Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Φυτεύουμε άνηθο στη γλάστρα |

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.

Ποτίζουμε συχνά τον άνηθο στη γλάστρα, σε μικρές ποσότητες κάθε…

Ο άνηθος είναι σίγουρα από τα πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα και οι περισσότεροι έχουμε φυτέψει σε μια γλάστρα ή σε ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι μας. Τα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα του άνηθου χρησιμοποιούνται για αρωματισμό σε σαλάτες, καθώς και σε πολλές συνταγές μαγειρικής.

Τι συνθήκες θέλει ο άνηθος κατά τη φύτευση του σε γλάστρα;

Φυτεύουμε τον άνηθο σε σχετικά βαθιά γλάστρα, καθώς η ρίζα του είναι πασσαλώδης και μακριά. Ο άνηθος αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες 18-25 βαθμών και δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην πολύ παγωνιά και τους βοριάδες. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ημισκιερές θέσεις για τον άνηθο ώστε να έχει καλύτερη ανάπτυξη και να μην βγάλει πρόωρα ανθοφόρους βλαστούς. Για την φύτευση του άνηθου, θα χρειαστούμε φυτόχωμα πλούσιο σε οργανική ουσία, κομπόστ και περλίτη που να εξασφαλίζει καλό αερισμό και ικανοποιητική αποστράγγιση.

Τι ανάγκες σε πότισμα έχει ο άνηθος σε γλάστρα;

Ποτίζουμε συχνά τον άνηθο στη γλάστρα, σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία. Κατά το πότισμα, φροντίζουμε να μην βρέχουμε το φύλλωμα του για να μην αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες. Στις αρχές του καλοκαιριού, ποτίζουμε τακτικότερα τα φυτά άνηθου και τα μεταφέρουμε σε μερική σκιά για να αντιμετωπίσουν την έντονη ζέστη.

Τι ανάγκες σε λίπανση έχει ο άνηθος σε γλάστρα;

Χρησιμοποιούμε μικρές ποσότητες βιολογικού λιπάσματος, ανά 20-30 μέρες, για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του άνηθου. Αν το φυτόχωμα που μεταφυτεύσαμε τον άνηθο είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά, δεν θα χρειαστεί άμεσα λίπασμα.

Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια άνηθου σε γλάστρα

Η συγκομιδή του άνηθου από τη γλάστρα συνήθως γίνεται 1,5-2 μήνες μετά τη μεταφύτευση του. Συγκομίζουμε τον άνηθο, κόβοντας τους μικρούς βλαστούς με τα φύλλα του, σε απόσταση 2-3 εκατοστά από το χώμα.

Μάθε περισσότερα στο άρθρο για καλλιέργεια άνηθου στον κήπο, καθώς και για την καλλιέργεια περισσότερων μυρωδικών και αρωματικών φυτών σε γλάστρα όπως βασιλικό, μέντα, δυόσμο, ρίγανη, θυμάρι, λεμονοθύμαρο και εστραγκόν.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

THE CREEPIEST GAME EVER - Sara Is Missing

χαλακι μπάνιου

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.





-1:09
Ο χρήστης Bright Side είναι με το χρήστη 5-Minute Crafts.
Turn old towels into a soft bath mat.💦👍🏼
bit.ly/2c87ih4

Να μετατρέψουμε τις παλιές πετσέτες σε ένα μαλακό χαλάκι μπάνιου. 💦👍🏼
bit.ly/2c87ih4

καρδούλες

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.


www.crochet.com.ar/Coleccion_Corazones/Corazon7.htm
Tutorial corazón en tejido crochet.
Cómo hacer un bonito corazón en tejido crochet.
805.370 προβολές
Moda a Crochet
Tutorial corazón en tejido #crochet

Φροντιστήριο καρδιάς σε ύφασμα #βελονάκι

γούρια

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.



-0:57
Blossom
DIY Shrink Charms!

Diy γούρια!

Ιατροματις εισαι ?

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.



-1:58
Aξέχαστες Ατάκες Ελληνικού Κινηματογράφου
Ο Βέγγος στο ΙΚΑ ....Ιατροματις εισαι ? χα χα χα Απίθανη ατάκα του Θανάση Βέγγου

Βιολογικό ζιζανιοκτόνο

Βιολογικό ζιζανιοκτόνο ...made in Λάρισα με αιθέρια έλαια από το ΤΕΙ Θεσσαλίας



ellaniapili.blogspot.com

https://ellaniapili.blogspot.com/2016/06/made-in.html

Βιολογικό ζιζανιοκτόνο ...made in Λάρισα με αιθέρια έλαια από το ΤΕΙ Θεσσαλίας


Το άκουσμα – και μόνο – της λέξης «ζιζανιοκτόνο» προκαλεί, αναμφίβολα, συγκεκριμένους συνειρμούς… Ένα χημικό σκεύασμα, το οποίο πέρα από το γεγονός ότι εξαφανίζει τα ανεπιθύμητα ζιζάνια από μια καλλιεργήσιμη έκταση, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου, ενώ η εκτεταμένη χρήση του επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον.

Αυτήν ακριβώς την ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη έρχεται να ανατρέψει μια νέα ανακάλυψη, η οποία είναι… made in Larissa.


Πρόκειται για το βιολογικό ζιζανιοκτόνο, το οποίο προέκυψε μετά από μακροχρόνια έρευνα στο Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα.

Η larissanet, συζητώντας με τον Καθηγητή Κώστα Πετρωτό, παρουσιάζει σήμερα τη συγκεκριμένη πρωτοποριακή πατέντα, καθώς αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει αντίστοιχο προϊόν σε διεθνές επίπεδο που να αφορά τη βιολογική γεωργία.



Ο καθηγητής Κώστας Πετρωτός

«Το βιολογικό ζιζανιοκτόνο παράγεται με βάση και δραστική ουσία το ριγανέλαιο. Το ριγανέλαιο είναι βρώσιμο σε τρόφιμα. Χαρακτηριστικά χρησιμοποιείται στα πατατάκια με γεύση ρίγανη» υπογραμμίζει ο κ. Πετρωτός και προσθέτει ότι «το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο είναι ακίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς δεν έχει την τοξικότητα που έχουν τα γνωστά χημικά ζιζανιοκτόνα».

Πως φθάσαμε στην ανακάλυψη
Σ’ αυτό το σημείο ο Καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή των πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν σε διεθνές επίπεδο και δεν πέτυχαν τον τελικό στόχο που δεν ήταν άλλος από τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού ζιζανιοκτόνου σε πραγματικές συνθήκες αγροτικής εκμετάλλευσης.

Ο κ. Πετρωτός μας μεταφέρει στο 2005, όταν «επί σειρά ετών από τότε και μετά γεωπόνοι που ασχολούνταν με την ζιζανιοκτονία διεξήγαγαν πειράματα με διάφορα αιθέρια έλαια, συμπεριλαμβανομένου και του ριγανέλαιου, για να διαπιστώσουν αν μπορούν αυτά τα φυσικά προϊόντα να χρησιμοποιηθούν στη φυτοπροστασία μέσω ενός σκευάσματος, αλλά και στην ζιζανιοκτονία.

Τα πειράματα αυτά απέδειξαν, χωρίς αμφιβολία, ότι κάποια απ’ τα αιθέρια έλαια που δοκιμάστηκαν, όπως για παράδειγμα το ριγανέλαιο και το έλαιο της κανέλας, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά ως καταστροφείς ζιζανίων σε πειράματα που διεξάγονταν σε κλειστό ελεγχόμενο περιβάλλον μέσα στο εργαστήριο.

Όταν τα πειράματα αυτά έγινε προσπάθεια να μεταφερθούν σε περιβάλλον αγρού – δηλαδή στο πεδίο που πρέπει ένα ζιζανιοκτόνο να δείξει την αποτελεσματικότητά του – απέτυχαν παταγωδώς, διότι τα πτητικά αιθέρια έλαια δεν εισέρχονταν στον φυτικό ιστό, αλλά εξατμίζονταν και δεν είχαν καμία αποτελεσματικότητα».

Αυτή η αποτυχία σε διεθνές επίπεδο, έδωσε το έναυσμα το 2010 – 2011 στην ερευνητική ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας να ξεκινήσει τα πρώτα πειράματα.

«Έτσι γεννήθηκε η σκέψη να δοκιμάσουμε τη σταθεροποίηση των πτητικών αιθέριων ελαίων με ενθυλάκωσή τους σε μορφή βρέξιμης σκόνης (σκόνη που μπορεί να μπει στο νερό και να διαλυθεί) ώστε να μην εξατμίζεται και να παραμένει σε επαφή με την επιφάνεια του φυτικού ιστού και κατ’ αυτόν τον τρόπο το σκεύασμα να έχει δραστικότητα και στο περιβάλλον του αγρού» δηλώνει ο κ. Πετρωτός και συνεχίζει «για περίπου δύο χρόνια η σκόνη αυτή δεν είχε ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα. Μετά από σχετικές τροποποιήσει της μεθόδου παραγωγής και εφαρμογή της νανοτεχνολογίας η σκόνη έγινε ιδιαίτερα αποτελεσματική».

Το ζιζανιοκτόνο που έχει ως βάση το ριγανέλαιο μετά από σειρά πειραμάτων σε αγρούς αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε όλα τα είδη ζιζανίων.

Ως ζιζάνια νοούνται όλα εκείνα τα μη επιθυμητά φυτά μέσα στις καλλιέργειες όπως π.χ. μουχρίτσα, αγριάδα κλπ.

Ο Καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας αναφέρεται και στις μελλοντικές έρευνες επί του συγκεκριμένου σκευάσματος, επισημαίνοντας ότι «επιπλέον δοκιμάζονται και νέες τεχνικές ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η αποτελεσματικότητά του και να δοκιμαστούν εφαρμογές του ως εντομοκτόνου φυτοπροστατευτικού σκευάσματος».

Πλεονεκτήματα
Σύμφωνα με τον κ. Πετρωτό τα πλεονεκτήματα του ζιζανιοκτόνου με βάση του ριγανέλαιο μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

Είναι το μοναδικό σκεύασμα – ζιζανιοκτόνο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές βιολογικής γεωργίας με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Παράγεται από βρώσιμα υλικά και δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Το βιολογικό ζιζανιοκτόνο έχει ήδη βραβευτεί σε διαγωνισμό καινοτομίας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και καλύπτεται από ελληνική και ευρωπαϊκή πατέντα. Παράλληλα, αποτελεί μια σημαντική πρωτοτυπία γιατί δεν υπάρχει διεθνώς αντίστοιχο προϊόν κυρίως σε ότι αφορά τη βιολογική γεωργία.

Απευθύνουμε ερώτηση για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου σκευάσματος στη συμβατική γεωργία, ο κ. Πετρωτός τονίζει ότι «στη συμβατική γεωργία θα είχε αποτελεσματικότητα εφόσον εφαρμόζονταν σε δόσεις που να είναι αποτελεσματικές».

Σε συνδυασμό με το οικονομικό κόστος για τον παραγωγό επισημαίνει ότι «για τη συμβατική γεωργία η εφαρμογή του είναι ακριβή, για τις βιολογικές παραγωγές όχι».

Σ’ αυτό το σημείο σημειώνεται πως ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με επιχειρηματίες, ώστε να αρχίσει η βιομηχανική παραγωγή του σκευάσματος.

« Εάν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους επιχειρηματίες τότε σε ένα χρόνο μπορεί να παράγεται και σε βιομηχανικό επίπεδο. Η συνολική επένδυση που θα απαιτηθεί εκτιμάται στο 1 εκ. ευρώ, έτσι ώστε να παράγονται 300 κιλά ημερησίως» δηλώνει ο Καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας.


Επιστήμονες και σπουδαστές που σήμερα εργάζονται πάνω σε έρευνες και πειράματα στο Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Η ομάδα της ανακάλυψης
Θα ήταν παράλειψη, κλείνοντας, αν δεν γίνονταν ονομαστική αναφορά σε όλη την επιστημονική ομάδα που δούλεψε ώστε να δημιουργηθεί αυτό το πρωτοποριακό σκεύασμα.

Η Έρευνα έγινε στο Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Υπεύθυνος καθηγητής είναι ο Κώστας Πετρωτός, ενώ η ομάδα συναποτελούνταν από τον Μηχανικό Βιοσυστημάτων MScΠασχάλη Γκουτζίδη και τρεις σπουδάστριες τις Φανή Καρκαντά, Αναστασία Λαζαρίδου και Κατερίνα Συμεωνίδου.

Η έρευνα έγινε σε στενή συνεργασία με τον καθηγητή – γεωπόνο Ιωάννη Βασιλάκογλου, ειδικό στη ζιζανιολογία.

Υπογραμμίζεται πως η ενεργή συμμετοχή των σπουδαστριών φαίνεται και από το γεγονός ότι τα ονόματά τους εντάχθηκαν και στην Ευρωπαϊκή Πατέντα και όχι μόνο την ελληνική.

Παράλληλα, οι τρεις σπουδάστριες της ΣΤΕΓ του ΤΕΙ Θεσσαλίας έλαβαν υποτροφία από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς για την παρακολούθηση μαθημάτων επιχειρηματικότητας.


Δημοσιεύτηκε στην έντυπη Larissanet μέσω larissanet.gr

"Η ωραία των Αθηνών"

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.



-1:31
Aξέχαστες Ατάκες Ελληνικού Κινηματογράφου
Από την ταινία "Η ωραία των Αθηνών"
Μοναδικοι ............
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

πως πλέκουμε λολούδια

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.
-1:46

http://www.crochet.com.ar/Coleccion_Flores/flores25.htm
Aprende como tejer la flor 25 de Moda a Crochet
Aprende como tejer la flor 25 de Moda a Crochet
1.227.845 προβολές
Moda a Crochet
Aprende como tejer la flor Nº 25 de Moda a Crochet http://www.crochet.com.ar/Coleccion_Flores/flores25.htm
Μάθε πώς να πλέκεις το λουλούδι n º 25 της μόδας στο βελονάκι
http://www.crochet.com.ar/Coleccion_Flores/flores25.htm

«Κοροϊδεύοντας τον Χριστό»

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Σάλο και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η νέα ταινία των Σκοπιανών με τίτλο «Mocking of Christ» (σ.σ «Κοροϊδεύοντας τον Χριστό»), στην οποία πρωταγωνιστεί η Αλιβεριώτισσα Ιωάννα Πηλιχού, η οποία έχει δεχθεί πλήθος αρνητικών σχολίων για την συμμετοχή της σε μία ταινία σκέτη πρόκληση!

Η ταινία που προσφάτως διαγωνίστηκε στο φεστιβάλ του Μόντρεαλ, χλευάζει τον Ιησού Χρηστό και τον αναφέρει ως γιο του Αλέξανδρου του Μακεδόνα. Τα όσα διαδραματίζονται είναι πολύ δύσκολο να ερμηνευτούν με την λογική, ενώ προωθεί ξεκάθαρα και την σκοπιανή προπαγάνδα για το όνομα «Μακεδονία» με πολλές ασάφειες και ιστορικά στοιχεία που δεν ευσταθούν, κοροϊδεύοντας μάλιστα και την χριστιανική πίστη.

Από τα «πυρά» όσων αντιδρούν δεν γλίτωσε όπως ήταν φυσικό και η ηθοποιός Ιωάννα Πηλιχού...

Στο σενάριο, ο πρωταγωνιστής ονομάζεται Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος, ο οποίος είναι ένας διάσημος δημοσιογράφος ενός γαλλικού πολιτικού περιοδικού επιστρέφει στη γενέτειρά του στη Βόρεια Ελλάδα, αναζητώντας την αλήθεια για τον πατέρα του, Λάζαρο, ο οποίος έζησε σαν πολιτικός μετανάστης στη ΠΔΓΜ. Τελικά ο πατέρας , τον οποίο συναντά, σκοτώνεται από τους στρατιώτες του αλβανικού απελευθερωτικού στρατού και το άψυχο σώμα του σταυρώνεται πέφτει σε μια μεγάλη πινακίδα που χωρίζει τα Σκόπια στα 2 και τα αστέρια της Εωρωπαϊκής Ένωσης σχηματίζουν ένα φωτοστέφανο στο κεφάλι του.

Η ταινία αποδοκιμάστηκε και από την κυβέρνηση στα Σκόπια με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η προβολή της, λίγες μέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα.


Δημοφιλείς αναρτήσεις