Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Ένα κρητικό στέκι

Ρακί, απάκι και χοχλιοί στη μακρινή Αυστραλία- Ένα κρητικό στέκι από δυο Κρητικοπούλες! (φωτο)


Οι Κρητικοπούλες, Αγνή Γιαννακουδάκη (δεξιά) και Ντίσα Δημητρακάκη στο κρητικό στέκι που δημιούργησαν στη Μελβούρνη

Οι Κρητικοπούλες, Αγνή Γιαννακουδάκη (δεξιά) και Ντίσα Δημητρακάκη στο κρητικό στέκι που δημιούργησαν στη Μελβούρνη


Ρακί και ρακόμελο, απάκι,χοχλιοί, μυζήθρα, πιταράκια, ντολμαδάκια, ρόκα, σταμναγκάθι, καλιτσούνια, κρητικά παξιμάδια, φαγητά μαγειρεμένα σε κρητικό λάδι. Ακόμα και το ψάρι θυμίζει Κρήτη. Σαρδέλες μέσα σε αμπελόφυλλα! Κρητικές γεύσεις, όχι κάπου στο νησί, αλλά σε ένα άλλο, πολύ μεγαλύτερο νησί, στην άλλη άκρη του κόσμου! Και κρητικά, χειροποίητα μαχαίρια, για να κόβουν το κρέας οι επισκέπτες - πελάτες.
Χοχλιοί στο τσικάλι (φωτο Eugene Hyland)
Χοχλιοί στο τσικάλι (φωτο Eugene Hyland)
 Κρητικά πιταράκια! (φωτο Eugene Hyland)
Κρητικά πιταράκια! (φωτο Eugene Hyland)
Δυο Κρητικοπούλες, η Αγνή Γιαννακουδάκη, που έχει και τη διεύθυνση του χώρου, και η Ντίσα Δημητρακάκη,  αποφάσισαν να μεταφέρουν την κρητική κουζίνα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, μετατρέποντας, μαζί με το συνεργάτη τους, Guy Holder, ένα γνωστό ευρωπαϊκό εστιατόριο σε χώρο κρητικής διατροφής, προκαλώντας ήδη το ενδιαφέρον των ειδικών της γεύσης και των μέσων ενημέρωσης της μακρινής χώρας. Το "Έλυρος", όπως ονόμασαν το κρητικό στέκι που λειτουργεί μόλις 2,5 μήνες, από τα μέσα του Σεπτέμβρη, έχει ανακηρυχτεί ως ένας από τα 10 καλύτερα νέα στέκια στη Μελβούρνη (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).
Σεφ είναι ο Γιάννης Κασιδόκωστας, που πήρε πρόσφατα την απόφαση να μεταναστεύσει από την Ελλάδα στην Αυστραλία.
Σαλάτα από σταμναγκάθι
Σαλάτα από σταμναγκάθι
Απάκι με κάπαρη
Απάκι με κάπαρη
Η Αγνή Γιαννακουδάκη, η καρδιά του κρητικού στεκιού, είναι μια νέα Κρητικοπούλα που πρόσφατα βραβεύτηκε για τις υπηρεσίες που προσφέρει μέσω ενός άλλου εστιατορίου που έχει στην περιοχή, που όμως είναι περισσότερο "δεμένο" με τις αυστραλιανές γεύσεις. Τώρα έκανε την επιλογή να μεταφέρει την Κρήτη και τις παραδοσιακές γεύσεις του νησιού στη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αυστραλίας, κάνοντας το νησί όχι μόνο ως ένα δημοφιλή τόπο τουριστικού προορισμού, αλλά διαδίδοντας τις παραδοσιακές γεύσεις και συνταγές.
Το κρητικό στέκι έχει και σελίδα στο facebook την οποία μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.
Αρνί με ρίγανη και σκόρδο. Και κρητικό μαχαίρι για να κόβει ο πελάτης το κρέας (φωτο  Darren Howe)
Αρνί με ρίγανη και σκόρδο. Και κρητικό μαχαίρι για να κόβει ο πελάτης το κρέας (φωτο Darren Howe)
Παξιμάδια, ελιές, χόρτα και άλλες νοστιμιές από την Κρήτη, στη Μελβούρνη
Παξιμάδια, ελιές, χόρτα και άλλες νοστιμιές από την Κρήτη, στη Μελβούρνη
Σαρδέλες μέσα σε αμπελόφυλλα (φωτο Jesee Marlow)
Σαρδέλες μέσα σε αμπελόφυλλα (φωτο Jesee Marlow)
Το μενού του 'Έλυρος" με τις κρητικές γεύσεις
Το μενού του 'Έλυρος" με τις κρητικές γεύσεις
Candianews με πληροφορίες από ηλεκτρονικές σελίδες της Αυστραλίας

 http://www.candianews.gr/2014/11/30/raki-apaki-ke-chochlii-sti-makrini-afstralia-ena-kritiko-steki-apo-dio-kritikopoules-foto/#disqus_thread

Γιαουρτόπιτα

Γιαουρτόπιτα

Υλικά

  • σιμιγδάλι χοντρό: 400 γρ.
  • σιμιγδάλι ψιλό: 400 γρ.
  • ζάχαρη: 500 γρ.
  • βούτυρο γάλακτος: 500 γρ.
  • αυγά: 5
  • γιαούρτι πρόβειο: 3 κεσεδάκια
  • βανίλια σκόνη:1
  • λεμόνι: 1 μεγάλο, το ξύσμα του
  • κονιάκ: 2 κουταλιές της σούπας
  • σόδα: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • μπέικιν πάουντερ: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Αμύγδαλα σε φετάκια καβουρντισμένα ή ινδοκάρυδο και σαντιγί ή παγωτό για το γαρνίρισμα
  • Για το σιρόπι
  • ζάχαρη: 1 κιλό
  • νερό: 4 ποτήρια
  • βανίλια: 1
  • λεμόνι: 1 η φλούδα του

Εκτέλεση

  1. Αρκετή ώρα πριν φτιάξετε τη γιαουρτόπιτα ετοιμάζετε το σιρόπι γιατί πρέπει να κρυώσει εντελώς. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη τη βανίλια και το νερό, ανακατεύετε, μέχρι να διαλυθεί προσθέτετε τη φλούδα λεμονιού και βράζετε για 7΄-8΄. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.
  2. Ανακατεύετε τα 2 είδη σιμιγδαλιού με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Αλείφετε ένα ταψί διαμ. 49 εκατοστών με βούτυρο Χτυπάτε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα τη ζάχαρη με το βούτυρο, μέχρι να αφρατέψουν καλά. Προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά και μετά κατά μικρές ποσότητες τα  γιαουρτάκια (με την πέτσα τους).
  3. Συνεχίζετε προσθέτοντας το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το κονιάκ και  τέλος, χαμηλώνοντας την ταχύτητα, ρίχνετε λίγο-λίγο το μείγμα σιμιγδαλιού Απλώνετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε σε μέτριο φούρνο 180°C, προθερμασμένο, για περίπου 50 -60΄ μέχρι μία ώρα, ανάλογα με το φούρνο.
  4. Αμέσως μόλις βγάλετε τη γιαουρτόπιτα  στο φούρνο, καυτή ακόμα, την περιχύνετε με το σιρόπι, εντελώς κρύο, πασπαλίζετε την επιφάνεια με ινδοκάρυδο ή καβουρδισμένα αμύγδαλα  και την αφήνετε να κρυώσει τελείως προτού την κόψετε. Τη σερβίρετε με σαντιγί ή με μία μπάλα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.

Μη ξεχνάτε να κατεβάζετε το ποτήρι!

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Οι φοιτητές παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον το μάθημα για τη διαχείριση του άγχους, όταν ο καθηγητής έπ...
www.diaforetiko.gr

Κρήτη


Κρήτη: Ύμνοι National Geographic για το νησί - Ρεπόρτερ μαζεύει... χόρτα και "κουζουλαίνεται" με τους Κρητικούς! (Φωτό)

kritiki-kouzina-708

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί αγαπημένο θέμα στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ η μακροζωΐα των κατοίκων στα ελληνικά νησιά, έχει αναγάγει την ελληνική κουζίνα σε παγκόσμιο διατροφικό πρότυπο.

Ο φωτορεπόρτερ του National Geographic Μάθιου Πάλεϊ ταξίδεψε μέχρι την Κρήτη και απαθανάτισε την καθημερινότητα των κατοίκων στα χωράφια, την συγκομιδή ελιών και χόρτων και φυσικά το μεσημεριανό τους τραπέζι, σε μία προσπάθεια να κατανοήσει τα μυστικά της διατροφής τους.
Όπως αναφέρει μεγάλη εντύπωση του έκαναν οι άνθρωποι που γνώρισε εκεί. «Η Βαγγελιώ Τσιμπράγκου είναι 80 χρονών και μαζεύει με άνεση χόρτα στο χωριό Μέρωνας της κεντρικής Κρήτης, κάτι που κάνει από τότε που ήταν μικρό κορίτσι»
Ακολουθώντας την Βαγγελιώ, ο Πάλεϊ είχε την ευκαιρία να ζήσει την προετοιμασία και το τραπέζι μίας παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας: «Το μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα, η Κρήτη είναι ένας κόσμος από μόνο του, πολύ ευνοημένο από τους θεούς. Πράγματι, η τροφή είναι άφθονη. Οι κρητικές διατροφικές συνήθειες είναι αυτές που καθορίζουν τη μεσογειακή διατροφή, μία από τα παλαιότερες δίαιτες που εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς μέχρι σήμερα. Συναντώ την οικογένεια της Βαγγελιώς. Όλοι ήταν έξω στα χωράφια και έτσι φέρνουν στο τραπέζι φρέσκα άγρια χόρτα μέσα σε ένα τραπεζομάντιλο. Η συνομιλία είναι δυνατή και ζωντανή, με φιλικά πειράγματα που διακόπτονται από πλούσιο γέλιο, χειρονομίες και γκριμάτσες. Όλοι οι άνθρωποι είναι απίστευτα φιλόξενοι και σε κάνουν να νιώθεις σαν στο σπίτι σου. “Τώρα, θα κάνουμε καλιτσούνια!” φωνάζει Στέλλα. Αυτά είναι μικρά πιτάκια με άγρια χόρτα διαλεγμένα με το χέρι. Η Στέλλα ετοιμάζει ζύμη πάνω στο τραπέζι, την απλώνει και την κόβει σε μικρά τετράγωνα. Οι άνδρες έξω τρώνε ξηρούς καρπούς και ελιές με ρακή. Μόλις πακετάρει τα χόρτα στη ζύμη, ρίχνει τα πιτάκια να τηγανίζονται σε ελαιόλαδο.»
Έκπληκτος ο Πάλεϊ αναφέρει ότι ρώτησε τη Στέλλα πώς ξέρει ποια χόρτα να μαζέψει: «”Πες μου για τα χόρτα” της λέω. “Τι μάζεψες σήμερα;" Ακουμπώντας στο τραπέζι η Στέλλα λέει με ένα χαμόγελο, "Ω, υπάρχουν πάνω από 20 είδη εκεί έξω, εάν ξέρετε πού να τα βρείτε." "Τόσα πολλά;" ρωτάω έκπληκτος. «Έλα ... μην μου πείτε ότι μπορείτε να τα αναγνωρίσετε όλα αυτά;" "Φυσικά και μπορώ!" απαντά η Στέλλα "και τα ξέρω με το όνομα τους”. Την προκαλών να μου τα πει όλα και αρχίζει με τα μάτια κλειστά συγκεντρωμένη: χρυσή, γαϊδουράγκαθο, στύφνος, μολόχα, λάπαθο, αμάραντος, τσουκνίδα, πικραλίδες, αντράκλα, βελόνες βοσκού, βίκος, σταμναγκάθι, πικρή αποβάθρα , άγριο μάραθο, δόρυ του βασιλιά ... " και ο κατάλογος συνεχίζεται. Δεν είμαι αρκετά γρήγορος για να τα γράψω όλα αυτά. Οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε περήφανοι αν ξεχωρίσουμε το σχοινόπρασο από μαϊντανό. Οι άνδρες μου σερβίρουν κρασί και το πιάτο μου ξεχειλίζει από σαλιγκάρια. Ένας άνδρας αρχίζει να παίζει την λύρα. Φάβα και μικρές τηγανητές σαρδέλες εμφανίζονται στο τραπέζι μαζί με ένα άλλο πιάτο με κάτι που μοιάζει με μικροσκοπικό σπαράγγια. Ο Μανώλης κάθεται δίπλα μου. Στρίβει ένα τσιγάρο και μου δείχνει το πιάτο. "Αυτό είναι φάρμακο. Γιατρικό!” Λέει με τρανταχτό γέλιο “Φάε πολύ από αυτό!". Προσπαθώ να πάρω μια γεύση. Είναι λίγο πικρό, το είδος των πικρών που διαισθάνεσαι ότι κάνει καλό.
“Ασε το φαγητό να είναι το φάρμακο και το φάρμακο η τροφή σου” είχε πει ο Αριστοτέλης. Αισθάνομαι ότι θα μπορούσα να ζήσω εδώ ευχάριστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, σίγουρα αρκετό καιρό για να μάθω να ξεχωρίζω το μάραθο από το σταμναγκάθι.»







Πηγή: iefimerida.gr

Μαγειρέψτε οικονομικά με τον Jamie

 
Εκδόσεις Διόπτρα - Dioptra Publications
Ο Jamie Oliver επιστρέφει με περισσότερες από 120 λαχταριστές συνταγές με φθηνά υλικά για λιγότερη σπατάλη! http://www.dioptra.gr/…/Mageirepste-oikonomika-me-ton-Jamie/

Σχετικά με τον Συγγραφέα Jamie Oliver

Jamie Oliver
Ο Jamie Oliver άρχισε να μαγειρεύει στην παμπ των γονιών του, The Cricketers, στο Κλέιβερινγκ του Έσεξ, σε ηλικία οκτώ ετών. Φεύγοντας από το σχολείο, άρχισε τη μαγειρική του σταδιοδρομία που τον οδήγησε στο River Cafe, όπου, όπως είναι γνωστό, τον εντόπισε μια εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών. Το 2001 ο Jamie άφησε πίσω του τον Γυμνό Σεφ και ίδρυσε το Εστιατόριο Fifteen στο Λονδίνο, όπου εξακολουθούν να εκπαιδεύονται άνεργοι νέοι, οι οποίοι θέλουν να κάνουν καριέρα στη βιομηχανία της εστίασης. Λίγα χρόνια αργότερα ηγήθηκε του κινήματος για την αλλαγή στην ποιότητα των σχολικών δείπνων στη Μεγάλη Βρετανία και έκτοτε συνεχίζει να προωθεί την ανάγκη καλύτερης διατροφικής παιδείας για όλους. Ο φιλανθρωπικός του οργανισμός Jamie Oliver Food Foundation προσπαθεί να βελτιώσει τη ζωή και την ευημερία των ανθρώπων μέσα από τις διατροφικές γνώσεις και τις μαγειρικές δεξιότητες. Διατηρεί το εστιατόριο Fifteen και το ομώνυμο πρόγραμμα κατάρτισης στο Λονδίνο με αδελφά εστιατόρια στην Κορνουάλη και στο Άμστερνταμ και διδάσκει δεξιότητες πρακτικής μαγειρικής μέσω των κέντρων του «Υπουργείου Τροφίμων του Τζέιμι» στη Μεγάλη Βρετανία και στην Αυστραλία, σε συνεργασία με το The Good Foundation. Επίσης, δημιούργησε το Jamie’s Home Cooking Skills, ένα πρόγραμμα ανώτατης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ λειτουργεί πιλοτικά το πρόγραμμα Kitchen Garden Project, που μεταφέρει τη μαγεία της καλλιέργειας και της προετοιμασίας του φαγητού στους μαθητές του δημοτικού σχολείου. Στις ΗΠΑ το Jamie Oliver Food Foundation προσπαθεί να φέρει καλύτερες διατροφικές γνώσεις στα σχολεία, στις επιχειρήσεις και στις κοινότητες, και μέσα από συνεργασίες έχει πρόσβαση σε περισσότερους ανθρώπους με τα προγράμματά του. Στα επιτυχημένα εστιατόρια του Jamie περιλαμβάνονται τα Barbecoa, Union Jacks και ο όμιλος των ιταλικών εστιατορίων του Τζέιμι τόσο εντός όσο και εκτός της Μεγάλης Βρετανίας. Η ευρύτατη γκάμα των προϊόντων του, διατροφικών και μη, είναι δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο. Γράφει σε τακτική βάση για το δικό του περιοδικό, το Jamie’s Magazine, εμφανίζεται στο κανάλι του στο Youtube, Jamie Oliver’s Food Tube, έχει 5 βραβευμένες εφαρμογές κι έχει εκδώσει 14 ευπώλητα βιβλία μαγειρικής, όλα με παράλληλες τηλεοπτικές εκπομπές. Το πιο δημοφιλές βιβλίο του, 30λεπτα Γεύματα (Εκδόσεις Διόπτρα), ήταν το πιο άμεσα ευπώλητο μη λογοτεχνικό βιβλίο όλων των εποχών στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Jamie ζει στο Λονδίνο και στο Έσεξ με τη σύζυγό του Τζουλς και τα τέσσερα παιδιά τους, Πόπι, Ντέιζι, Πέταλ και Μπάντι.

Μπαρμπούνια τηγανητά με σάλτσα ντομάτας

Μπαρμπούνια τηγανητά με σάλτσα ντομάτας

Υλικά

  • μπαρμπούνια 12 μεγάλα
  • αλεύρι 3 -4 κουταλιές της σούπας
  • ελαιόλαδο 3/4 του φλιτζανιού
  • ντομάτες 1½ κιλό
  • ξίδι 4 κουταλιές της σούπας
  • ζάχαρη λίγη
  • σκόρδο 3-4 σκελίδες
  • δεντρολίβανο 1 κλαδάκι
  • αλάτι λίγο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζετε από λέπια, βράγχια και εντόσθια τα μπαρμπούνια και τα πλένετε καλά. Τα στραγγίζετε, τα αλατίζετε, τα αλευρώνετε ελαφρά και τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Φιλτράρετε το λάδι στο οποίο τηγανίσατε και το ρίχνετε σε καθαρό τηγάνι.
  2. Προσθέτετε μια κουταλιά αλεύρι, τις ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη, το ξίδι, τη ζάχαρη, το σκόρδο και το δεντρολίβανο ψιλοκομμένο. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε τη σάλτσα μέχρι να πήξει (περίπου 40’). Περιχύνετε τα μπαρμπούνια με τη σάλτσα ντομάτας και τα σερβίρετε ζεστά.

Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης

 
Bυζαντινών Ιστορικά
4 Νοεμβρίου -- Μνήμη του Ιωάννη Δούκα Βατάτζη
Ο Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1193. Υπήρξε Αυτοκράτορας από το 1222 ως το 1254, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 από τους Σταυροφόρους. Γεννήθηκε στη θρακική γη, που έχει αναθρέψει αυτοκράτορες, άρχοντες, ευγενείς, ηγεμόνες, πατριάρχες και λαό της Αυτοκρατορίας. Έζησε την εποχή, όπου η φράγκικη κατοχή και οι συγκρούσεις των Ελλήνων με τους γύρω λαούς, αφύπνι...σαν την εθνική τους συνείδηση διαμορφώνοντας το νέο ελληνισμό.
Ο Ιωάννης Βατάτζης υπήρξε κατά κοινή ομολογία όλων των ιστορικών ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου...
Για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα της ελληνικής συνειδήσεως των
Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, ιδιαιτέρως δε κατά τους τελευταίους αιώνες, καλό είναι να μελετήσουμε ένα εκπληκτικό κείμενο ελληνορθοδόξου αξιοπρεπείας και πατριωτικής παρρησίας γραμμένο από τον Αυτοκράτορα της Νικαίας Ιωάννη Γ Δούκα Βατάτζη και απευθυνόμενο στον Πάπα Γρηγόριο Θ. Όπως γνωρίζουμε μετά την Δ Σταυροφορία και την επιβολή της Λατινοκρατίας στον χώρο του Ελληνισμού (1204) η αυτοκρατορία της Νικαίας με έδρα τη Νίκαια της Μικράς Ασίας υπήρξε ένα από τα ελεύθερα ελληνικά κράτη απ’ όπου προήλθε και η εκδίωξη των Φράγκων από την Κωνσταντινούπολη το 1261...

...ένα κατοτοπιστικό και αναλυτικό κείμενο του πολιτικού επιστήμονα Κωνσταντίνου Χολέβα, στηριζόμενο στη επιστολή του Ιωάννη Γ’ Δούκα Βατάτζη (1222-1254) προς τον πάπα Γρηγόριο Θ’ (1227-1241), που αποτελεί η επιστολή αυτή ενα αληθινό μανιφέστο του νεόυ Ελληνισμού... συνεχίστε την ανάγνωση http://vizantinaistorika.blogspot.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις