και καθιστούν τα χόρτα ως τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες E, C καθώς και σε ω-3 λιπαρά οξέα και ειδικότερα σε α-λινολενικό οξύ.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως τα ήμερα χόρτα είναι από τα τρόφιμα που απορροφούν ιδιαίτερα τα φάρμακα κατά τον ψεκασμό, που πολλές φορές γίνεται κατά την καλλιέργειά τους. Γι’ αυτό τα άγρια χόρτα, που είναι δυσεύρετα, αποτελούν πραγματικό διατροφικό θησαυρό.

Πώς μαζεύουμε τα χόρτα;

Η καλύτερη ώρα για να μαζέψουμε τα χόρτα. Κόβουμε με ένα μαχαίρι μόνο τα φύλλα και τα βλαστάρια, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στο φυτό να ξαναβλαστήσει. Δεν ξεριζώνουμε ποτέ τίποτα. Μαζεύουμε μόνο όσα χόρτα χρειαζόμαστε για μία ή δύο ημέρες. Δεν κάνουμε σπατάλη στους πόρους της φύσης, μαζεύοντας περισσότερο από όσα μπορούμε να καταναλώσουμε. Επίσης, λάβετε υπόψη σας ότι τα χόρτα δε διατηρούνται στο ψυγείο (βρασμένα ή ωμά), για πολλές ημέρες.

Πώς τα συντηρούμε;


Μην τα πλένετε, αν σκοπεύετε να τα συντηρήσετε στο ψυγείο. Θα κιτρινίσουν και θα σαπίσουν. Τινάζουμε να φύγουν τα πολλά χώματα, αφαιρώντας τα χοντρά και κίτρινα φύλλα. Τα κλείνουμε σε τάπερ ή σε καθαρές σακούλες, από τις οποίες έχετε αφαιρέσει όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα, στο κάτω μέρος του ψυγείου.

Σωστό πλύσιμο


Δεν τα μουλιάζουμε στο νερό, γιατί χάνονται τα θρεπτικά συστατικά τους. Τα ξεπλένουμε γρήγορα με κρύο νερό. Εάν προορίζονται για άμεση κατανάλωση τα μουσκεύουμε για 10 λεπτά σε κρύο νερό με ξύδι και τα πλένουμε προσεκτικά.


Πώς τα καταναλώνουμε;

Είναι κανόνας: Χόρτα, λαχανικά και φρούτα καταναλώνονται ωμά για να διατηρήσουν ανέπαφα, όσο είναι δυνατόν, τα θρεπτικά τους συστατικά. Αναλογιστείτε μόνο το εξής: ένα γρήγορο βράσιμο 4 λεπτών καταστρέφει το 75% των βιταμινών που περιέχουν! Ο ατμός είναι καλή λύση.

Εάν τα βράσετε, βάλτε ελάχιστο νερό, το αφήνετε να κοχλάσει και μετά τα ρίχνετε μέσα. Μετά το βράσιμο τα βγάζουμε αμέσως από το νερό. Διαφορετικά καταστρέφονται οι βιταμίνες, χάνουν το χρώμα τους, κιτρινίζουν, θα μυρίσουν άσχημα και γίνονται πολύ μαλακά και άγευστα.

Μικρά μυστικά

Τα περισσότερα είναι πικρά, γι’ αυτό τα βράζουμε και προσθέτουμε αρκετό λεμόνι. Ταιριάζει με τα περισσότερα χόρτα και ενδυναμώνει τις βιταμίνες που περιέχουν.
Χρησιμοποιήστε το νερό όπου τα βράσατε για: μακαρόνια, ρύζι ή πατάτες. Δίνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά.
Μπορείτε να κάνετε ζωμό, για να νοστιμίσετε φαγητά κάποια άλλη στιγμή.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 


το διαβάσαμε ΕΔΩ

Αγνόπιτες Κρήτης

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη DayNight.
Αγαπημένο παραδοσιακό έδεσμα!

daynight.com.gr
Οφείλουν το όνομα τους στην «αγνιά», μαλακή ζύμη τους και είναι από τα πιο κλασικά εδέσματα της κρητικής κουζίνας, που αγαπά τις μυζηθρόπιτες και τις σερβίρει απαραιτήτως με μέλι ή ζάχαρη, ακόμα και όταν η γέμιση είναι ξινομυζήθρα, όπως και σε αυτή τη συνταγή.

Υλικά

    • 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    • 70ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
    • 30ml τσικουδιά
    • 30ml χυμό από πορτοκάλι ή λεμόνι
    • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
    • 230ml νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

    • 400γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης

Για το τηγάνισμα και το σερβίρισμα

  • ελαιόλαδο
  • μέλι ή πετιμέζι ή ζάχαρη άχνη ή ζάχαρη και κανέλα

Διαδικασία

Πρώτα ετοιμάζετε τη ζύμη: Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα. Ρίχνετε εκεί το ελαιόλαδο, την τσικουδιά, το χυμό του πορτοκαλιού ή του λεμονιού και το αλάτι. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα να ενωθούν τα υλικά και προσθέτετε το νερό σε 2-3 δόσεις, ζυμώνοντας παράλληλα, μέχρι να πάρετε μια ζύμη «αγνιά», μαλακή κι ελαστική δηλαδή, που δεν θα κολλάει όμως στα χέρια.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 22 κομμάτια και την πλάθετε σε μπαλάκια, που αφήνετε να ξεκουραστούν σε βαμβακερή πετσέτα. Τα σκεπάζετε με μια δεύτερη πετσέτα.
Σε ένα μπολ ρίχνετε την ξινομυζήθρα και τη σπάτε με ένα πιρούνι. Παίρνετε ένα ένα τα μπαλάκια της ζύμης και τα ανοίγετε στην παλάμη σας σε στρογγυλά πιτάκια. Τοποθετείτε στο κέντρο του καθενός από 1 κουτ. γλυκού μυζήθρα και ξεκινάτε να τραβάτε τη ζύμη λίγο λίγο από τριγύρω και να την ανασηκώνετε προς το κέντρο, πάνω από το τυρί. Στο τέλος θα δημιουργήσετε ένα πουγκάκι και το τυρί θα κρυφτεί εντελώς. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας.
Βάζετε στη φωτιά ένα τηγάνι να κάψει και ρίχνετε 1 δάχτυλο ελαιόλαδο περίπου.
Τοποθετείτε στον πάγκο τα «πουγκάκια» και με έναν πλάστη τα πιέζετε και τα ισιώνετε πάνω κάτω να πλατύνουν και να γίνουν σαν στρογγυλές τηγανίτες. Κάνετε μια δοκιμή ρίχνοντας ένα μικρό κομματάκι ζύμης στο λάδι. Αν τσιτσιρίσει αμέσως, είναι έτοιμο για τηγάνισμα.
Ρίχνετε ένα ένα τα πιτάκια και τα τηγανίζετε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα πρώτα από τη μία και ύστερα από την άλλη πλευρά. Τα βγάζετε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί ψησίματος να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
Σερβίρετε τις αγνόπιτες ζεστές με μέλι και κανέλα ή, αν προτιμάτε, με ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική και κανέλα.

Πηγή: olivemagazine

Ορεν ντουβάρ...!

 
video
 
Aξέχαστες Ατάκες Ελληνικού Κινηματογράφου
Σας μερσω μανταμ...Ορεν ντουβάρ...! χα χα χα ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ