Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Τελείωσε το Πάσχα

Σήμερα τελείωσε το 40ήμερο του Πάσχα. Χθές το βράδυ στις εκκλησίες έγινε νυχτερινή λειτουργία.
Όπως μου είπε μια θεία μου έγινε η Αναστάσιμη λειτουργία πάλι. Έτσι κλείνει το διάστημα των 40 ημερών. Σήμερα δε το απόγευμα στον εσπερινό όπου πήγα κι εγώ ο κόσμος προσκύνησε την εικόνα της ανάστασης που ήταν όλες τις ημέρες στο κλίτος του ναού  και ο ιερέας έπειτα την ξαναφύλαξε στο ιερό. Εκεί θα μείνει μέχρι το επόμενο Πάσχα. Επίσης ο ιερέας μοίρασε στον κόσμο σακουλάκια που περιέχουν λουλούδια από τον επιτάφιο. Λέγεται ότι προσφέρουν προστασία και καλή τύχη. Εύχομαι να είναι έτσι για όλο τον κόσμο. Και του χρόνου!

Ευτυχία είναι...

Να αγκαλιάζεις το Σύμπαν με τη σκέψη και το συναίσθημα και να αισθάνεσαι το θερμό αγκάλιασμά του

Να αισθάνεσαι την ομορφιά της φύσεως , την αγνότητά της, το φώς της και να τα καταλαβαίνεις βαθειά

Να βλέπεις την αρμονία που συνέχει το πάν, να ακούς τη μουσική των άστρων, και να αισθάνεσαι τον εαυτό σου αρμονικό προς αυτά

Να μπορείς να απολαμβάνεις σαν μια υπέροχη συμφωνία τον ψιθυρισμό του δάσους, τον παφλασμό του κύμματος, το σφύριγμα του ανέμου και αυτή τη στιγμή να μή ζητάς τίποτε άλλο

Να αισθάνεσαι τον εαυτό σου ελεύθερο, να μήν εξαρτάσαι από πουθενά και από κανένα, να μπορείς να κινείσαι ελεύθερα χωρίς εμπόδια καιμ φραγμούς

Να χαίρεσαι πάντοτε τη χαρά της παρούσης στιγμής, χωρίς σκέψεις, χωρίς μέριμνες

Να αισθάνεσαι ότι είσαι μια ύπαρξη θεϊκής καταγωγής με προοπτική απέραντης πνευματικής σταδιοδρομίας

πηγή: περιοδικό "πνευματικοί σταλακτίτες" τεύχος 1
         κατ/τος Ράδιο Μαρκάκη

diadrastiko: Το μυστήριο με τα ανάκτορα του Μενελάου

diadrastiko: Το μυστήριο με τα ανάκτορα του Μενελάου:
Η κοιλάδα του Αγίου Βασιλείου της Σπάρτης με τον αρχαιολογικό χώρο – όπου βρίσκονται τα ανάκτορα – να εκτείνεται γύρω από τον βυζαντινό ...

Η Χελώνα της Ελένης Κουτούφαρη -Σέττα

http://www.onestory.gr/post/23569731347

_Η ΧΕΛΩΝΑ

της Ελένης Κουτούφαρη - Σέττα *
.
Ήταν μια από εκείνες τις μέρες του χειμώνα  τις μίζερες, που δεν φυσά να φύγει η μούχλα από τα κεραμίδια, δεν έχει Ήλιο να σε ζεστάνει καθώς κάτι ελεεινά γκρίζα σύννεφα τον έχουν αποκλεισμένο και έπρεπε οπωσδήποτε να πάω να κλειστώ στην μισοφωτισμένη και απρόσωπη αίθουσα του σχολείου.
Η μανά μου για μια ακόμα φόρα έκανε επιδρομή στην κρυψώνα μου και έσκισε τα σκίτσα που είχα φυλάξει και το είπε στο δάσκαλο κουνώντας απειλητικά το δάχτυλο μπροστά στη άγαρμπη μύτη του.
Μάνα Καλ.
- Ο δικός μου ο γιος θα γίνει η γιατρός η δικηγόρος γι αυτό τον στέλνω στο σχολειό και όχι για να μουντζουρώνει χαρτιά και να ζωγραφίζει.
- Ποτέ κανείς δεν έχει καταφέρει να ζήσει με ζωγραφιές αυτά είναι δουλείες για αριστοκράτες.
Δάσκαλος
- Κυρά μου τι να κάνω δεν είμαι ποια σε θέση να τον ελέγξω.
- Όλη μέρα κοιτά αποχαυνωμένος έξω από το παράθυρο και αναστενάζει.
- Ενώ το ευλογημένο το χεράκι του φτιάχνει απίθανα σκίτσα σε ότι βλέπει άλλα και ακαταλαβίστικα που όπως φαίνεται τα φαντάζεται.
Μάνα Καλ.
- Όχι κυρ δάσκαλε πρέπει να μάθει γράμματα δεν μπορεί  κάποιος τρόπος θα υπάρχει θα μάθει έστω και με το ζόρι.
- δεν ξοδεύω την ζωή μου στα χωράφια και στη σκάφη, ούτε ο άντρας μου στα καμίνια που ψήνεται όλη μέρα για να φτιάξω έναν αποτυχημένο καλλιτέχνη τζίτζικα που θα τραγουδά από κλαρί σε κλαρί και θα πεθαίνει από την πείνα. 
Δάσκαλος
- Έχεις δίκιο κυρία μου κι εγώ συμφωνώ τα καλλιτεχνικά είναι μάθημα για τα πλουσιόπαιδα δεν θα έπρεπε να τα διδάσκουμε στα σχολεία τα δικά μας. Τι να την κάνει την αισθητική παιδεία ο φτωχός?  μήπως θα δει την πείνα του με ποιο όμορφα χρώματα η θα πληρώσει τα βερεσέδια με στίχους. 
- άφησε  τον σε μένα…
Κι έτσι με την ευχή της μάνας μου, τρώω το ξύλο της χρονιάς μου και μόνο κρυφά πια, μπορώ να σκιτσάρω η να γράψω κάτι άλλο έκτος από την αναθεματισμένη ορθογραφία που δεν θα τη μάθω ποτέ. Είναι ώρα που το έσκασα στο διάλλειμα από το σχολείο και έχω κρυφτεί στην μεγάλη σπηλιά πάνω από το σπιτι μου για να μη γίνω στόχος .
Ένα περίεργο πράγμα όλοι με ξέρουν και όλοι έχουν την ίδια γνώμη για μένα . το καημένο λένε δεν θα έχει καλή κατάληξη νεραϊδοπαρμένο είναι. Πιθανόν να ακούγονται και έξω από το κεφάλι μου οι μουσικές που με συντροφεύουν και ίσως πάνω από το σώμα μου ένα μικρό συννεφάκι κόμικς να λέει εδώ είμαι κοιτάξτε με δεν θα παραδοθώ ποτέ αν δεν βγάλω από μέσα μου όλα αυτά τα χρώματα τους στίχους και τους ήχους που με πνίγουν.
Έχω από πολύ μικρό που άκουσα την ιστορία του Άργους την ιδέα ότι στη σπηλιά που κρύβομαι και την κατοικεί ένας μυστήριος τύπος που όλοι φοβούνται έκτος από μένα που με φοβάται ο ιδιος, εχει κρύψει ο Απόλλωνας την λύρα του. Έψαξα κάποιες φορές αλλά δεν βρήκα τίποτα.
Σήμερα όμως ήρθα με σχέδιο αφού δεν το βρήκα τα θειο όργανο θα το φτιάξω. Μια χελώνα μεγαλούτσικη κυκλοφορεί στη περιοχή θα την πιάσω και θα την μετατρέψω σε λύρα. Έχω όμως ένα μικρό πρόβλημα η μάλλον μεγάλο δεν μπορώ να σκοτώσω την χελωνίτσα δεν μου πάει ρε παιδί μου έκτος που κάνει χχχχχχ με κοιτάζει μ’ εκείνα τα  μάτια τα περίεργα και μου κόβει κάθε κακή διάθεση. Δεν έχει λύρα ούτε και σήμερα μόνο φωνές και τιμωρία.
.
Η Ελένη Κουτούφαρη - Σέττα γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Πολύκαρπος του δήμου Ραχών Ικαρίας. Με την τέχνη έχει ιδιαίτερη σχέση και ειδικά τη λαϊκή, είναι επιμελήτρια του μουσείου λαϊκής τέχνης και αγροτικής ζωής στην Αγία Άννα Ευβοίας αλλά και συνεργάτης του μικρού λαογραφικού μουσείου στην γενέτειρα της. Γράφει από νεαρή ηλικία κυρίως ποιήματα.
[ facebook ] [ e-mail ]

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Είναι ο εγκέφαλός μας μάντης;

 http://gerasimos-politis.blogspot.com/2012/05/egkefalos-manths-problepsh.html#.T70UiJUOnBs.blogger

Είναι ο εγκέφαλός μας μάντης;Γεράσιμος Πολίτης 2012-05-18T19:23:00+03:00

εγκέφαλος, Μεταφυσική, νευροεπιστήμη, νοημοσύνη, νευροφυσιολογία, μέλλον, πρόβλεψη
Αν καταφέρνουμε να επιβιώνουμε είναι γιατί ξέρουμε τι να... περιμένουμε! Αυτό προκύπτει από τις τελευταίες νευρολογικές μελέτες που δείχνουν ότι, πολύ περισσότερο από το να αντιδρούμε στα ερεθίσματα που δεχόμαστε,προσπαθούμε κάθε στιγμή να προβλέψουμε το μέλλον. Ισως μάλιστα αυτή η ικανότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου επέτρεψε στο είδος μας να κυριαρχήσει...

Γυρίζετε στο σπίτι σας όπως κάθε μέρα από τη δουλειά, στρίβετε μηχανικά στη γωνία, φθάνετε στην είσοδο και ξαφνικά βλέπετε ότι η καγκελόπορτα δεν είναι πια πράσινη αλλά άσπρη. «Α, βάψανε τα κάγκελα!» σκέφτεστε και συνεχίζετε τον δρόμο σας αμέριμνοι. Η αλλαγή του χρώματος στην εξώπορτα σάς προκάλεσε μια μικρή έκπληξη, αλλά σε καμία περίπτωση ανησυχία. Την ώρα εκείνη όμως, χωρίς εσείς να το καταλαβαίνετε, μέσα στο κεφάλι σας σήμανε συναγερμός. 

Στον εγκέφαλο δεν αρέσουν οι εκπλήξεις. Αντιθέτως, όπως όλα δείχνουν, ο «υπολογιστής» του οργανισμού μας κάνει τα πάντα για να τις αποφύγει. Νέες έρευνες υποστηρίζουν ότι ίσως τελικά η βασική λειτουργία του δεν είναι τόσο το να ανταποκρίνεται στα εξωτερικά ερεθίσματα όσο το να προβλέπει αυτά που πρόκειται να συναντήσει στο μέλλον. Οσο οι προβλέψεις του είναι σωστές όλα βαίνουν καλώς και μπορεί να λειτουργεί, κατά κάποιον τρόπο, στον «αυτόματο πιλότο» εξοικονομώντας ενέργεια και βαδίζοντας με ασφάλεια. Οταν όμως οι «μαντικές» του ικανότητες αποδεικνύονται εσφαλμένες τίθεται σε εγρήγορση. Και δικαίως. Τα λάθη του είδους δεν βοηθούν στην επιβίωση. 


Ζούμε προβλέποντας 

Το ότι ο εγκέφαλός μας κάνει προβλέψεις φαίνεται ίσως προφανές. Το «αισθανόμαστε» σε δεκάδες στιγμές της καθημερινότητάς μας. Στη νευροεπιστήμη όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Παραδοσιακά ο εγκέφαλος αντιμετωπιζόταν από τους ειδικούς ως «δέκτης» πληροφοριών, ο οποίος έχει ως κύριο ρόλο να αντιδρά στα ερεθίσματα που λαμβάνει από το περιβάλλον και όχι να προσπαθεί να τα προλάβει. «Η ιδέα ότι ο βασικός σκοπός του εγκεφάλου είναι να προβλέπει τα εξωτερικά ερεθίσματα,να προβλέπει το περιβάλλον,δεν είναι διαδεδομένη στη νευροεπιστήμη» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Λαρς Μούκλι, επιστήμονας του εγκεφάλου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. 

Αυτό, όπως εξηγεί, οφείλεται σε έναν βαθμό και στις ερευνητικές μεθόδους των επιστημών που μελετούν τον εγκέφαλο, οι οποίες βασίζονται συνήθως σε πειράματα στο εργαστήριο, σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου οι ειδικοί προκαλούν διάφορες αλλαγές και μετά παρακολουθούν τις αντιδράσεις. «Το 95% των πειραμάτων γίνονται έτσι» τονίζει. «Εμείς επιχειρούμε μια διαφορετική προσέγγιση, σχεδιάζοντας πειράματα ώστε να αποδείξουμε ότι η ιστορία και το γενικό πλαίσιο κάνουν τη διαφορά και ότι ο εγκέφαλος ασχολείται τελικά μετο να κάνει προβλέψεις». 


Τα μυστικά του οπτικού φλοιού 

εγκέφαλος, Μεταφυσική, νευροεπιστήμη, νοημοσύνη, νευροφυσιολογία, μέλλον, πρόβλεψη
Ο εγκέφαλος δεν προβλέπει το απρόβλεπτο. Αριστερά, η φαινόμενη κίνηση (ΦΚ) προκαλεί δραστηριότητα στον πρωτογενή οπτικό φλοιό (V1), απεικονιζόμενη με τη διακεκομμένη γραμμή. Δεξιά, στο επάνω διάγραμμα, το πρόσθετο ερέθισμα του πειράματος παρουσιάζεται συντονισμένα με τη φαινόμενη κίνηση και άρα σύμφωνα με τις προβλέψεις του εγκεφάλου, ενώ στο κάτω διάγραμμα το εκτός κίνησης ερέθισμα είναι απρόβλεπτο και προκαλεί αύξηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, η οποία απεικονίζεται στη λεπτομέρεια κάτω αριστερά.

Ο εγκέφαλος δεν προβλέπει το απρόβλεπτο. Αριστερά, η φαινόμενη κίνηση (ΦΚ) προκαλεί δραστηριότητα στον πρωτογενή οπτικό φλοιό (V1), απεικονιζόμενη με τη διακεκομμένη γραμμή. Δεξιά, στο επάνω διάγραμμα, το πρόσθετο ερέθισμα του πειράματος παρουσιάζεται συντονισμένα με τη φαινόμενη κίνηση και άρα σύμφωνα με τις προβλέψεις του εγκεφάλου, ενώ στο κάτω διάγραμμα το εκτός κίνησης ερέθισμα είναι απρόβλεπτο και προκαλεί αύξηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, η οποία απεικονίζεται στη λεπτομέρεια κάτω αριστεράΑυτό ακριβώς αποδεικνύεται στην έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα μαζί με την Αριεν Αλινκ του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ της Γερμανίας στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Νeuroscience», εντοπίζοντας νέες, «προγνωστικές» λειτουργίες στον πρωτογενή οπτικό φλοιό (V1), μια περιοχή του εγκεφάλου που ως πριν από μερικά χρόνια εθεωρείτο από τις πιο γνωστές στους επιστήμονες. Η παραδοσιακή άποψη ήταν ότι ο V1, ο οποίος δέχεται τις πληροφορίες μέσω των ματιών και του οπτικού νεύρου, σχετίζεται κυρίως με την επεξεργασία των οπτικών σημάτων χωρίς να έχει συμμετοχή σε «ανώτερες» λειτουργίες όπως η μνήμη ή οι νοητικές απεικονίσεις και ο συμβολισμός. Η έλευση της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fΜRΙ) άρχισε όμως να ανατρέπει τα δεδομένα αποκαλύπτοντας ότι ο οπτικός φλοιός δεν περιορίζεται μόνο στις απλές οπτικές λειτουργίες, αλλά έχει επίσης σημαντικά υψηλότερα καθήκοντα. 

«Ο πρωτογενής οπτικός φλοιός σχετίζεται με τη μνήμη αλλά και μετην οπτική χωρική προσοχή. Ακόμη και όταν δεν υπάρχει οπτικό ερέθισμα,αλλά κάποιος περιμένει κάτι να μπει στο οπτικό του πεδίο,η δραστηριότητα σε αυτή την περιοχή του φλοιού αυξάνεται υπερβολικά» εξηγεί ο ερευνητής. «Εχουμε πολλές ενδείξεις ότι η κύρια ασχολία του εγκεφάλου είναι το να “μιλάει” στον εαυτό του,οι διάφορες περιοχές του συνομιλούν διαρκώς μεταξύ τους και έχουν ανώτερες γνωσιακές λειτουργίες» . Ο οπτικός φλοιός εκτός από το να «βλέπει» παράλληλα «ακούει» πολλές πληροφορίες, τις οποίες επεξεργάζονται άλλες περιοχές του εγκεφάλου και φθάνουν ως αυτόν με τρόπο ο οποίος ακόμη παραμένει άγνωστος. «Στην έρευνα που δημοσιεύσαμε πρόσφατα» λέει ο κ. Μούκλι «δείχνουμε μόνο μια πλευρά αυτών των λειτουργιών, την εμπλοκή του οπτικού φλοιού στη συνεχή διατύπωση προβλέψεων. Αλλες μελέτες μας όμως, οι οποίες ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί,δείχνουν ότι ο V1 σχετίζεται και με πολλά άλλα πράγματα,όπως για παράδειγμα με τις ψευδαισθήσεις».


Το πείραμα της οφθαλμαπάτης 

Για να ελέγξουν την προβλεπτική ικανότητα του πρωτογενούς οπτικού φλοιού οι ερευνητές σχεδίασαν πειράματα που βασίζονται στην οφθαλμαπάτη της φαινόμενης κίνησης. «Εχουμε δύο φωτεινές κουκίδες που αναβοσβήνουν, σε απόσταση η μία από την άλλη» εξηγεί ο κ. Μούκλι «και όταν αυτό γίνεται εναλλάξ φαίνεται σαν να πρόκειται μόνο για μία κουκίδα η οποία κινείται επάνω κάτω». Επειδή ο V1 επεξεργάζεται κάθε σημείο του χώρου σε διαφορετική θέση, οι ερευνητές έχουν στην ουσία μπροστά τους έναν «χάρτη» του φλοιού στον οποίο μπορούν να δουν ποιες θέσεις ενεργοποιούνται κάθε φορά ανάλογα με το οπτικό σήμα που φθάνει στον εγκέφαλο. Δύο κουκκίδες που δεν αναβοσβήνουν με τρόπο που να δίνει την εντύπωση της κίνησης εμφανίζονται σε αυτό τον χάρτη σε απόσταση η μια από την άλλη. «Οταν όμως έχουμε την οφθαλμαπάτη τηςφαινόμενης κίνησης» λέει ο ερευνητής «βλέπουμε κάτι εκπληκτικό στον φλοιό,μια μικρή ενεργοποίηση του διαστήματος ανάμεσα στις δύο κουκκίδες. Δεν υπάρχει πραγματικήκίνηση, όμως η οφθαλμαπάτη πυροδοτεί μια δραστηριότητα στο ενδιάμεσο διάστημα». 

Ο κ. Μούκλι και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν πρώτοι αυτή την ενδιάμεση δραστηριότητα πριν από μερικά χρόνια και θέλησαν να δουν ποιος μπορεί να είναι ο σκοπός της. «Η θεωρία μου» λέει «ήταν ότι προβλέπει ότι υπάρχει ένα ερέθισμα πουκινείται επάνω κάτω». Για να τη διερευνήσουν εισήγαγαν ένα πραγματικό ερέθισμα, μία ακόμη κουκκίδα, στη μέση της απόστασης. Ανάλογα με το αν η κουκκίδα αναβόσβηνε συντονισμένα με την πρόβλεψη ή όχι, η επεξεργασία του ερεθίσματος θα έπρεπε να είναι διαφορετική. Και αυτό ακριβώς συνέβη. «Οταν η οφθαλμαπάτη ταίριαζε στην πρόβλεψη,ηδραστηριότητα που πυροδοτούσε ήταν μικρότερη.Οταν δεν ταίριαζε,η ενεργοποίηση ήταν μεγαλύτερη. Αυτό ήταν και το βασικό εύρημά μας, ότι αυτή η οπτική περιοχή, ο V1, μπορεί επίσης να μας πει αν ένα ερέθισμα ταιριάζει ή δεν ταιριάζει στις περιβάλλουσες πληροφορίες» . 

Οταν οι προβλέψεις του αποδεικνύονται σωστές, ο εγκέφαλος παραμένει «ήρεμος», κάτι το οποίο του επιτρέπει να εξοικονομεί ενέργεια. Οταν τα πράγματα δεν συμφωνούν με τα αναμενόμενα, οι νευρώνες δραστηριοποιούνται. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη ποια είναι η σημασία αυτής της δραστηριότητας. «Θα μπορούσε να σημαίνει δύο πράγματα» λέει ο κ. Μούκλι. «Ισως είναι ένα “σήμα σφάλματος”,η πρόβλεψη παραβιάστηκε και οι πρωτογενείςπεριοχές στέλνουν σήμα στις άλλες λέγοντας “κάτι δεν πάει καλά και εμείς δεν το προβλέψαμε”.Μπορεί όμως και να συμβαίνει το άλλο, ίσως όταν η πρόβλεψη επαληθεύεταιη επεξεργασία της να είναι πολύ αποτελεσματική και πολύ γρήγορη και να μην προκαλεί έντονη δραστηριότητα» . 


Θυμόμαστε το μέλλον... 

Πώς λειτουργεί αυτό στην πράξη; Οι καλές προβλέψεις, όπως τονίζει ο κ. Μούκλι, μπορούν να γίνουν μόνο μέσω της εμπειρίας- κατά κάποιον τρόπο είναι σαν να «θυμόμαστε το μέλλον». Ο βασικός μηχανισμός που εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία είναι το λεγόμενο «αυτόματο» ή «προεπιλεγμένο δίκτυο» του εγκεφάλου, το οποίο σχετίζεται με τη μνήμη, με την ανάσυρση των αναμνήσεων και με την ικανότητά μας να «ταξιδεύουμε» νοερά στο παρελθόν και στο μέλλον. «Οι περιοχές αυτές» εξηγεί «κωδικοποιούν πληροφορίες ώστε να μπορεί κάποιος να ανιχνεύσει μια ανάμνηση αλλά ταυτόχρονα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάσυρση πληροφοριών για μελλοντική χρήση.Είναι μια αρετή που έχουμε εμείς οι άνθρωποι, μπορούμε να ταξιδέψουμε στον χρόνο μέσα από τις αναμνήσεις μας». 

Φανταστείτε ότι ξαφνικά αναρωτιέστε αν προτού φύγετε από το σπίτι κλείσατε την καφετιέρα. Μπορείτε να γυρίσετε πίσω, στην ανάμνηση όλων όσων κάνατε το πρωί, να περιπλανηθείτε στους χώρους του σπιτιού, να πάτε νοερά στην κουζίνα. Και μετά μπορείτε να μεταφερθείτε αμέσως στο μέλλον και να σκεφθείτε, «προβλέποντας» τη σκηνή: «Μόλις γυρίσω θα πρέπει να πάω στην κουζίνα να δω αν τελικά έκλεισα την καφετιέρα» . Για αυτό το «ταξίδι» πίσω και μπροστά στον χρόνο χρησιμοποιούνται ακριβώς οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου. «Οι προβλέψεις αυτές» επισημαίνει ο κ. Μούκλι«αναφέρονται μόνο σε ένα συγκεκριμένο σκηνικό και σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Την πόρτα του γραφείου μου,για παράδειγμα,την ξέρω πολύ καλά και την “προβλέπω” μόνοόταν βρίσκομαι στο πανεπιστήμιο. Οταν πηγαίνω στο σπίτι,προβλέπω μια άλλη πόρτα.Αν όμως η πόρτα του σπιτιού μου άνοιγε ξαφνικά με τον ήχο της πόρτας του γραφείου μου ήτης πόρτας του αυτοκινήτου μου,το γεγονός θα μου προξενούσε απόλυτη έκπληξη, γιατί δεν θα συμφωνούσε με την πρόβλεψή μου γι΄ αυτό που περιμένω να συμβεί». 


Τσεκάρουμε συνέχεια 

Ο εγκέφαλος προβλέπει διαρκώς από πριν αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει και «τσεκάρει» τις προβλέψεις του ακόμη και όταν εμείς δεν το συνειδητοποιούμε. «Μπορείνα μιλάω στο κινητό μου κανονίζοντας τι θα κάνω το βράδυ» εξηγεί ο ερευνητής και συνεχίζει: «Αν η πόρτα του σπιτιού κάνει τον ήχο της πόρτας του αυτοκινήτου θα σταματήσω να μιλάω.Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μου υποσυνείδητα ελέγχει διαρκώς αν οι πληροφορίες ταιριάζουν στις προσδοκίες του. Η διαρκής αναπροσαρμογή αυτού του τεράστιου όγκου πληροφοριών είναι η βασική ασχολία ενός μεγάλου τμήματος του εγκεφάλου». 

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη επακριβώς ποιες πληροφορίες συλλέγονται και αποθηκεύονται για αυτή τη χρήση. Οι μελέτες που έχουν γίνει ως τώρα όμως δείχνουν ότι ο εγκέφαλος δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τις λεπτομέρειες. Μια γενική εικόνα φαίνεται να αρκεί για να του δώσει τις ενδείξεις που χρειάζεται. «Ο εγκέφαλος έχει εξαιρετική ικανότητα να εξάγει ουσιώδεις πληροφορίες πάρα πολύ γρήγορα, απορρίπτοντας πάρα πολλά πράγματα που δεν είναι βασικά για την κατανόηση μιας κατάστασης. Από πειράματαπου έχουν γίνει συμπεραίνουμε ότι οι πληροφορίες που κρατάει σχηματίζουν μια εξαιρετικά συνοπτική περιγραφή της κάθε κατάστασης». 


Σε τι διαφέρουμε από τα ζώα 

Ποια είναι η χρησιμότητα όλων αυτών; Φυσικά η επιβίωση. Ο αποκλεισμός των απρόβλεπτων διευκολύνει την προσαρμογή και μειώνει τους κινδύνους. Ο κ. Μούκλι θεωρεί ότι η εγκεφαλική προβλεπτική ικανότητα δεν περιορίζεται μόνο στους ανθρώπους αλλά, σε μικρότερο βαθμό, υπάρχει και στα ζώα, ακόμη και στους απλούστερους οργανισμούς: «Πειράματα έχουν δείξει ότι οι ποντικοί έχουν κάποια ικανότητα ναταξιδεύουν νοερά στον χρόνο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ζώα μπορούν σε ένα βαθμό να κάνουν αυτό το νοητικό “μπρος πίσω”.Για μερικά λεπτά στους ποντικούς και, δενξέρω,υποπτεύομαι για μερικές ώρες στις γάτες και ίσως για μερικές ημέρες στους πιθήκους».

Η διαφορά στον άνθρωπο είναι το χρονικό εύρος που μπορεί να καλύψει με αυτά τα νοητικά ταξίδια. «Οταν μπορεί κάποιος να ταξιδεύει νοερά στον χρόνο και να προβλέπει όχι μόνο για μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά αλλά για μήνες και για ένα χρόνο, τότε μπορεί να γίνει γεωργός γιατί ξέρει ότι αν κάνει κάτι συγκεκριμένο στο χωράφι του εφέτος του χρόνου θα έχει κάτι να φάει. Οταν προβλέπει για αρκετά χρόνια μπορεί να κάνει οικονομίες για νααγοράσει κάποτε ένα σπίτι.Αυτά τα τόσο μεγάλα χρονικά πλαίσια πρόβλεψης και σχεδιασμού ίσως είναι μια από τις αιτίες για τις οποίες έχουμε τόσο μεγάλο εγκέφαλο.Ισως αυτό που μας καθιστά ικανούς να κάνουμε κάτι καλύτερο και περισσότερο από τα άλλα ζώα είναι ο χρόνος για τον οποίο μπορούμε να προβλέψουμε» . 

Οι έρευνες που διεξάγουν τώρα ο κ. Μούκλι και οι συνεργάτες του επεκτείνονται σε πιο πολύπλοκα ερεθίσματα, όπως τα βιβλία και οι κινηματογραφικές ταινίες. «Ηδη βλέπουμεότι ο οπτικός φλοιός προβλέπει τι θα γίνει μετά στην ταινία» λέει. Το επόμενο βήμα θα είναι να μελετήσουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ανθρώπων στους οποίους η προγνωστική ικανότητα δεν λειτουργεί σωστά, όπως τα άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ ή σχιζοφρένεια, με απώτερο στόχο τη συμβολή στην ανακάλυψη πιο αποτελεσματικών θεραπειών. 


H ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ «ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ» 

Η θεωρία της προγνωστικής κωδικοποίησης- το ότι δηλαδή ο κύριος ρόλος του εγκεφάλου δεν είναι να αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα αλλά να προβλέπει τα μελλοντικά- δεν είναι καινούργια. 

Η ιδέα του «Μπεϊζιανού εγκεφάλου»,η οποία υποστηρίζει ότι το νευρικό σύστημα όταν συναντά καταστάσεις αβεβαιότητας εξάγει πληροφορίες με έναν τρόπο παρόμοιο με αυτόν της Μπεϊζιανής Στατιστικής,έχει τις ρίζες της στον 19ο αιώνα.Τελευταία όμως,χάρη σε νέες έρευνες,έχει βρει μεγαλύτερο έρεισμα. 

Η πιο σημαντική πρόταση του είδους είναι γνωστή ως «αρχή της ελεύθερης ενέργειας» και διατυπώθηκε πριν από δύο χρόνια από τονΚαρλ Φρίστον , νευροεπιστήμονα του University College του Λονδίνου.Χαιρετίστηκε από ορισμένους ως η πιο «δυνατή» θεωρία που έχει προταθεί ως σήμερα στη γνωσιακή νευροεπιστήμη- μια «θεωρία των πάντων» για τον εγκέφαλο.Χρησιμοποιώντας «σταθερούς» μαθηματικούς τύπους- και όχι εμπειρικά εργαστηριακά πειράματα που μπορούν να ανατραπούν- ο κ.Φρίστον έδειξε πώς τα πρότυπα του εξωτερικού κόσμου που κωδικοποιεί ο εγκέφαλός μας «ενημερώνονται» διαρκώς με νέες πληροφορίες με στόχο την ελαχιστοποίηση της «ελεύθερης ενέργειας»,δηλαδή των διαφορών τους από αυτό που πραγματικά συμβαίνει «έξω» από το μυαλό μας. 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ, ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Μία ενδιαφέρουσα άποψη για την προγνωστική λειτουργία του εγκεφάλου προέρχεται από έναν εκπρόσωπο του κόσμου των ηλεκτρονικών υπολογιστών.Ο Τζεφ Χόκινς, εφευρέτης των υπολογιστών παλάμης Ρalm Ρilot και Treo,θεωρεί τη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου τόσο σημαντική για την υπολογιστική ώστε επέστρεψε στα θρανία για να σπουδάσει νευροεπιστήμη και ίδρυσε το Κέντρο Θεωρητικής Νευροεπιστήμης Ρέντγουντ.Πιστεύει ότι η μόνη οδός για την ανάπτυξη μιας πραγματικά «έξυπνης» τεχνητής νοημοσύνης είναι η σφαιρική κατανόηση των εγκεφαλικών λειτουργιών, και ιδιαίτερα της προγνωστικής κωδικοποίησης και της ανάδρασης του φλοιού.Υποστηρίζει ότι ο φλοιός έχει ένα υψηλό πρόγραμμα το οποίο επεξεργάζεται τα δεδομένα και ένα ανώτερο αντίστροφο πρόγραμμα το οποίο προβλέπει τις επερχόμενες πληροφορίες.Αν κατορθώσουμε να τα αντιγράψουμε,λέει, θα μπορέσουμε να φτιάξουμε υπολογιστές ικανούς να κάνουν προβλέψεις και να αντιδρούν πιο σωστά στις διάφορες καταστάσεις.

Πηγή - Βήμα science 30/5/2010


Τα γεράκια του ουρανού - Νίκος Λυγερός
http://www.lygeros.org/articles?n=9367&l=gr

Τα γεράκια του ουρανού
υπολόγιζαν τον ορίζοντα
και το μέγεθος της γης
για να μπορέσουν 
να την προστατέψουν
την ώρα της ανάγκης
που ερχόταν σιγά σιγά
με το τσεκούρι της σελήνης
για να σπάσει το σταυρό
πάνω στο οποίο 
είχε καθίσει η θρησκεία
μόνο που τα γεράκια
είχαν ήδη πάνω τους
τον ιερό σταυρό.


Ώρα για ανάγνωση

Φίλοι και Φίλες του βιβλίου, μέσα από την πρόταση που μας έκανε ο Johnnie,  ανοίχτηκε μπροστά μας ένα πανόραμα .  Ο σύνδεσμος  Βακχικόν είναι αξιόλογος και προτείνω να τον επισκεφτείτε.

 http://www.facebook.com/johnnie.society
| "Τα Παραμυθοταξιδεύματα" της Εύας Πετροπούλου-Λιανού κυκλοφορούν σε μορφή e-book από τις Εκδόσεις Βακχικόν

http://www.vakxikon.gr/content/view/1185/4678/lang,el/

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Προσευχή του Παιδαγωγού


Κύριε, Ευσπλαχνικέ Πατέρα, δώσ'μου απλότητα και βάθος
να διαβάζω τα παιδιά μου δίχως γρίφους σκοτεινούς
και να υψώνω τη ματιά μου λεύτερη απο κάθε πάθος
πάνω από του πληγωμένου στήθους μου τους στεναγμούς

Ως την έδρα μου άς μή φέρνω της ζωής μου το μαγνάδι
με συμπόνια να μαλώνω και το χέρι μου ελαφρό
κάνε το στην τιμωρία απαλότερο απ'το χάδι
νά'μαι σίγουρος πώς πάντα απ'αγάπη τιμωρώ

Το πλινθόκτιστο σχολειό μου νά'ναι κάμε το ναός
από πνεύμα της αλήθειας.  Και της πυρκαγιάς οι φλόγες                                  άς φωτίζουν το σκοπό μου που σαν ήλιος λάμπει αγνός.

Στήλη δωρική η καρδιά μου και η θέληση χρυσός, 
ας αστράφτουν κι απ'των πλουσίων διδακτηρίων τις κολώνες
πιο γερά και πιο καθαρά με της πίστης τ'άγιο φώς

                                                                 
                                                                    ΓΑΒΡΙΕΛΛΑ ΜΥΣΤΡΑΛ
                                                                    Δασκάλα από τη Χιλή
                                                                    Βραβείο Νόμπελ 1946 
                                                 (Απόδοση στα Ελληνικά από τον Γ. Μ. Ξύδη)


πηγή : εξαμηνιαίο περιοδικό "πνευματικοί σταλακτίτες"  τεύχος 1   του κατ/τος Ράδιο Μακράκη                                                                 

Μαντινάδες : Το άρωμα της κρητικής ψυχής

Τση πέτρας την απομονή βάνε στο νού θεμέλιο
κι ό,τι θα πείς με το θυμό, πέτο καλλιά με γέλιο



Πόσες φορές γελώ στανιό μά'ναι κλειστή η καρδιά μου
γελώ για να μή χαίρονται οχτροί τα βάσανά μου



Πόσες καρδιές κρυφά πονούν και φανερά γελούνε
πόσες μαραίνονται κρυφά και δεν το μαρτυρούνε



Γελώ και μες το γέλιο μου κρύβω μεγάλο πόνο
με λέει ο κόσμος ευτυχή μα γώ το ξέρω μόνο



Εγώ όντε κλαίω δε γελώ κι όντε γελώ δεν κλαίω
ό,τι θωρώ δε μαρτυρώ κι ό,τι γροικώ δε λέω



Μοιάζει η ζωή μου όνειρο κι όλα τριγύρω ανθούνε
όντε θωρώ τα χείλη σου να μου χαμογελούνε



Νερό το γέλιο δροσερό στον πόνο και τον πόθο
μόνο που λιγοβρίσκεται στη στράτα των ανθρώπω



Σαν αρρωστήσεις μή ζητάς γιατρούς και φαρμακεία
ο πόνος σου γιατρεύεται με γέλια και μ'αστεία

Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας

http://www.madata.gr/epikairotita/san-simera/196890.html

Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας, 23 Μαΐου

Η Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου. Είναι μία εκδήλωση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και αποκτά χρόνο με το χρόνο παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς η χελώνα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και απειλείται με εξαφάνιση. Στην Ελλάδα, τα φώτα της δημοσιότητας τραβούν οι θαλάσσιες χελώνες «Καρέτα-Καρέτα». Στη χώρα μας ωοτοκεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Μεσογείου και βρίσκεται υπό την απειλή της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα έχει αναλάβει εδώ και 25 χρόνια η μη κυβερνητική οργάνωση «Αρχέλων». Με τους εθελοντές της απ' όλο τον κόσμο, οργανώνει προγράμματα στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας των χελωνών (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο, Κρήτη), με σκοπό τη μελέτη και προστασία τους.
Η οργάνωση διατηρεί από το 1994 «νοσοκομείο» θαλάσσιων χελωνών στη Γλυφάδα (3η Μαρίνα Γλυφάδας, πίσω από τη στάση του ΤΡΑΜ «Παλαιό Δημαρχείο») για την περίθαλψη και την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Το Κέντρο είναι ανοιχτό για το κοινό τα Σαββατοκύριακα από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. (εκτός Αυγούστου).
Zougla.gr
                                                                                                                                                                                                                                            ------------------------------------------------------------

 http://www.econews.gr/2012/05/22/medasset-tram-hsap-thalassia-xelona/

Τραμ και Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος υποστηρίζουν τη θαλάσσια χελώνα

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας, που γιορτάζεται στις 23 Μαΐου κάθε χρόνο από το 2000, η εταιρία ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε., υποστηρίζει το έργο του MEDASSET και συμβάλλει στις προσπάθειές του για την ενημέρωση των Αθηναίων και των τουριστών σχετικά με τις θανατηφόρες επιπτώσεις που έχουν τα πλαστικά σκουπίδια στη θαλάσσια ζωή.
Καταχώρηση του MEDASSET θα προβάλλεται στις οθόνες των οχημάτων του Τραμ και στον ΗΣΑΠ για ένα μήνα, προκειμένου να αναδειχθεί η πλούσια θαλάσσια βιοποικιλότητα της χώρας μας αλλά και η ανάγκη προστασίας της από τα πλαστικά σκουπίδια.  Η καταχώρηση δημιουργήθηκε αφιλοκερδώς από την εταιρία XL Advertising Communication Ltd.
Η θαλάσσια χελώνα επισκέπτεται τις παραλίες της χώρας μας εδώ και εκατομμύρια χρόνια για να γεννήσει τα αυγά της και είναι από τα ζώα που απειλούνται περισσότερο με εξαφάνιση.
Παράλληλα κατέχει σημαντικό ρόλο ως εκπρόσωπος των υπόλοιπων ειδών και οικοσυστημάτων που χρήζουν προστασίας.
Medasset
                                   ----------------------------------------------
http://www.econews.gr/2012/05/23/pagkosmia-imera-xelonas-2012-archelon/
23 Μαΐου 2012, 11:30 | Εμφανίσεις: 402

Παγκόσμια ημέρα της Χελώνας και δύο προσκλήσεις για να την γνωρίσουμε!

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Συμπληρώθηκαν ήδη 12 χρόνια εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας για τις Χελώνες, που γιορτάζεται στις 23 Μαΐου.
Οι Χελώνες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης. Ιδιαίτερα οι Θαλάσσιες Χελώνες απειλούνται με εξαφάνιση και γι’ αυτό περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδος.
Οι κύριες απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες είναι:
* Η τυχαία εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία (δίκτυα , παραγάδια)
* Η ηθελημένη θανάτωση από ασυνείδητους ανθρώπους
* Οι συγκρούσεις με σκάφη
* Η ενόχληση από την έντονη χρήση των παραλιών ωοτοκίας
* Η άναρχη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη στις παραλίες ωοτοκίας
* Η ηχορρύπανση
* Η κατάποση απορριμμάτων και πλαστικών
* Η πετρελαϊκή ρύπανση
* Η μεταβολή των οικοσυστημάτων
* Η κλιματική αλλαγή
Κάθε μέρα, ο καθένας μας κάνει επιλογές για το τι θα φάει και τι θα αγοράσει, τι θα καταναλώσει και πως θα περάσει τον χρόνο του, πράξεις που επηρεάζουν την επιβίωση όλων των θαλάσσιων οργανισμών και ιδιαίτερα των θαλασσίων χελωνών. Οι πιο σημαντικοί τρόποι να προστατεύσουμε αυτά τα απειλούμενα χαρισματικά πλάσματα των θαλασσών μας είναι να ευαισθητοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι και να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά.
Ας δούμε δύο πολύ ενδιαφέρουσες ευκαιρίες που δίνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, τις επόμενες ημέρες.
—Γίνετε ένας ευαισθητοποιημένος πολίτης
Παρακολουθείτε πάντοτε τα οικολογικά και περιβαλλοντικά δρώμενα και συμμετέχετε σ’ αυτά. Και μη σταματάτε εκεί! Οι θαλάσσιες χελώνες χρειάζονται πολλούς φίλους για να επιβιώσουν στις θάλασσές μας. Υποστηρίξτε τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τον ελληνικό Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας (www.archelon.gr) και ενισχύστε τις δράσεις του. Μια δωρεά ή μια συμβολική υιοθεσία γίνεται μόνο με μερικά «κλικ» και μπορεί να σώσει μια θαλάσσια χελώνα που περιθάλπεται στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ή να υποστηρίξει το ερευνητικό του έργο στις παραλίες ωοτοκίας της Ζακύνθου, της Κρήτης και της Πελοποννήσου.
Για να έρθετε σε αμεσότερη επαφή με μια πολύ συγκινητική στιγμή, σας προσκαλούμε να έρθετε για να δείτε από κοντά την απελευθέρωση της Καρέτα «Λεωνίδας» που θα γίνει την Τετάρτη 23 Μαΐου (Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας), στις 7:00 το απόγευμα, από την παραλία των Λεγραινών απέναντι από το νησί του Πατρόκλου (43 χλμ από το Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα, μέσω Λεωφ. Σουνίου).
Ο «Λεωνίδας» είναι μια Caretta caretta 14 κιλών που έφτασε στις 22 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Διάσωσης από την Θεσσαλονίκη με την βοήθεια του ΕΚΠΑΖ – Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων.
—Εκπαιδεύσατε τα παιδιά
Η εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας των θαλασσίων χελωνών και του ευαίσθητου πλανήτη μας. Σήμερα πρέπει να δημιουργήσουμε τους αυριανούς προστάτες του περιβάλλοντος. Καλλιεργήστε στα παιδιά σας ή στους μαθητές σας ευαισθησίες για το στεριανό και θαλάσσιο περιβάλλον μας. Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, όπως ο ΑΡΧΕΛΩΝ, υλοποιούν ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής και ευαισθητοποίησης που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Μια επίσκεψη στο Κέντρο Διάσωσης θαλασσίων Χελωνών, στην 3η μαρίνα της Γλυφάδας, θα δώσει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να δουν από κοντά θαλάσσιες χελώνες που περιθάλπονται και να συνειδητοποιήσουν πόσο ανάγκη έχουν για προστασία (ελεύθερη είσοδος κάθε Σάββατο & Κυριακή, από 11:00 έως 17:00).
Ειδικά, αυτήν την Κυριακή 27 Μαΐου, οργανώνουμε από τις 11:00 μέχρι τις 14:00 ειδική εκδήλωση για παιδιά και μεγάλους με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Χελώνας. Σας προσκαλούμε στον φιλόξενο χώρο του Κέντρου Διάσωσης που θα προβληθεί μια σειρά 5 ντοκιμαντέρ για τον ΑΡΧΕΛΩΝ και τις θαλάσσιες χελώνες, θα γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις στις δεξαμενές που περιθάλπονται οι τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες, θα γίνονται εργαστήρια ζωγραφικής και κατασκευής «μενταγιόν» και πολλά ακόμη.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους . Σας περιμένουμε!
ΑΡΧΕΛΩΝ
                                         ----------------------------------------------------

http://www.inews.gr/117/23-maou--pagkosmia-imera-chelonas.htm

Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ η γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας και πλέον έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου.
Δεν πρόκειται για την ημέρα που περπατάμε όλοι σαν…χελώνες (μα γιατί όχι?), αλλά για τη μέρα που θυμόμαστε πως η χελώνα κινδυνέυει να εξαφανιστεί, προσπαθώντας να ευαισθητοποιηθεί όσο περισσότερος κόσμος γίνεται.
Γνωρίζουμε και στην Ελλάδα πως η «καρέτα-καρέτα» κινδυνεύει, λόγω της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον που καταστρέφει τα πάντα. Η μη κυβερνητική οργάνωση «Αρχέλων» προσπαθεί εδώ και 25 χρόνια να βοηθήσει εθελοντικά στη διάσωσή τους, έχοντας βοήθεια από όλο τον κόσμο και οργανώνοντας προγράμματα σε παραλίες της Ζακύνθου, της Πελοποννήου και της Κρήτης, όπου είναι και οι γνωστότερες παραλίες ωοτοκίας των χελωνώ

Read more: http://www.neolaia.gr/2012/05/23/23-maiou-pagkosmia-imera-xelwnas/#ixzz1vgxElVWd

                                  -----------------------------------------------------

http://www.infokids.gr/2012/05/235-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%87%CE%B5%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%88%CF%84/
nfokids » Νέα » 23/5 Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας – Προστατέψτε την

23/5 Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας – Προστατέψτε την

Η Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου. Είναι μία εκδήλωση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2000 και αποκτά χρόνο με το χρόνο παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς η χελώνα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και απειλείται με εξαφάνιση. Το πανάρχαιο αυτό ζώο, που συμβολίζει τη μακροβιότητα στις ανατολικές φιλοσοφίες, κατοικεί στον πλανήτη Γη πολύ πριν από τον άνθρωπο. Για την ακρίβεια, επέζησε από την εποχή των δεινοσαύρων, για να φθάσει να κινδυνεύσει με εξαφάνιση μόνο κατά τους τελευταίους, «πολιτισμένους» αιώνες, που η ανθρωπότητα περιφρονεί κάθε άλλη μορφή ζωής, στο βωμό του όποιου συμφέροντος. Μόνο στην ελληνική επικράτεια, το 2008 βρέθηκαν 292 νεκρές θαλάσσιες χελώνες και 42 τραυματισμένες.
Στην Ελλάδα, τα φώτα της δημοσιότητας τραβούν οι θαλάσσιες χελώνες «Καρέτα-Καρέτα». Στη χώρα μας ωοτοκεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Μεσογείου και βρίσκεται υπό την απειλή της ανθρώπινης δραστηριότητας. Την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα έχει αναλάβει εδώ και 25 χρόνια η μη κυβερνητική οργάνωση «Αρχέλων». Με τους εθελοντές της απ’ όλο τον κόσμο, οργανώνει προγράμματα στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας των χελωνών (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο, Κρήτη), με σκοπό τη μελέτη και προστασία τους.
Η οργάνωση διατηρεί από το 1994 «νοσοκομείο» θαλάσσιων χελωνών στη Γλυφάδα (3η Μαρίνα Γλυφάδας, πίσω από τη στάση του ΤΡΑΜ «Παλαιό Δημαρχείο») για την περίθαλψη και την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.
Το Κέντρο είναι ανοιχτό για το κοινό τα Σαββατοκύριακα από τις 11 π.μ. έως τις 6 μ.μ.
Για τους πιο περιπετειώδεις, απευθυνθείτε στο σύλλογο για το Σεμινάριο Εθελοντών Διασωστών που διοργανώνεται στις 30 Μαΐου στη Γλυφάδα. Πληροφορίες +302105231342 & +302108982600.

Πώς να βοηθήσω
Γίνε Υποστηρικτής ή/και Υιοθέτης
Για τη συμβολή σας στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών, θα σας στείλουμε το προσωπικό σας πιστοποιητικό υιοθεσίας και ενημερωτικό υλικό. Για υποστήριξη 30€ θα λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο «ΑΡΧΕΛΩΝ ο Ισχυρός» για ένα χρόνο.
Θα σας ενημερώσουμε πότε το χελωνάκι σας βγήκε από τη φωλιά του, στην επιφάνεια της άμμου και κατευθύνθηκε προς τη θάλασσα. Αν υιοθετήσετε ένα χελωνάκι θα σας στείλουμε εκτός από το πιστοποιητικό σας ένα βιβλίο για χρωμάτισμα και άλλα αναμνηστικά.
Υιοθετήστε ένα χελωνάκι με 30 €
(απευθύνεται κυρίως σε παιδιά)

Θα σας ενημερώσουμε πότε το χελωνάκι σας βγήκε από τη φωλιά του, στην επιφάνεια της άμμου και κατευθύνθηκε προς τη θάλασσα. Αν υιοθετήσετε ένα χελωνάκι θα σας στείλουμε εκτός από το πιστοποιητικό σας ένα βιβλίο για χρωμάτισμα και άλλα αναμνηστικά.
Υιοθετήστε μια μητέρα Καρέττα με 50 €
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ μεριμνά για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών τόσο στις παραλίες όσο και στη θάλασσα. Την περίοδο αναπαραγωγής, ερευνητές του Συλλόγου καταγράφουν τη δραστηριότητα των θηλυκών που βγαίνουν στην ακτή για να ωοτοκήσουν. Αν υιοθετήσετε μια μητέρα Καρέττα θα λάβετε επιπλέον το πλήρες ιστορικό της χελώνας σας από την πρώτη φορά που την εντοπίσαμε να ωοτοκεί.
Υιοθετήστε μια φωλιά με 80 €
Μια φωλιά Καρέττα μπορεί να περιέχει 120 αυγά που μένουν περίπου δύο μήνες θαμμένα στην άμμο. Ο εντοπισμός και η προστασία των φωλιών εξασφαλίζει την ασφαλή επώαση και εκκόλαψή τους, ειδικά σε πολυσύχναστες περιοχές. Εάν υιοθετήστε μια φωλιά, μαζί με το υπόλοιπο υλικό θα σας στείλουμε και στοιχεία για την επιτυχία εκκόλαψης της φωλιάς σας.
Υιοθετήστε μια τραυματισμένη χελώνα με 150 €
(το ποσό καλύπτει τα έξοδά περίθαλψης ενός μηνός)

Οι θαλάσσιες χελώνες τραυματίζονται από ταχύπλοα, μπλέκονται σε δίχτυα, καταπίνουν αγκίστρια. Αρκετές έρχονται στο Κέντρο Διάσωσης του Συλλόγου με τραύματα στο κεφάλι. Μετά από την περίθαλψή τους στο Κέντρο που λειτουργεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με το Δήμο Γλυφάδας, απελευθερώνονται για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Αν υιοθετήσετε μία τραυματισμένη χελώνα, θα σας ενημερώσουμε για το ιστορικό της χελώνας και θα σας καλέσουμε στην απελευθέρωσή της.
…και υποστηρίξτε τη δουλειά του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ
Γίνε Υποστηρικτής με 30 €
Γίνε υποστηρικτής του ΑΡΧΕΛΩΝ με 30€ το χρόνο. Με αυτό τον τρόπο, συνεισφέρεις στην διατήρηση και συνέχιση των προσπαθειών και των προγραμμάτων μας. Επίσης, θα λαμβάνεις κάθε τρίμηνο το ενημερωτικό μας έντυπο και θα είσαι ενήμερος για την πορεία των εργασιών μας.
Info
Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ
Σολωμού 57 104 32 Αθήνα
Tηλ./Fax: +302105231342
E-mail: stps@archelon.gr


Κέκροπας και Εριχθόνιος.Οι προπάτορες της Αττικής

Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

Κέκροπας και Εριχθόνιος.Οι προπάτορες της Αττικής


Ο Κέκροπας ήταν πανάρχαια μορφή της Αττικής, αυτόχθονας, γεννημένος από την ίδια τη Γη, και διφυής ως προς τη μορφή, δηλαδή, από τη μέση και πάνω ήταν άνθρωπος και από τη μέση και κάτω φίδι. Παντρεύτηκε την Άγραυλο και γέννησε μαζί της τον Ερυσίχθονα -που πέθανε νωρίς- την Άγραυλο (αυτή που μένει στους αγρούς), την Έρση (δροσιά) και την Πάνδροσο.

Καθώς έγινε βασιλιάς, ο τόπος που μέχρι τότε ονομαζόταν Ακτική ή Ακτή, από το όνομα του Ακταίου, μετονομάστηκε σε Κεκροπία. Ο Κέκροπας κατοίκησε πάνω στο βράχο, αφού πρώτα έκτισε τα τείχη. Όταν έφτασαν από τη θάλασσα οι Κάρες και από τη στεριά οι Βοιωτοί, ο Κέκροπας, για να τους αντιμετωπίσει, σκέφτηκε να μαζέψει τους κατοίκους που ως τότε ζούσαν σκόρπιοι και να τους βάλει να μείνουν σε χωριά που μετά τα οργάνωσε σε ενιαία πόλη. Με τους κατοίκους ενωμένους αντιμετώπισε τους εισβολείς.


Λένε πως τότε έκανε και την πρώτη καταμέτρηση του πληθυσμού· κάθε κάτοικος έπρεπε να φέρει μαζί του μια πέτρα και να τη ρίξει σε ένα ορισμένο μέρος. Έτσι μπόρεσε και τους μέτρησε και από το γεγονός αυτό ονομάστηκαν λαός (από τη λέξη λας = λίθος). Ο Κέκροπας παραβρέθηκε και στη διεκδίκηση της Αθήνας από την Αθηνά και τον Ποσειδώνα είτε ως μάρτυρας είτε ως δικαστής.


Εριχθόνιος

Ο Εριχθόνιος ήταν κι αυτός αυτόχθονας και διφυής, όπως και ο Κέκροπας. Μητέρα του ήταν η Γη και πατέρας του ο Ήφαιστος και γεννήθηκε με έναν περίεργο τρόπο. Λένε, λοιπόν, πως τον καιρό που ο Ήφαιστος ήταν μόνος, γιατί τον είχε εγκαταλείψει η Αφροδίτη, μπήκε η Αθηνά στο εργαστήριό του, για να του ζητήσει να της φτιάξει νέα όπλα. Ο Ήφαιστος μόλις είδε την Αθηνά, ένιωσε δυνατή ερωτική επιθυμία και θέλησε να ενωθεί μαζί της. Η θεά, που αισθανόταν αποστροφή για την ερωτική πράξη, τον απέκρουσε κι έφυγε, ενώ εκείνος την ακολουθούσε με δυσκολία. Κάποια στιγμή την πρόφτασε. Η Αθηνά τον κτύπησε με το δόρυ της, αλλά το σπέρμα του Ήφαιστου έπεσε στο
πόδι της. Τότε η θεά πήρε μια τούφα μαλλί, σκούπισε το πόδι της και το πέταξε στη Γη.
Η Γη γονιμοποιήθηκε και γέννησε ένα αγόρι που το ονόμασαν Εριχθόνιο (από το έριο = μαλλί και χθων = γη). Μόλις γεννήθηκε το παιδί, το πήρε η Αθηνά να το μεγαλώσει, κρυφά όμως από τους άλλους θεούς. Του έσταξε στα μάτια δύο σταγόνες από το αίμα της Γοργώς. Η μια σταγόνα ήταν για να φέρνει το θάνατο στους εχθρούς του και η άλλη για να τον προφυλάει από τις αρρώστιες.

Συγχρόνως του έδωσε και δυο φίδια να τον προστατεύουν. Πήρε τα δυο φίδια και μαζί με το μωρό τα έκλεισε σε ένα κιβώτιο, που αφού το σφράγισε καλά, το έδωσε στις κόρες του Κέκροπα (;) να το φυλάνε. Αυτές όμως, η Έρση και η Πάνδροσος, άνοιξαν το κιβώτιο. Μόλις αντίκρισαν το μωρό με τα φίδια τις κυρίεψε ένα είδος τρέλας που τις έκανε να πάνε να πέσουν από τα τείχη της Ακρόπολης. Μαθαίνοντας η Αθηνά τι έκαναν οι κόρες του Κέκροπα, πήρε το μωρό και το έκλεισε στο ναό, που αργότερα ονομάστηκε Ερεχθείο, όπου το ανάθρεψε με δική της φροντίδα.


Όταν μεγάλωσε ο Εριχθόνιος, έδιωξε τον Αμφικτύωνα από το θρόνο κι έγινε αυτός βασιλιάς. Στα χρόνια του ήρθε από την Αίγυπτο στην Ελλάδα ο Δαναός με τις 50 κόρες του πάνω σ' ένα καράβι με 50 κουπιά, την πεντηκόντορο, που την έφτιαξαν τότε για πρώτη φορά.


Στην Αθήνα άρχισαν οι κάτοικοι να χωρίζονται σε φυλές, ανάλογα με την καταγωγή της οικογένειάς του και τους προπάτορές τους. Έτσι σχηματίστηκαν οι τέσσερις φυλές: η Διάς, η Αθηναΐς, η Ποσειδωνιάς και η Ηφαιστιάς. Την ίδια περίοδο άρχισαν να γιορτάζονται και τα Παναθήναια και σύμφωνα με την παράδοση ο Εριχθόνιος ήταν ο πρώτος που έστησε ένα ξύλινο άγαλμα της Αθηνάς πάνω στην Ακρόπολη. Παντρεύτηκε την νύμφη των ποταμών Πραξιθέα και από το γάμο αυτό γεννήθηκε ο Πανδίονας.

Το κείμενο και οι εικόνες είναι παρμένα από τον 3ο τόμο της Ελληνικής Μυθολογίας του Ι. Θ. Κακριδή, εκδόσεις Εκδοτική Αθηνών. 

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα αντιγραφή επικόλληση πάνω 

Αρχαίοι Κόσμοι

 http://arxaioikosmoi.blogspot.com/2011/09/blog-post_21.html#.T7p5Da26aAU.facebook

Η ΕΡΠΕΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΙΜΑΤΟΣ




ΕΡΕΧΘΕΑΣ
                                                                                         
Διαβάζοντας  κάποιους  συγγραφείς  μπήκα στον πειρασμό να ανοίξω αυτό το θέμα . Τα τελευταία  χρονιά σε Ελλάδα  και εξωτερικό  διαβάζουμε  για τους ερπετόμορφους επικυρίαρχους του κόσμου μας ,Μια αρχαία φυλή που συνηθίζει να κυβερνά τον κόσμο από την αρχαιότητα . Όλο και περισσότεροι πιστεύουν σε τέτοιες θεωρίες στις μέρες μας και όχι άδικα , με όλη την απανθρωπιά στο κόσμο αιώνες πίσω έως τις μέρες μας. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν σε μια μάχη διαγαλαξιακή,  αέναη . Από τη μια μεριά η Διαγαλαξιακή συνομοσπονδία της ΛΥΡΑΣ με τους Ελλανιους Έψιλον γονείς μας από τη Ανδρομέδα .Από την άλλη οι δυνάμεις των αποστατών του Δράκου του όφεως και του Βοώτη δηλαδή οι ερπετικοί .Και στη μέση εμείς .  Τότε άρχησα να ψάχνω στις αρχαίες μυθιστορίες και όχι μυθολογίες για τα οντά αυτά . Ένας  απο τους πρώτους ερπετικούς  που συνάντησα ήταν και ο Κέκροπας .


Πατέρας: -
Μητέρα: Γαία.
Σύζυγος: Άγραυλος η Πρεσβύτερη, θυγατέρα του Ακταίου.
Οίκος: Κεκροπίδαι (Κεκροπίδες)
Τέκνα: Ερυσίχθονας ο Αθηναίος, Άγραυλος η Νεώτερη, Έρση, Πάνδροσος.
Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική
Χρονολογία: 2η χιλιετία π.Χ , πρώτο ήμισυ. (Ενδέχεται να έζησε και παλαιότερα (3η χιλιετηρίδα).
Ιδιότητα: Βασιλέας της Αθήνας (οι Αθηναίοι της κλασσικής εποχής τον θεωρούσαν ως γηγενή και πρώτο βασιλέα τους).

Εντύπωση μου κάνει ο οίκος Κεκροπίδαι ,  όχι το όνομα αλλά η αναφορά του γενεαλογικού δέντρου που κρατούσαν με τη ονομασία οίκος  5000 χρόνια πριν .Αλλά πιθανόν να ήταν το dna τους  σημαντικό και ένοιωθαν την ανάγκη καταγραφής του σε αρχεία που έφτασαν μέχρι της μέρες μας.




Ο Κέκροπας, γιος της Μητέρας Γης και μυθικός ιδρυτής της πρώτης πόλης των Αθηνών στην Ακρόπολη (που ονομαζόταν Κεκροπία εκείνο τον καιρό), είναι ο πρώτος αττικός ήρωας και χθόνια θεότητα. Με το όνομα χθόνιοι θεοί ή χθόνιες θεότητες ή υποχθόνιες θεότητες χαρακτήριζαν οι αρχαίοι Έλληνες τις διάφορες θεότητες της Ελληνικής Μυθολογίας που είχαν σχέση με τον κάτω κόσμο ή τη Χθόνα (= Γη) εξ ου και υποχθόνιοι. Σήμερα ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται στα ελληνικά και για τον χαρακτηρισμό παρόμοιων θεοτήτων, του κάτω κόσμου, και από μυθολογίες άλλων πολιτισμών.

Στη κατηγορία αυτή περιλαμβάνονταν ο Άδης με κυρίαρχη θέση, ο Πλούτων, η Δήμητρα, η Περσεφόνη η Εκάτη, ο Χθόνιος Ερμής, ο Χάρων, ο Θάνατος κ.λπ. Ο Κέκροπας παρουσιαζόμενος συνήθως ως διφυής, από τη μέση και πάνω άνθρωπος και από τη μέση και κάτω φίδι. Θεωρείται γενάρχης των Αθηναίων (Κεκροπίδες), ενώ πιστεύεται ότι ο τάφος του βρισκόταν στο βορειοδυτικό τμήμα της στοάς των Καρυάτιδων στο Ερεχθείο (Κεκρόπιο). Λατρευόταν κυρίως στην Ακρόπολη υπό τη μορφή φιδιού, έχοντας το δικό του ιερέα, ενώ σ’ αυτόν αποδίδονται η θέσπιση διάφορων νόμων, η εφεύρεση της γραφής, η απογραφή του πληθυσμού, η κατάργηση των ανθρωποθυσιών, η ταφή των νεκρών, ο τρόπος οικοδόμησης οικιών αλλά η διαιτησία στη διαφωνία μεταξύ Αθηνάς και Ποσειδώνα για την κηδεμονία της πόλης.

Ο Κέκροπας πρέπει να έζησε γύρω στα 1600 π.Χ.. Σύζυγος του Κέκροπα ήταν η Άγλαυρος, κόρη του Ακταίου, πρώτου βασιλιά των Αθηνών, ενώ αργότερα λέγεται πως ο Κέκροπας έγινε σύζυγος με τη Μητιάδουσα, αδελφή του Δαιδάλου. Η Άγλαυρος ήταν η προσωποποίηση της γονιμότητας του εδάφους και του λαμπρού φωτός. Ο Ακταίος, ο πρώτος γηγενής βασιλιάς της Αττικής, έδωσε το όνομά του στη χώρα του: Ακταία < Ακτική < Αττική.

Ο Κέκροπας έχτισε πόλεις στην Εύβοια και την Κοπαΐδα. Λατρευόταν επίσης στα Μέγαρα, τη Βοιωτία, τον Αλίαρτο, την Εύβοια, τη Θράκη και τη Σαλαμίνα της Κύπρου. Θεωρείται ο ιδρυτής της λατρείας του Δία Υπάτου και της Πολιάδας Αθηνάς.

Ήταν κριτής στη φιλονικία Ποσειδώνα - Αθηνάς για την θεϊκή προστασία της πόλης. Προτίμησε την Αθηνά. Σύμφωνα με τον μύθο, οι αντίπαλοι ανέβηκαν πάνω στον βράχο της Ακρόπολης, όπου ήρθαν και οι άλλοι δέκα θεοί από τον Όλυμπο για να κάνουν τον δικαστή στη διαφωνία των δυο θεών, ενώ ο Κέκροπας παρίστατο ως μάρτυρας. Πρώτος ήρθε ο Ποσειδώνας, στάθηκε στη μέση του βράχου και με την τρίαινά του έδωσε ένα δυνατό χτύπημα στο έδαφος. Αμέσως ξεπήδησε ένα κύμα αλμυρού νερού που σχημάτισε μια μικρή λίμνη που την ονόμασαν «Ερεχθηίδα θάλασσα». Μετά ήρθε η σειρά της Αθηνάς να παρουσιάσει το δώρο της και αφού κάλεσε τον Κέκροπα για μάρτυρα, φύτεψε μια ελιά πάνω στον βράχο, που ξεπετάχτηκε γεμάτη καρπό. Το δέντρο αυτό σωζόταν για πολλά χρόνια αργότερα. Μετά από το δώρα της Αθηνάς ο Δίας κήρυξε το τέλος του αγώνα και είπε στους άλλους θεούς να κρίνουν σε ποιον από τους δυο θεούς να δοθεί η πόλη. Συγχρόνως ζήτησαν τη μαρτυρία και τη γνώμη του Κέκροπα. Αυτός από το βράχο ψηλά έριξε μια ματιά γύρω, αλλά όπου να γύριζε, τα μάτια του αντίκριζαν αλμυρό νερό, τις θάλασσες που από παντού έζωναν τη χώρα. Το δέντρο όμως που είχε κάνει η Αθηνά να φυτρώσει ήταν το πρώτο που φύτρωσε σε όλη τη χώρα και ήταν συνάμα για την πόλη η υπόσχεση για δόξα και ευτυχία. Γι' αυτό ο Κέκροπας θεώρησε πως το δώρο της Αθηνάς ήταν πιο χρήσιμο και έτσι της δόθηκε η κυριαρχία της πόλης.

Ο Κέκροπας διαίρεσε τους κατοίκους της Αθήνας σε τέσσερις φυλές, την Αθήνα σε τέσσερις περιοχές, που τις ονόμασε Κεκροπίς, Αυτόχθων, Ακταία και Παραλία, κάθε μια με περίπου είκοσι χιλιάδες κατοίκους. Εκτός αυτού διαίρεσε την Αττική σε δώδεκα αυτόνομους δήμους.


Μετά  απ’ την ανάγνωση του παραπάνω  κειμένου  οδηγήθηκα σε κάποιους συλλογισμούς . Πρώτος  βασιλιάς  των προγόνων μου ένας ερπετόμορφος ; Ο Κέκροπας  λοιπόν  χθόνιος θεός , δηλαδή ; Ερπετική  μορφή  ζωής με καταγωγή την κοίλη γη ; Έπειτα  παρατήρησα ότι μόνο  καλό έκανε στους συμπολίτες του , που ήταν 189 χρόνια ακυβέρνητοι μετά τον μέγα κατακλυσμό του Ωγύγη . Η πρώτη σύζυγος ήταν επίσης προσωποποίηση της γονιμότητας του εδάφους και του λαμπρού φωτός. Και η δεύτερη αδελφή του τεχνογνώστη της πτητικής  Δαιδάλου . Βλέπουμε  λοιπόν μια γραμμή αίματος της βασιλείας του, φιλικά προσκείμενη στο είδος μας. Οικοδόμησε άλλες δυο πόλεις και λατρεύτηκε σε άλλες επτά το φίδι. Παρουσιαζόμενος συνήθως ως διφυής , εδώ κατάλαβα ότι άλλαζε και μορφή αν ήθελε ενώ αν όχι έπαιρνε ανθρώπινη μορφή και θυμήθηκα τα βιβλία που διάβασα με τα μεταμορφικά ερπετικά όντα που ακόμα βασιλεύουν στις μέρες μας για κάποιους . Προώθησε την λατρεία του Δια και της Αθηνάς, και σκέφτηκα να και ένα ερπετό που τα πήγαινε καλά με τους Ολύμπιους θεούς .Και όταν οι Ολύμπιοι μάλωναν για την προστασία της πόλης διάλεξε με σύνεση το δώρο που θα ωφελούσε το ανθρώπινο γένος , την ευλογημένη ελιά .Γιατί το φίδι δίνει  πάντα  γνώση στον άνθρωπο ,που πάντα  εποφθαλμιάτε από κάποιο  ανώτερο ον για τη χρήση της ; Μια μνήμη που θα κρατήσω άσβεστη στο μυαλό μου , είναι ότι της ημέρες εκείνες τα όντα που ζούσαν μαζί μας , εκτός του διφυή Κέκροπα , ήταν ακόμα πιο εξελιγμένα καθώς οι Ολύμπιοι εκτός από πολυμορφικοί είχαν την δύναμη να μετουσιωθούν και σε  νερό , αέρα , πυρ. Στο εβραιοχριστιανικό σχολείο που πήγα νέος θυμάμαι την ιστορία της ονομασίας της πόλης της Αθήνας , αλλά αυτός που μου έμεινε στο μυαλό δεν ήταν ο Κέκροπας ως ερπετόμορφος  θεός  υπέρ του ανθρώπου . Πως επιβίωσε το είδος μας πολύ κατώτερο ,ενώ όλα αυτά τα όντα δεν υπάρχουν πλέον ; Μήπως  είμαστε ακόμα όλοι μαζί εδώ στο παρόν ηλιακό μας σύστημα ; Κάποιοι στις ουράνιες σφαίρες  κάποιοι  υποχθονίως και άλλοι υποθαλάσσια στα βασίλεια του Δια , Αδη , και Ποσειδώνα. Μήπως κάποιοι ελάττωσαν τις εμφανίσεις τους για κάποιο λόγο αλλά δεν έφυγαν ποτέ , μήπως άλλοι διοικούν πίσω  από το παραπέτασμα ; Αν ήθελαν για κάποιο λόγο θα μπορούσαν βάση των ιδιοτήτων τους .Προσωπικά πιστεύω ότι τίποτα δεν άλλαξε από τότε ,πως θα μου πείτε ; Είμαστε μια καθοδηγούμενη  φυλή ,στα μάτια μου είναι προφανές μετά από έρευνα αρκετών ετών . Είναι σαν κάποιος να επιλέγει πότε θα λάβουμε γνώση και πότε θα κυλίσουμε στο σκοτάδι . Δεν ξέρω αν υπάρχουν αψιμαχίες για την επικυριαρχία πάνω μας ακόμα , από  όντα ανωτέρα από εμάς όπως γίνονταν στην αρχαιότητα , αλλά δεν θα με ξένιζε η ιδέα αυτή . Παρατηρώντας την γνώση του είδους μας να εναλλάσσεται από μακροπρόθεσμες περιόδους  σκοταδισμού σε βραχυπρόθεσμες  τεχνολογικού  οργασμού, σαν να υπάρχει ένας Κέκροπας η ένας Ήφαιστος στο παρασκήνιο και δίνει  γνώση  ενώ άλλοτε η γνώση σπανίζει και ο κόσμος ζει στο σκοτάδι .Τέλος στις μέρες μας όλα είναι  πιθανά , ο ουρανός σε όλο τον κόσμο γέμισε ΑΤΙΑ ,  πολλά εκ των οποίον  υποθαλάσσια , και η θεωρίες συνομωσίας με υποχθόνια όντα σε συνεργασία με τις υπερδυνάμεις σε υπόγειες  μυστικές βάσεις διαδέχονται η μια την άλλη . Ψάχνοντας τις ρίζες μας βρίσκουμε πολλές απαντήσεις αλλά η έρευνα δεν πρέπει να σταματήσει ποτέ.




                ΚΕΚΡΟΠΑΣ                                                            ΝΑΓΚΑΣ                      

Συνεχίζοντας την έρευνα για την ερπετική γραμμή αίματος , οδηγήθηκα στην αρχαία Ινδική φυλή. Σε αρχαία Σανσκριτικά κείμενα από την Ινδική μυθιστορία (μυθολογία ) , συναντάμε τα Νάγκας  ή Ναγκίνι στη θηλυκή τους  μορφή, μια φυλή δαιμόνων  ή ημίθεων. Από τη μέση και κάτω φίδια και συγκεκριμένα κόμπρες  , και  από τη μέση και πάνω άνθρωποι, με ένα ή αρκετά κεφάλια . Βρήκα λοιπόν κάποιους συγγενείς του γνωστού μας Κέκροπα στην άλλη άκρη του κόσμου. Η φυλή αυτή σχετιζόταν με το υγρό στοιχείο και κάποιες φορές αναφέρονται για τις μυστικιστικές τελετές μύησης  σε απόκρυφες γνώσεις μέσω ελίτ κοινωνιών . Εδώ βλέπουμε συσχετισμό με τις σημερινές μυστικές οργανώσεις,  τελετές μύησης  κλειστών κοινωνικών  ομάδων  .Η γνώση που μοιράζονταν κατ επιλογήν τους στα μυστήρια περιείχε τεχνολογίες και επιτεύξεις ,μυστήρια άγνωστα για τους απλούς ανθρώπους .Εδώ βλέπουμε για άλλη μια φορά τα ανθρωπόμορφα φίδια σε ρόλους κατώτερων θεοτήτων  που βασίλεψαν ανάμεσά μας με γνώσεις τεχνολογιών που στο πέρασμα του χρόνου χάλκευσαν πολλές δομές της κοινωνίας . 

Στο Ινδικό έπος Μαχαμπαράτα , η απεικόνιση των Νάγκας τείνει προς το αρνητικό ,και σκιαγραφούνται ως τα θύματα που αξίζουν την θυσία του φιδιού και τη θήρευση του από τον βασιλιά αετό Γκαρούντα. 
Στο έπος ονομάζονται «οι πιο εχθρικοί απ ‘όλα τα πλάσματα» αναφαίρεται επίσης ότι «τα φίδια είχαν  θανάσιμο δηλητήριο , ειδικές (μεταφυσικές) ιδιότητες καθώς και δύναμη υπεροχής σε σχέση με εμάς .(Βιβλίο πρώτο : Adi Parva παράγραφος 20). Την ίδια στιγμή οι Νάγκας δείχνουν να είναι σημαντικοί συμμέτοχοι σε πολλά γεγονότα που διαδραματίζονται στο έπος , συχνά όχι περισσότερο κακοί ή εξαπατητές από άλλους πρωταγωνιστές , και κάποιες φορές σύμμαχοι του καλού.

 Η μεγάλη νέμεσις για τους Νάγκας στην Μαχαμπαράτα , είναι ο γιγάντιος αετός βασιλιάς  Γκαρούντα . Οι δυο τους ξεκίνησαν την ζωή ως ξαδέλφια . Ο μέγας σοφός Κασιάπα είχε δυο συζύγους , την Κάντρου και την Βινάτα .Η πρώτη επιθυμούσε πολλούς απογόνους και η δεύτερη λίγους αλλά δυνατούς. Η ευχή και των δυο πραγματοποιήθηκε, η Κάντρου γέννησε 1000 αυγά που επωάστηκαν σε φίδια (Νάγκας)  , και η Βινάτα γέννησε δυο, τον επί άρματος θεό Ήλιο Σούρια και τον Γκαρούντα. Από ένα χαζό στοίχημα η Βινάτα σκλαβώθηκε στην αδελφή της και σαν αποτέλεσμα αυτού  απαιτούνταν από τον  γιος της Γκαρούντα να εκτελεί τις επιθυμίες τον φιδιών. Εξαναγκασμένος σε συμμόρφωση ο Γκαρούντα μπήκε σε μια ασθενική κατάσταση που δεν θα μπορούσε ποτέ να βγει από αυτήν οικιοθελώς. Όταν ρώτησε τα Νάγκας τι έπρεπε να κάνει ώστε να ελευθερωθεί από τα δεσμά του, του ζήτησαν να τους παραδώσει την αμρίτα (αμβροσία)  ,το ελιξίριο της αθανασίας . Εκπληρώνοντας την επιθυμία των ερπετών έκλεψε το ελιξίριο από τους θεούς . Όμως εξαπατώντας τους ,απέτρεψε την βρώση του ελιξίριου και την αθανασία που ήθελαν να επιτύχουν . Από τότε τους θεώρησε εχθρούς του και τροφή. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι κάποια Νάγκας  απέκτησαν την αθανασία πίνοντας το χυμένο στο έδαφος ελιξίριο που τους χάρισε επίσης το χαρακτηριστικό της διχαλωτής γλώσσας 


ΝΑΓΚΑΣ 
            ΛΕΡΝΑΙΑ  ΥΔΡΑ                                                                                                                                                                                                                                                

Αναφέρετε ότι στην αρχή τα Νάγκας ζούσαν στη επιφάνεια της γης . Τότε ο Μπράχμα άνοιξε ένα πλατύ κομμάτι της γης και κύλισαν  μέσα σε αυτό. Αφού μετακόμισαν στον υποχθόνιο κόσμο, την Πατάλα ,έκτισαν προς τιμή του εκτυφλωτικά λαμπρά παλάτια που γυάλιζαν από χρυσό και πολύτιμους λίθους . Ο σοφός Δράκος Βασούκι έγινε βασιλιάς τους και κυβέρνησε  στην υπόγεια πόλη Βχογκαβάτι , που ήταν γεμάτη από θησαυρούς ανίδωτους στην γη . Η μυθική τοποθεσία της πατρίδας τους θεωρείται το βουνό  Μερού οπού κατοικούσαν υπογείως του ,αλλά τα συναντάμε και σε υδάτινες περιοχές ποτάμια και λίμνες.

 Οι πληροφορίες μας για την περιγραφή των Νάγκας  δείχνει διαφορές σε μορφή και ιεραρχία ανάμεσα τους  . Τα συναντάμε με ένα,  αλλά και περισσότερα κεφάλια έως επτά ,καραφλά με  πλατύ λαιμό κόμπρας με πόδια ή χωρίς. Τα χρώματα τους μπλε , πράσινο , κόκκινο , μαύρο , και λευκό καθώς και με διάφορους τύπους ενδυμασίας συχνά διακοσμημένες με πολύτιμους λίθους. Αλλού πάλι ως ανθρωπόμορφες φολιδωτές γυναίκες με πράσινο δέρμα. Επίσης ποίκιλαν σε μέγεθος από μικρά,  στο μέγεθος ποντικού έως τεράστια στο μέγεθος ενός ελέφαντα και άλλα υπερμεγέθη σαν τις κορυφές βουνών .

Από Ινδικούς μύθους που έφτασαν στις μέρες  μας  για τις δυνάμεις τους , σχεδόν απ ‘ όλες τις πηγές  παρουσιάζονται ως υπερβολικά δηλητηριώδη όντα με θανάσιμο δάγκωμα και αναπνοή με μεγάλες υπνωτικές δυνάμεις επίσης θανάσιμες . Το δηλητήριο τους συχνά  συγκρίνονταν με φωτιά , η αστραπή που μπορούσε να αποτεφρώσει κάθε τι ζωντανό. Σε αναφορές από την Μαχαμπαράτα βρίσκουμε για αυτά τα όντα , (το απαίσιο δηλητήριό τους μπορούσε να κάψει σαν φωτιά) . Ήταν ασυνήθιστα έξυπνα και έντεχνα πλάσματα . Η βασική τους τακτική μάχης εναντίον ανθρώπων , θεών , και δαιμόνων ήταν η ενέδρα και η απροειδοποίητη επίθεση με μάγια και δηλητήριο . Θεωρούνταν σοφοί , μάγοι , ικανοί να αναστήσουν νεκρούς και να αλλάξουν την μορφή τους .Μπορούσαν επίσης  να διαπεράσουν  σκληρό υλικό , να εμφανιστούν από το πουθενά και να εξαφανιστούν πάλι . Είχαν δύναμη εξουσίας σε φωτιά ,  βροχή ,  θύελλα και σε άλλα στοιχεία της φύσης . Κάποια από αυτά τα όντα μπορούσαν να πετάξουν , για παράδειγμα ο Τακσχάκα ένας δρακοειδής Νάγκα . 


ΣΚΥΛΛΑ
                                                               
ΝΑΓΚΙΝΙ 
                         
Οι Νάγκας πέραν των άλλων ιδιοτήτων τους είχαν την δυνατότητα μεταμόρφωσης τους σε άνθρωπο ,και συχνά έρχονταν σε περιπτύξεις και γάμους με το είδος μας . Πολύ συχνά ζούσαν με την ανθρώπινη μορφή τους ανάμεσα μας , αλλά  κάποιες φορές άνθρωποι ζούσαν μαζί τους στον υπόγειο κόσμο τους , και στις δυο περιπτώσεις έκαναν απογόνους μπερδεύοντας το γενετικό υλικό τους με το δικό μας . Ένα παράδειγμα τέτοιας γέννας ήταν ο σοφός άνδρας Αστίκα που γεννήθηκε από τον γάμο της Τζαρατκαρού της Ναγκίνι αδερφής του βασιλιά δράκου Βασούκι και του σοφού άνδρα  Τζαρατκαρού (προφανώς κράτησε το όνομα του συζύγου της η αντιστρόφως ) μαζί απόκτησαν  παιδιά και εγγόνια . Οι γυναίκες των Νάγκας –Ναγκίνι , φημίζονταν για την ομορφιά τους και συχνά παντρεύονταν θνητούς βασιλείς ή ήρωες . Στην αρχαία Ινδία οι Νάγκας σχετίζονταν με την γονιμότητα της γης και την καλλιέργεια του σίτου .
Αναφορές για αυτούς συναντάμε από σανσκριτικά κείμενα , και εκτός της Ινδίας αναφέρονται και σε άλλες χώρες όπως Βιρμανία , Ιάβα ,Λάος , Ταϊλάνδη , Κίνα  , και στον πολιτισμό των Χμερ , καθώς και στην θρησκευτική πίστη του Ινδουισμού αλλά και του Βουδισμού . Για τους ναυτικούς Μαλάϊ αντιπροσώπευαν δράκο με πολλά κεφάλια ,  στην Ταϊλάνδη και Ιάβα ως πλούσια υποχθόνια θεότητα ,στο Λάος ως ερπετά του νερού .Ο Πχάγια δράκος του νερού είναι πασίγνωστος  στην Ταϊλάνδη και θεωρείται άγιο πλάσμα που λατρεύεται σε ναό , και υποθετικά ζει στον ποταμό Μεκόνγκ.

Συνοψίζοντας , ανακάλυψα πολλές ομοιότητες με τη δική μας μυθιστορία. Ομοιότητες σε παρουσιαστικό όπως  ο Κέκροπας , οι Ύδρες , η Σκύλλα  , αλλά και οι δράκοι, ένας εκ των οποίον φύλαγε το Χρυσόμαλλο Δέρας . Επίσης κοινές δυνάμεις όπως αυτή της μεταμόρφωσης (διφυής)  .Για τις κατοικίες τους όπως η Λερναία Ύδρα που ήταν ποταμίσιο ον αλλά και για την καταγωγή τους ως υποχθόνιες θεότητες. Πως είναι δυνατόν δύο τόσο διαφορετικοί πολιτισμοί όπως ο Ελλαδικός και ο Ινδικός να έχουν τόσα κοινά μυθολογικά στοιχεία; Και αν τα όντα αυτά με τις δυνάμεις που κατείχαν είναι αποκυήματα της φαντασίας, πώς καταγράφηκαν από δύο διαφορετικούς πολιτισμούς με τόση απόσταση μεταξύ τους; Αν έζησαν ανάμεσά μας , πράγμα που για μένα φαίνεται λογικό, γιατί να έχουν εκλείψει τη στιγμή που εμείς ζούμε ακόμα; Μήπως συνεχίζουν να βρίσκονται ανάμεσά μας ; Oι δυνάμεις που κατείχαν τα καθιστά ικανά. Κάντε τους δικού σας συλλογισμούς , η έρευνα δεν τελειώνει.



ΝΑΓΚΑΣ ΣΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΡΟΝΟ

                                                     

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΕΚΡΟΠΑΣ

                                                             

ΝΑΓΚΑΣ



ΝΑΓΚΑΣ



ΝΑΓΚΑΣ

Πηγή:http://planetx14.blogspot.com/

Δημοφιλείς αναρτήσεις