Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Οραματισμός: Όραμα



Οραματισμός: Όραμα
Το έχεις. Όπως και η αυτοπεποίθησή σου, έτσι και το όραμα έχει πάνω από μία συνιστώσες: Δύο πράγματα εμποδίζουν το όραμά σου να πραγματοποιηθεί: το ένα είναι να μην ξέρεις ποιος είναι ο σκοπός σου και το δεύτερο οι στόχοι σου να μην αποβλέπουν να φτάσουν μακριά.
Υπάρχουν στόχοι που καθορίζουν τον τρόπο, της ζωής και στόχοι που αναζωογονούν. Οι στόχοι που καθορίζουν τον τρόπο της ζωής σου επιτρέπουν να ζεις με αξιοπρέπεια και σου δίνουν την αίσθηση της ολοκλήρωσης.
Μπορεί να έκανες παιδιά, να πήρες προαγωγή, να έμαθες πώς να αντεπεξέρχεσαι στα έξοδά σου, να έχασες βάρος, να έφτιαξες το σώμα σου ή να πέτυχες στην καριέρα σου. Αυτά σε κάνουν να αισθάνεσαι ωραία. Αυτό όμως που κάνει τη ζωή σου να παραμένει ενδιαφέρουσα και συναρπαστική είναι ότι όταν ολοκληρώνεις ένα στόχο δημιουργείς τον επόμενο και ολοκληρώνοντας κι εκείνον δημιουργείς τον άλλον και ούτω καθεξής.
Οι αναζωογονητικοί στόχοι είναι το όραμά σου. Σου φέρνουν χαρά και είναι συνήθως δημιουργικοί. Ορισμένες φορές συμπίπτουν με τους στόχους που καθορίζουν τον τρόπο της ζωής σου, αλλά άλλες φορές δε θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί.
Έχεις οράματα για τον εαυτό σου και οράματα για τους άλλους. Τα οράματά σου για τους άλλους είναι εκείνα που θέλεις να τα μοιραστείς με την κοινωνία.
Μπορείς να κάνεις εκείνο που αγαπάς ενώ παράλληλα μοιράζεσαι και τη δουλειά της ζωής τους με τους άλλους.
* * *
Ανακαλύπτοντας το σκοπό σου
Η ανακάλυψη του σκοπού σου θα σου δημιουργήσει απέραντη γαλήνη. Θα σε βοηθήσει να εκπληρώσεις τους στόχους σου. Όταν ανακαλύψεις το σκοπό σου θα φύγει από τη ζωή σου η ένταση και θα γεμίσει το κενό που υπήρχε μέσα σου. Θα μπορείς να κοιτάζεις στο παρελθόν και να μη μετανιώνεις και θα συνειδητοποιήσεις ότι ο σκοπός σου είναι υγιής και καλός, όπως το ίδιο είσαι και εσύ.
Το σκοπό σου πρέπει να τον ανακαλύψεις μόνος σου. Αυτός είναι η κατεύθυνση της ζωής σου, η οποία είναι μοναδική για σένα και η οποία θα παρακινεί και θα κατευθύνει την κάθε σου πράξη. Ο σκοπός σου είναι πολύ απλός και πραγματικός και είναι αυτό που εσύ είσαι. Όταν τον ανακαλύψεις θα ηρεμήσεις και θα σταματήσεις να τα βάζεις με τον εαυτό σου.
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΣΟΥ!
Πώς να τον ανακαλύψεις: Ξοδεύουμε πάρα πολύ από την ενέργειά μας όταν μετανιώνουμε, όταν αναρωτιόμαστε τι θα γινόταν αν το είχαμε κάνει ή αν το είχαμε πει σωστά και όταν ανησυχούμε αν κάναμε άσχημη εντύπωση.
Όταν ανακαλύπτεις το σκοπό σου, τότε ανακαλύπτεις και ποιος ακριβώς είσαι. Αν ήσουν θυμωμένος την προηγούμενη νύχτα πιθανόν να προσπαθούσες να βγάλεις από το δρόμο σου κάποιον ή κάτι που ήταν εμπόδιο στο σκοπό σου. Πώς όμως θα ανακαλύψεις το σκοπό σου;
Ο σκοπός σου είναι αυτό που κάνεις. Το πώς θα το κάνεις είναι οι στόχοι σου. Για να ανακαλύψεις το σκοπό σου κατάγραψε όλα τα ταλέντα και τις ικανότητές σου χωρίς να ντρέπεσαι. Μπορεί να έχεις ένα υπέροχο χαμόγελο και να διαθέτεις μια ωραία εμφάνιση. Μπορεί να έχεις χρήματα. Μπορεί να είσαι ένας εξαίρετος δαχτυλογράφος. Μπορεί να είσαι ευγενικός, να εμπνέεις τους ανθρώπους, να είσαι αποδοτικός και αφοσιωμένος. Μπορεί να είσαι όλα αυτά τα πράγματα. Η ανακάλυψη του σκοπού σου θα εστιάσει ολόκληρη τη ζωή σου σε ένα άλλο σημείο. Γι' αυτό πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου για τα καλά σου σημεία. Μπορεί να εκπλαγείς με το πόσα πολλά τέτοια σημεία έχεις.
Κάποιο από τα πιο βασικά σου πλεονεκτήματα είναι οι άνθρωποι που αγαπάς. Κι αυτό γιατί όταν αγαπάς κάποιον θα θέλεις να αλλάξεις γι αυτόν, στην περίπτωση βέβαια που δε θα έχεις ήδη αλλάξει για τον εαυτό σου. Αν τα παιδιά σου είναι τα πιο σημαντικά πλάσματα στη ζωή σου, τότε φαντάσου πώς μπορείς να αλλάξεις για να τα πλησιάσεις περισσότερο σε μια ευτυχισμένη σχέση. Θα ήθελες να πραγματοποιήσεις κάτι το ιδιαίτερο; Πώς φαντάζεσαι ότι αυτά θα αισθάνονται αν το έκανες;
Μόλις ολοκληρώσεις τον κατάλογο με τα προτερήματά σου προσπάθησε να επισημάνεις κάποιους πιθανούς σκοπούς που θα μπορούσαν να είναι "ο εαυτός σου". Ορισμένα παραδείγματα είναι τα επόμενα: "Επικοινωνώ με τους ανθρώπους, είμαι εξερευνητής, είμαι ηγέτης, είμαι εφευρετικός, είμαι οργανωτικός, είμαι μορφωμένος, έχω καλή ανατροφή, είμαι θεραπευτής" και τα λοιπά. Μπορείς να προσθέσεις όλα τα καλά σου σημεία στο σκοπό σου. Για παράδειγμα θα μπορούσες να πεις: "Είμαι ένας ηγέτης που εμπνέει", "είμαι καλός στην επικοινωνία μου με τους ανθρώπους" ή "επιμελούμαι εκείνο που θέλω να κάνω σωστά".
Ο σκοπός της ζωής σου εκπληρώνεται μέσα από τους στόχους του τρόπου της ζωής σου και τους αναζωογονητικούς σου στόχους. Για παράδειγμα αν ανακαλύψεις ότι ο στόχος σου είναι να "επικοινωνείς με τους ανθρώπους", τότε μπορείς να εκπληρώσεις αυτόν το σκοπό σου με το να γίνεις ένας καλός ομιλητής, ρεσεπσιονίστ, τηλεφωνητής, παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών ή παρουσιαστής στην τηλεόραση. Αυτές είναι μερικές μόνον προτάσεις.
Αν είσαι ένας εμπνευσμένος ηγέτης, τότε μπορείς
να εκπληρώσεις το σκοπό σου με το να γίνεις επιχειρηματίας, πολιτικός, δάσκαλος ή ενεργό μέλος σε μια ομάδα προστασίας των ζώων ή του περιβάλλοντος. Αν είσαι ένας από εκείνους που τους αρέσει να προσφέρουν στους άλλους και να τους φροντίζουν, τότε μπορείς να γίνεις ένας καλός γονιός, εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού, φύλακας σε ζωολογικό κήπο ή κηπουρός.
Μόλις συμπληρώσεις τον κατάλογο με τις ικανότητές σου κάνε και έναν κατάλογο με εκείνα που σου αρέσουν να κάνεις περισσότερο. Για παράδειγμα μπορεί να σου αρέσει να πηγαίνεις στο θέατρο, να δουλεύεις με τα παιδιά, να συλλέγεις γραμματόσημα ή να αγαπάς την κηπουρική. Με την ησυχία σου βρες όλες τις δραστηριότητες που σε πληρούν. Γράψε εκείνες που ήδη έχεις κάνει και αυτές που θα ήθελες να δοκιμάσεις.
Μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα ξεπηδήσει ένα νέο πρότυπο και θα ανακαλύψεις το σκοπό σου. Μόλις τον βρεις θα τον αναγνωρίσεις. Μπορεί να επισημάνεις το σκοπό σου αμέσως ή μπορεί να περάσουν μερικές μέρες μέχρι να βγει στην επιφάνεια ή ίσως και μια ομάδα, αλλά όταν ξαφνικά εμφανιστεί θα ξέρεις ότι είναι αυτός. Και τότε θα πεις με σιγουριά: "Είμαι……….. .Αυτό είναι που είμαι, που πάντα ήμουν και που πάντα θα είμαι". Θα πάρεις μια βαθιά ανάσα και θα χαλαρώσεις ίσως για πρώτη φορά, γιατί θα έχεις αποκτήσει τη γνώση του ποιος είσαι.
❖ ❖ ❖

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις